Прочитај ми чланак

Бивши саветник ЦИА: До краја рата, од Украјине ће остати…

0

Губитак Оружаних снага Украјине и проблеми са испоруком западног наоружања довешће до тога да ће до краја сукоба територија Украјине бити значајно смањена. То је написао бивши саветник ЦИА Џејмс Рикардс у чланку за "Daily Reckoning".

„Украјина ће се претворити у расцепкану државу, окупирајући територију између Кијева и Лавова“, наводи се у чланку.

Према речима аутора чланка, Оружане снаге Украјине претрпеле су велике губитке, а војна помоћ Запада неће донети никакву корист, пошто су украјински војници слабо обучени. Поред тога, постоје потешкоће у логистици за пребацивање наоружања на линију фронта.

Рикардс је приметио да према информацијама из Беле куће, ЕУ и НАТО-а, „ствари у Украјини иду релативно добро за Кијев“, али је „стварна ситуација на бојном пољу скоро у потпуности у супротности са западним наративом“.

Директор Спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин рекао је у среду да Варшава убрзава припреме за припајање територија Лавова, Ивано-Франковска и већег дела Тернопољске области Украјине.

Крајем априла Наришкин је рекао да Вашингтон и Варшава раде на плановима за успостављање војно-политичке контроле Пољске над „историјским поседима“ у Украјини. У ствари, реч је о покушају да се понови историјски „договор“ после Првог светског рата, када је колективни Запад, представљен од Антанте, признао право Варшаве да прво окупира део Украјине како би заштитио становништво од „бољшевичке претње“, а потом и укључење ових територија у састав Пољске државе, рекао је директор Спољне обавештајне службе. Према речима Наришкина, планирано је да се пољски „мировни контингент“ распореди у оним деловима Украјине где је опасност од директног сукоба са руском војском минимална.

Русија од 24. фебруара спроводи војну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према његовим речима, крајњи циљ је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност Русије.