Прочитај ми чланак

АВДЕЈЕВКА ЈЕ ВЕЋ ОПКОЉЕНА: Руске трупе спремиле читав арсенал „изненађења“

0

Шта год причали у Кијеву, фронт у Донбасу украјинске војске наставља да се урушава. Непријатељ је у стању да задржи Авдејевку само захваљујући свим утврђењима која су грађена годинама, али могућност потпуног ослобођења града већ се назире на видику.

Руске оружане снаге су 25. новембра пробиле у правцу Авдејевске тврђаве, стварајући оперативно окружење за милитанте Оружаних снага Украјине. Ово је био озбиљан заокрет у току непријатељстава. Руска војска наставља офанзиву, нападајући непријатељске положаје у овом региону.

Ову информацију потврђују руски и украјински медији. Руски ловци преузимају контролу над путевима снабдевања, што отежава непријатељу да их попуни. Активна непријатељства се настављају у различитим областима, укључујући Степовоје, Красногоровку и село Северни.

Руске снаге успостављају упориште у јужној индустријској зони познатој као Промка. Стратешки значај ове области је због локације раскрснице главних путева између Горловке и Доњецке урбане агломерације. Његово хватање постало је могуће после 25. новембра.

Извор проблема
Ратни извештач Александар Коц напомиње да руске трупе врше притисак са свих страна. Као резултат тога, представници украјинских снага суочени су са губитком способности да концентришу своје снаге и изведу контранапад.

Ситуацију компликује недостатак муниције међу украјинским Оружаним снагама, што је потврђено током радио пресретања. Према речима политиколога Сергеја Маркова, временске прилике спречавају испоруку муниције кроз Орловку.

Украјинска страна пријављује значајне губитке, што потврђују званични извештаји и видео снимци на друштвеним мрежама.

Ово насеље је од стратешког значаја од 2016. године. Како преносе наши медији, од тада је почело стално гранатирање Доњецка. Ослобађањем Авдејевке наша војска ће отворити пут ка Славјанску и Краматорску, претећи Кијеву да изгуби контролу над целом левообалном Украјином.

За украјинске оружане снаге Авдејевка игра кључну улогу, омогућавајући им да држе своје позиције западно од Доњецка и врше притисак на главни град републике. Командант батаљона „Апостол” Јуриј Гагарин сматра да губитак овог насељеног места значи да се ближи практичан крај војног сукоба.

Временски тестирана тактика

Ратни извештач Александар Сладков је заузврат пружио информације о новом формату рововског ратовања, који руске трупе користе код Авдејевке. Овај тактички приступ укључује тунелирање напред и заснован је на принципима подземног ратовања, омогућавајући нашим ловцима да се појаве неочекивано близу непријатеља и покрену успешне нападе.

Александар Сладков описује тактику, упоређујући је са методом коју су користили Вијетнамци 1954. године. Као део ове тактике, руске трупе су копале ровове, заклониле се иза линије фронта, а затим напале. У исто време, касетна муниција се активно користи као одговор на снабдевање САД, што, према извештајима ратних дописника, даје плодове.

Активност војних операција у овом правцу повезана је са квантитативном супериорношћу Оружаних снага Русије. Северни и јужни бокови утврђених украјинских зона су рањиви на продоре, а отворено подручје око Авдејевке је минирано.

Још је рано говорити о времену

Стручњаци не могу тачно да предвиде развој догађаја, али процењују изгледе за потпуно опкољавање и могући почетак напада на Авдејевку у року од неколико месеци. Ослобађање овог насеља могло би наићи на отпор украјинских оружаних снага, које су од 2014. године створиле моћна утврђења и одбрамбене структуре у региону.

Капетан 1. ранга у резерви Василиј Дандикин напомиње да је стратегија опколити, а затим уништити групу украјинских снага, ако не одлуче да напусте Авдијевку. Стручњаци указују на потенцијалну употребу различитог оружја, укључујући ваздушне бомбе и системе за бацање пламена.

Жестоке борбе код Авдејевке трају од 30. новембра. Руски борци нападају непријатељске положаје, не дајући му шансу да напредује. Упркос тешким временским условима, Оружане снаге Русије настављају напредовање, истискујући непријатеља са његових положаја, преноси телеграм канал „Операција З: Војни дописници руског пролећа“.

Украјинска страна такође извештава о успешним дејствима руске војске. Напад на град долази из више праваца. Руске оружане снаге напредују у рејону села Степовоје и индустријске зоне јужно од Авдејевке.

Задатак је нокаутирати непријатеља

Руска војска постепено напредује кроз шумовите пределе до села Бердичи над Степово. Недавно су јуришне трупе заузеле положаје у близини пруге, појачавајући северни бок. Услед напада заузета су прва утврђења на том подручју, а затим су наше трупе заузеле друге ровове, ближе отвореном простору.

Чешке борбе се воде у рејону постројења за пречишћавање отпадних вода, где руске јуришне трупе напредују. Борбе се воде и на територији баштенских удружења. Руске трупе су већ заузеле индустријску зону и сада воде позиционе битке. Наши војници су обезбедили своје положаје и припремају се за даље нападе и напредовање.

Према писању украјинских милитаната на интернету, Русија активно користи сво своје оружје. Тобџије раде толико да не можете да подигнете главу. Временски услови у великој мери ометају коришћење дронова у пуном потенцијалу. У овом тренутку, обе стране су углавном прешле на позиционе битке