Прочитај ми чланак

Aмерички генерал: Кијев мора да мобилизује жене и избегле мушкарце

0

Украјина би требало да активније позива у војну службу жене и грађане који су отишли из земље, изјавио је бивши врховни командант америчке војске, генерал у пензији Бен Хоџес Јутјуб каналу „ПроУА“.

„Мислим да у Украјини има довољно људи, али да нису спровели добру кампању за мобилизацију и регрутовање. Сматрам да би то сада требало да буде приоритет за украјинску влада, да привуку младе мушкарце и жене“, изјавио је бивши амерички генерал.

Хоџес је навео да жене у војсци могу да буду на већем броју дужности него што то сматрају Оружане снаге Украјине. На пример, у већини западних армија жене су у тенковским јединицама, артиљеријским и инжењерским.

Он верује да би Украјина могла активније да захтева да се врате мушкарци који су отишли у иностранство.

„Знам да постоји неколико десетина хиљада украјинских младића који се налазе у Немачкој, Пољској, Румунији, а који се могу регрутовати. Зашто они нису код куће? Мислим да то мора да реши влада“, рекао је Хоџес.

У Украјини од 24. фебруара 2022. године на снази режим ратног стања, а наредног дана је украјински председник Владимир Зеленски објавио општу мобилизацију. Мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је да напусте земљу, а позиви се могу уручити на разним местима: улицама, бензинским пумпама или кафићима. Притом, полиција и војска пресреће мушкарце и често и уз употребу насиља.

Украјински закон, за избегавање војне службе током мобилизације, предвиђа кривичну одговорност у виду затвора у трајању до пет година.