Прочитај ми чланак

Бивши пуковник Бундесвера открива зашто ће Украјинци морати да предају градове!

0

Због успеха Русије у производњи наоружања, Оружане снаге Украјине имају све акутнију ситуацију са људством и мобилизацијом, истиче бивши пуковник Бундесвера и војни експерт, Волфганг Рихтер.

На Дие Wелт-у, Рихтер наводи да ће Кијев „морати да преда градове” и скрати линију фронта како би спречио њен потпуни колапс. Експерт не искључује „пробој великих размера” руских трупа на линију фронта, али још не види услове за то.

„Због успеха Русије у производњи наоружања, Оружане снаге Украјине имају све акутнију ситуацију са људством и мобилизацијом“, истиче бивши пуковник Бундесвера и војни експерт Волфганг Рихтер.

ДОРОТЕА ШУПЕЛИЈУС, водитељка ТВ канала Дие Wелт: О томе бих желела да разговарам са Волфгангом Рихтером, пензионисаним пуковником и војним стручњаком. Добро јутро, г. Рихтер.

ВОЛФГАНГ РИХТЕР, војни експерт, Фондација за науку и политику: Добро јутро, госпођо Шупелијус.

ДОРОТЕА ШУПЕЛИЈУС: Господине Рихтер, наш руски дописник Кристоф Ванер нам каже да Руси, уз помоћ напредних клизних бомби, успевају да пробију положаје украјинске војске. Да ли је могуће да Украјина више неће моћи да држи фронт? И какве ће бити последице овога?

ВОЛФГАНГ РИХТЕР: Па, дефинитивно је случај да су Украјинци сада принуђени да заузму одбрамбени положај. Међутим, то се примећује већ од јесени прошле године, након неуспеха велике контраофанзиве.

И сада, наравно, Украјинци примећују да им недостаје не само муниција, већ, пре свега, снага, а у Украјини се води жустрија дискусија о томе како се овај недостатак снаге може попунити.

Једно је сигурно: Украјинци сада морају да смање своје линије фронта. Такође ће вероватно морати с времена на време да предају поједине градове како би избегли опасност од фронталног пробоја који би онда ескалирао у маневарски рат.

То значи да сада почињу да граде и проширују позиције у дубини, како би још једном искористили предност одбрамбених „играча“.

Међутим, то такође значи, напротив, да ће вероватно бити мањих успеха руске војске, која ће ипак моћи да заузме ово или оно насељено подручје. У овом тренутку, не видим истински велики пробој, али се не може искључити.