Прочитај ми чланак

Business Insider: Неуспех Украјине показује шта ће бити са НАТО у рату са Русијом

0

Неспособност Војних снага Украјине (ВСУ) да остваре напредак на фронту и ефикасно искористе западну помоћ указује на слабост НАТО тактике у модерним ратовима, изјавио је војни стручњак Мајкл Пек у чланку за Business Insider.

„Невоље Украјине могу бити упозорење на то шта се може догодити ако НАТО армија буде морала да се бори без довољне подршке из ваздуха и материјално-техничке опреме“, наводи се у чланку.

Према Пековим речима, критичари указују на неспособност западних војника да прилагоде своју војну тактику променљивом свету, што се посебно види у коришћењу застарелих метода за пробијање минских поља, које не дају резултате за ВСУ у контранападима.

Иза свега овога лежи дубља забринутост: Запад се припрема за погрешан тип рата, ослањајући се на своје искуство двадесет година борбе својих војних снага против побуњеника и терориста. Пентагон је касно схватио да је фокусирање на борбу против побуњеника довело до мањка вештина које су неопходне за вођење масовног механизованог рата“, наводи се у чланку.

Према мишљењу стручњака, оваква ситуација може имати фаталне последице за западне земље ако САД и њихови савезници ступе у сукоб са Русијом и Кином, које располажу сличном или надмашујућом техником, укључујући беспилотне летелице, пољску артиљерију, земља-ваздух ракете и хиперсонично оружје.

Од почетка јуна, украјинске војне снаге покушавају напредовати дуж Запорожја, јужног Доњецка и Артјомовског правца, уводећи у борбу јединице обучене и опремљене од стране НАТО.

Како је истакао Владимир Путин, нису постигли значајне успехе ни на једном делу фронта. У уторак је министар одбране Сергеј Шојгу саопштио да су губици украјинске војске у септембру премашили 17.000 људи и више од 2.700 јединица наоружања.