Прочитај ми чланак

Asia Times: НАТО ће морати да направи компромис са Русијом

0

НАТО ће на крају морати да склопи договор са Русијом, пише Asia Times.

„Ако НАТО не може да поврати поверење у своју одбрану, организација ће морати да прави компромисе са Русима, што ће поново исцртати стратешку мапу Европе“, наводи се у публикацији.

Публикација напомиње да је алијанса престала да буде дефанзивна, како је првобитно замишљена, и окренула се експанзији. А сукоб у Украјини показао је да су војне идеје НАТО-а погрешне и застареле.

„Објективно гледано, огромни губици Оружаних снага Украјине у опреми и људству су неприхватљиви за НАТО. Алијанса неће имати довољно обучених јединица и задовољавајуће опреме да издржи модернизовану руску војску у офанзиви“, закључује се у чланку.

Западни медији све чешће пишу да су САД и ЕУ почели да се замарају украјинским сукобом, а подршка режиму Зеленског слаби. Како преноси Ен-Би-Си , амерички и европски званичници већ разговарају са Кијевом о могућим последицама мировних преговора са Русијом, укључујући опште нацрте чега би Украјина можда морала да одустане да би постигла споразум.

Кремљ је заузврат приметио: што пре Кијев схвати да нема шансе да постигне успех на бојном пољу, то ће се пре отворити неки изгледи за решавање ситуације.