Прочитај ми чланак

АТАЦМС удари: Стручњаци о новом таласу напада на Крим и Црномоску флоту

0

У ноћи 17. априла, Оружане снаге Украјине извеле су ракетни напад на аеродром у Џанкоју, који се налази на Криму. Према извештајима медија, напад је изведен употребом 12 тактичких пројектила АТАЦМС америчке производње.

Ово је први напад великих размера коришћењем америчких ракета АТАЦМС, али стручњаци верују да је то само припрема за циљане нападе на Крим, посебно у контексту америчких обећања да ће Кијеву обезбедити ракете дугог домета.

Према извештајима на друштвеним мрежама, 17. априла ујутру становници Џанкоја чули су серију снажних експлозија, у ваздушном простору изнад аеродрома. Касније су се појавиле информације о пожару који је избио на подручју аеродрома. Међутим, кримске власти нису коментарисале ову ситуацију.

Локални становници су известили да су ујутру чули два таласа експлозија, вероватно изазваних пројектилима АТАЦМС и аналогом Олује. Такође се наводи, да је ФСБ покренуо операције против оних који су учествовали у снимању операција противваздушне одбране, а три особе су приведене.

Према речима Михаила Звинчука, украјинске оружане снаге испалиле су око 12 пројектила АТАЦМС на аеродром у Џанкоју. Напад је изведен у два таласа, од којих се први састојао од седам пројектила са касетним бојевим главама.

Према речима Звинчука, у удару су оштећени аеродромска опрема и једна од зграда, али руско Министарство одбране не потврђује ову информацију.

Овај инцидент би могао да означи почетак новог таласа напетости. Оружане снаге Украјине не коментаришу информације о ракетном нападу на аеродром у Џанкоју, али стручњаци сугеришу да би то могао бити део ширег плана Украјине у вези са Кримом.

Уочи удара на Џанкој, извиђање кримске обале вршили су амерички извиђачки дрон РК-4Б Глобал Хаwк, и авион за радарско извиђање великог домета Боеинг П-8а Посејдон.

Према изјави Звинчука, циљ Оружаних снага Украјине је да униште командна места и ваздушно покривање Крима, што ће ослабити руску флоту и ударити на Кримски мост.

Међутим, специјалиста за обавештајне службе Георгиј Рипер изразио је сумњу да Украјина има потребне снаге и средства за спровођење таквог плана.

У међувремену, руске власти су изразиле снажан протест у вези са ракетним нападом на аеродром у Џанкоју.

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков назвао је инцидент „чином агресије са стране Украјине“.

Руско Министарство спољних послова је такође саопштило да би инцидент могао имати озбиљне безбедносне импликације у региону.

Међутим, Запад је најавио да подржава нападе на руске циљеве, који би могли да постану нови изазов за Москву, и захтевају предузимање драстичнијих мера против Кијева и његових западних кустоса.