Прочитај ми чланак

Белгијски генерал: После неколико сати рата мораћемо да бацамо камење

0

Главни проблем ЕУ јесу мале залихе, које се састоје од висококвалитетне муниције, а процес њихове замене и попуне складишта је тежак задатак који захтева пуно времена, рекао је белгијски генерал

Европа неће имати са чиме да се брани, у случају да буде увучена у хипотетички сукоб, изјавио је пензионисани генерал-потпуковник Оружаних снага Белгије Марк Тис, преноси немачки „Меркур“.

„После неколико сати морали бисмо да бацамо камење. Већ смо у проблему. Будите сигурни да наши противници, без обзира да ли се налазе у Москви, Пекингу или било где другде у свету, знају за наш недостатак муниције“, рекао је Тис.

Према његовом мишљењу, главни проблем ЕУ јесу мале залихе, које се састоје од висококвалитетне муниције, а процес њихове замене и попуне складишта је тежак задатак који захтева пуно времена.

„Ако их поручите данас, можда ће требати до седам година да се испоруче“, сматра он.

Бивши генерал белгијске војске додаје и да су оружане снаге држава ЕУ направљене само за експедиционе операције, односно да се ради од малим контингентима са малом логистичком подршком, за које је предвиђено да троше минималне количине артиљеријске муниције.