Прочитај ми чланак

Четири сата иза затворених врата: Шта су договорили Бајден и Си Ђинпинг

0

Двојица председника су размотрила више питања о којима Вашингтон и Пекинг имају различито виђење, а овога пута направљени су и конкретни помаци

Амерички председник Џо Бајден и кинески лидер Си Ђинпинг договорили су се током разговора у Сан Франциску да њихове земље наставе комуникацију на нивоу две војске и да сарађују у борби против трговине дрогом.

Двојица лидера су разговарала око четири сата на имању у близини Сан Франциска и дотакли се низа осетљивих тема које су допринеле захлађењу односа САД и Кине, преноси Глас Америке.

Амерички председник је оценио да је успех састанка у томе што су Си и он „једноставно разговарали, били отворени један према другом, тако да нема неспоразума.“

Бајден је рекао да су се сагласили да наставе војне контакте које је Кина прекинула када је тадашња председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајван у августу 2022. године.

„Враћамо се директним, отвореним, јасним комуникацијама на директној основи“, рекао је председник САД.

Бајден и Си су се договорили и да ће Кина зауставити извоз хемијских производа који се користе у производњи опијата фентанила, који је водећи узрок предозирања наркотицима у САД.

„То ће спасити животе“, рекао је Бајден, додајући да цени Сијеву посвећеност решењу тог проблема.

Према договору, Кина ће размотрити ситуацију у конкретним хемијским фабрикама које производе елементе од којих се прави фентанил, рекао је новинарима високи амерички званичник.

Питање Тајвана

Када је реч о Тајвану, Си је истакао да Кина нема планове да наредних година покрене војну акцију против острва, али је навео услове под којима би се применила сила.

„САД треба да престану да наоружавају Тајван и да подрже мирно поновно уједињење Кине“, казао је кинески председник.

Бајден је, са друге стране, поручио да САД „верују у статус кво“ и позвао Пекинг да поштује изборни процес на Тајвану.

Он је позвао Сија да употреби свој утицај на Иран и позове ту земљу да, преко својих савезника, не изводи нападе на америчке циљеве на Блиском истоку.

Си Ђинпинг изјавио је да је Пекинг спреман да буде партнер и пријатељ Сједињених Америчких Држава.

Си је америчким предузетницима у Сан Франциску, после састанка са председником Бајденом, рекао да има доста простора за билатералну сарадњу Кине и САД, преноси Ројтерс.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји казао је да су Си и Бајден имали „веома добар“ састанак који је био свеобухватан и дубински.

Према његовим речима, лидери су разменили мишљења о разним питањима у атмосфери међусобног поштовања.

„Самит има стратешки значај и постаће прекретница у историји кинеско-америчких односа“, оценио је Ванг.

Председник Кине је претходно био у Сједињеним Државама 2017. године.