Прочитај ми чланак

Лидер ДНР: Сви шокантни злочини екстремиста биће кажњени…

0

Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин истакао је да су злочини и екстремиста и припадника Оружаних снага Украјине шокантни и да ће бити одговарајуће кажњени. Он је нагласио значај окончања денацификације и улогу Москве у планираној обнови уништених предузећа, аеродрома, луке у Маријупољу.

– Сигурно сте разговарали са екстремистима који су се скривали у подрумима „Азовстаља“. Какве сте приче чули од њих или од цивила?


– Све што се односи на ратне злочине, укључујући од стране екстремиста и батаљона „Азов“ је шокантно. Све се коси са здравом логиком и свешћу. Не бих хтео ништа конкретно да издвојим, много је сведочанстава. Имамо доказе да су, поред „Азоваца“ и неки припадници Оружаних снага Украјине учествовали у ништа мање монструозним убиствима, силовањима, садистичким убиствима и сл. Можда још и ужаснијим. Али, о свему томе ће се одлучивати на суду и сматрам да ће сваки злочин бити одговарајуће кажњен.

– Шта мислите, како је могуће да се међу људима који су од једног материјала направљени и на истој земљи живели, одједном, буквално у року од десет година, изродило такво страшно чудовиште на земљи која је преживела све нацистичке страхоте и одједном се тако ужасавајуће излило?

– Ради се о нацистичкој идеологији, доминацији једне нације над другом. Нашли су неке болне тачке на које би се у почетку ослонили, да би се све затим финансирало и подстицало споља. Ослонац су им били потомци нацистичких саучесника и злочинаца: потомци Бандере, Шухевича и осталих…

Атмосфера у Украјини након догађаја на Мајдану, погодовала је да се код младих, уз одређено финансирање, изгради модел управљања коме смо сведоци. Све то вуче корене још до нацистичке Немачке, тако да у принципу, нема ничег новог. Зато имамо одговорност да једном заувек завршимо са денацификацијом.

– Да ли је у плану обнова аеродрома у Маријупољу и Доњецку? Хоће ли лука у Маријупољу обновити свој рад у потпуности како је то било и раније?

– Обнова луке у Маријупољу је сложен и захтеван процес. С обзиром да нам је потребна како бисмо преко ње допремили велике количине грађевинског материјала, који ће бити неопходан имајући у виду колико је град разрушен, планирано је да до краја маја реализујемо већ прву испоруку производа. Суштински, лука ће почети са радом, али ће пуно функционисање бити могуће нешто касније, након завршетка одређених ремонтних радова.

Што се тиче аеродрома, они су нам потребни и то нам је такође у плану, али умногоме зависи од потпуног престанка борбених дејстава. За сада се не може предвидети тачан датум.

– Каква је судбина маријупољских предузећа, тамо ипак постоје велике фабрике као „Азовмаш“ и Металуршки комбинат „Иљич“? Да ли ће и они обновити свој рад?

– Постоји потражња за производима ових предузећа како у свету, тако и у различитим областима Руске Федерације. Због тога предстоји обнављање и поновно покретање производње, а тренутно је у току процена стања и стручњаци раде на програму покретања ових предузећа.

Што се тиче челичане „Азовстаљ“, локално становништво је мишљења да њена обнова није потребна, јер је, пре свега, веома загађивала животну средину. Уместо тога, у плану је неколико варијанти: да се на њеном месту изгради или технопарк или парк или неки стамбени кварт. Свакако, о томе ће одлучивати становници Маријупоља, јер је њихово мишљење изузетно важно.
– Шта ће бити са предузећима на ослобођеним територијама која припадају украјинским инвеститорима или украјинским акционарима или, пак иностраним акционарима? Да ли ће бити национализовани или ће акционарима бити омогућено да на неки начин учествују у власништву или управљању акцијама?

– О сваком од тих предузећа биће одлучивано посебно. С једне стране, могућност учествовања акционара у раду предузећа зависи и од санкционе политике, али и од њихове жеље да буду део тога. Са друге стране, уколико се утврди да су страни инвеститори или инвеститори са украјинске стране директно финансирали нацистичке батаљоне, онда је то директно учешће у геноциду над нашим грађанима. Она предузећа за која се утврди да су у томе учествовала, прећи ће у државну својину.

– Једно питање на мирну тему – тему спорта. Доњецки клуб „Шахтјор“ је познат још од совјетских времена и један је од лидера шампионата, више пута је освајао куп СССР, док је Куп УЕФА већ део украјинске историје. Хоће ли се „Шахтјор“ вратити у Доњецк?

– Тај „Шахтјор“ је сада „Шахтар“, променио је назив и више нема никакве везе са Доњецком. Али, из поштовања љубави становника републике према фудбалу, потребно је вратити „Шахтјор“ у некој новој форми. Већ постоје одређене иницијативе, као и стадион, иако је претрпео оштећења услед напада украјинских оружаних формација, али се надамо да ће уз помоћ Москве бити обновљен. Сматрам да ће се иницијатива у најскоријој будућности реализовати и да ће се појавити тим са којим ће желети да играју и екипе из других области Русије.