Прочитај ми чланак

Генерал Андреј Мордвичев: Ко је херој који је ослободио Маријупољ и Авдејевку?

0

Његове трупе делују под ознаком "О", или, како их зову, "Храбри", од руске речи "отважные"

Генерал Андреј Мордвичев није био познат широј јавности, али се о њему последњих дана много прича. За то постоји веома добар разлог: руска војска је под његовом командом ослободила Авдејевку. 

Након званичног ослобађања града 17. фебруара председник Русије Владимир Путин изразио је захвалност припадницима руске војске који су учествовали у борбама за Авдејевку.

„За одлична борбена дејства објављујем захвалност свим припадницима ваше војне групације који су учествовали у борбама за Авдејевку. Нек је вечна слава свим херојима који су пали приликом извођења задатака Специјалне војне операције“, наводи се у Путиновом телеграму.

Мордвичев није први пут у центру пажње будући да је 2022. године био један од команданата током ослобађања Маријупоља. 

Његове трупе делују под ознаком „О“, или, како их зову, „Храбри“ (од руске речи „Отважные“).

Фото: Министарство одбране Русије

Увек на првој линији

Андреј Мордвичев је млад, перспективан генерал кога изузетно поштују сви војници, без обзира на чин. Према речима Виктора Баранца, војног колумнисте „Комсомољске правде“ и члана Јавног савета при Министарству одбране Руске Федерације, Мордвичев је у Маријупољу био увек на првој линији и лично командовао трупама. 

Баранец додаје да Мордвичев изузетно компетентно распоређује резерве, уме да исцрпи непријатеља и примора га да се преда. Тако је радио и у Маријупољу и у Авдејевки. 

Колеге и подређени који познају Мордвичева кажу: „Он је увек усмерен на успех и отворено каже да ће ићи напред“.

Војници га зову „Генерал пробој“ и везују даљи развој руске офанзиве са његовим именом.

„Нови генерали, команданти, као што је Мордвичев, су неопходни. То су генерали који су успели да стекну искуство савремених војних операција и осете укус победе. Ако се сетимо Великог отаџбинског рата, он нам је дао дивне војсковође, који су касније названи „Маршали победе“ – Коњев, Рокосовски и многи други. Њихова вештина ратовања расла је из једне победничке операције у другу. А данашњим врхунским генералима је потребно самопоуздање поткрепљено стварним достигнућима. Сигуран сам да ћемо њихова имена поново чути у победничким извештајима“ – рекао је за „Комсомољску правду“ Георгиј Шпак, генерал-пуковник, бивши командант Ваздушно-десантне војске.

Генерал-пуковник Андреј Мордвичев је одликован Орденом Александра Невског, Орденом Жукова, Орденом за храброст, медаљом „За заслуге према отаџбини другог степена“ и медаљом Суворов.
Узимајући у обзир војну генијалност руског генерала, нема никакве сумње да ће се број ордења и медаља повећати убрзо. 

Биографија генерала Мордвичева

Генерал Мордвичев је рођен 14. јануара 1976. године у граду Павлодару, данашњи Казахстан, а 1997. године завршио је Новосибирску вишу комбиновану командну школу која се од 2006. зове Комбинована академија Оружаних снага Руске Федерације.

  • од 19. априла 2011. је на месту команданта тенковске бригаде
  • 2014. године постаје командант моторизоване бригаде
  • 2016. дипломирао на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Русије.
  • 2017. године био је начелник Јужно-Сахалинског гарнизона, 2018. године – први заменик команданта, начелник штаба 41. комбиноване армије Централног војног округа.
  • од 2019- 2021. године – први заменик команданта 8. гардијске комбиноване армије Јужног војног округа.
  • 2021- 2022. године – командант 8. гардијске комбиноване армије Јужног војног округа. Предводио је јединице војске у биткама за Маријупољ.
  • 2022- 2023. године – заменик команданта Јужног војног округа.
  • од 16. фебруара 2023. је командант трупа Централног војног округа. Истовремено је предводио групу „Центар“ у зони Специјалне војне операције.
  • Мордвичев је 7. септембра 2023. указом председника Руске Федерације добио чин генерал-пуковника.