Прочитај ми чланак

Бугарска купује америчке „страјкере“: Две милијарде долара за борбена возила

0

Софија је одлучила да се додатно наоружа, а прва испорука се очекује у трећем кварталу 2025. године

Бугарски парламент ратификовао је данас уговор о набавци америчких борбених возила „страјкер“, у вредности од 2,2 милијарде долара.

Процењује се да ће трошкови пројекта укључивати 1,21 милијарду долара за набавку 198 „страјкер“ возила, 65 милиона за артиљерију и малокалибарско оружје и 101 милион долара за противтенковске пројектиле „џавелин“, преноси бугарски „Софија глоуб“.

„Сам уговор предвиђа значајно индустријско учешће и очекујемо да ће то довести до осетног индустријског ефекта који се не тиче само извршења уговора“, рекао је министар одбране Тодор Тагарев, додавши да су бугарске копнене снаге чекале на нову опрему 35 година.

Прва испорука возила очекује се у трећем кварталу 2025. године и набавка муниције биће предмет додатних уговора у оквиру америчког програма за међународну војну продају.

За рафитикацију је гласало 148 посланика из редова ГЕРБ-УДФ, „Настављамо промене – демократска Бугарска“ и Покрет за права и слободе, док су против било 53, из редова Вузраждане, Бугарске социјалистичке партије и ИТН, док су се остали уздржали од гласања.