Прочитај ми чланак

Јавно позивају на уздржаност, тајно шаљу оружје: САД Израелу испоручиле бомбе за..

0

Вашингтон је, наводно, свом савезнику од почетка сукоба на Блиском истоку дао 100 бомби тежине 900 килограма

Сједињене Државе су од 7. октобра Израелу испоручиле десетине бомби за уништавање бункера БЛУ-109, објавио је „Волстрит џурнал“ позивајући се на анонимне званичнике.

Док администрација председника Џозефа Бајдена јавно позива Израел да буде уздржан у својој војној операцији у Гази, у тајности Вашингтон свог вишедеценијског савезника снабдева тешким наоружањем.

„Волстрит џорнал“ наводи да су САД од почетка сукоба Израел-Хамас, испоручиле око 15.000 бомби, укључујући 100 бомби за уништавање бункера тешких 900 килограма. Ове бомбе су направљене да продру у бетонска склоништа и америчка војска их је користила током ратова у Залилву и Авганистану, као и у агресији на СР Југославију.

Израелу су ове бомбе потребне за уништавање Хамасове мреже подземних тунела који су наводно изграђени испод стамбених блокова и цивилне инфраструктуре.

Лист се позива на неименованог америчког званичника који је рекао да су израелске одбрамбене снаге (ИДФ) користиле ову америчку бомбу у нападу на стамбени блок у избегличком кампу Џабалија у Гази у којем је страдало више од 100 људи. Израелски званичници су тада навели да је у том нападу убијен високи војни командант Хамаса.

Такође међу муницијом коју су САД наводно испоручиле Израелу налазе се и бомбе малог пречника и невођене бомбе, као и комплети за њихово претварање у „паметне“. Поврх тога, САД су наводно свом савезнику послале око 57.000 комада граната калибра 155 мм, чије су залихе већ биле истањене због Украјине.

Према процени Министарства здравља Газе, израелска војна операција у палестинској енклави већ је однела више од 15.000 живота, међу којима и хиљаде деце.