Прочитај ми чланак

Амерички министар шокиран након посете Украјини: То никада нигде није доживео

0

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине се америчком министру одбране Лојду Остину пожалио и на мешање канцеларије председника Украјине у управљање војском

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни затражио је од америчког министра одбране Лојда Остина 17 милиона граната и од 350 до 400 милијарди долара за „деокупацију Украјине“, пише „Украинска правда“, позивајући се на извор упознат са садржајем преговора током недавне посете шефа Пентагона Кијеву.

Америчком госту су указали на поменуте планове и рачунице на дуге стазе Генералштаба Оружаних снага Украјине. „Остину је речено да је земљи потребно 17 милиона граната. Био је, благо речено, изненађен, јер цео свет не може да прикупи толико граната“, прецизира извор.

Осим тога, Залужни се наводно пожалио Остину на мешање канцеларије украјинског председника Владимира Зеленског у команду и контролу војске.

Раније је шефица Европске комисије Урсула Фон дер Лајен признала да Европска унија није у стању да испуни свој план да произведе милион граната 2023. године, али је обећала да ће 2024. године ЕУ сигурно да повећа производњу на милион годишње.

Остин је дао слична обећања, рекавши да је Вашингтон повећао финансирање производње муниције за 50 одсто. Међутим, како је пренела америчка ТВ мрежа Еј-Би-Си, америчке испоруке артиљеријских граната Украјини смањене су за „више од 30 одсто“ од почетка палестинско-израелског сукоба.