Прочитај ми чланак

Агонија српских туриста који чекају евакуацију у Грчкој: Нико није дошао да нас…

0

И даље траје агонија српских туриста у Грчкој. Више од 100 њих на подручју Волоса и Пилиона чека евакуацију, после олујног невремена и поплава које су паралисале тај део Грчке. Урушени су мостови и путеви, реке и потоци су се излили. Стотине људи заробљено је у поплављеним домовима. Ватрогасна служба и спасиоци евакуисали су више од 350 људи. Страдало је шесторо људи.

Олуја у Грчкој јењава, али невреме је област Тесалије одсекло од остатка земље. Тела две сестре пронађена су у селу у области Кардице, чиме је број жртава поплава порастао на шест.

Поједини српски туристи већ четврти дан не могу да напусте летовалишта у близини Волоса.

„Нико није дошао да нас контактира, ништа се не дешава, седимо без струје и воде четврти дан“, истиче Владимир Стефановић.

„Не бих волела да се нађете некад у овој ситуацији. Ми тражимо да нас само бродом, што је могуће, пребаце“, каже Мирјана Трајковић.

Евакуација бродом немогућа због ветра и таласа

Док су путеви уништени под бујицом воде, туристичке агенције покушавају да пронађу решење за заробљене туристе у околини Волоса. Тврде да су у контакту са локалним властима, пренос РТС.

„Покушавамо из летовалишта Платањас да евакуишемо људе бродом преко пута, до летовалишта Пефкин на Евији. Међутим, данас због ветра и таласа то није могуће учинити. Надам се да ћемо сутра успети да пребацимо 11 путника који се налазе у том летовалишту“, каже Љубомир Радивојевић из туристичке организације „Атлантик“.

„Нема отказаних летова“

Из амбасаде кажу да се сви који крећу ка Грчкој информишу о проходности путева ка Атини.

„У контакту смо са националном авио-компанијом. Они су нас обавестили да нема отказаних летова. Док год не постоје путеви, неће бити могуће да они напусте место где се налазе“, наводи амбасадор у Атини Душан Спасојевић.

„Путници на сигурном, могу да контактирају агенције и амбасаду“

Евакуација ће почети чим се створе услови и то бродом до острва Евије – уверавају Министарство туризма и агенције преко којих наши туристи летују.

„Наши путници се сада налазе на сигурном, могу контактирати како туристичке агенције путем које су отишли, тако и нашу амбасаду у Грчкој“, напомиње Дуња Ђенић из Министарства туризма.

„Ни стари људи не памте овако нешто“

Олуја је изазвала изливање река и потока у планинским пределима.
Фото: Приватна архива

У Волосу је око 200.000 људи без воде, а неки делови града још су без струје.

Градоначелник је на терену заједно са цивилном заштитом и војском.

Становници Волоса су изненађени и, према њиховим речима, такво невреме није запамћено.

„Овако нешто нисмо доживели за све ове године. Чак су нам и стари људи, с којима смо разговарали, рекли да не памте нешто овако“, каже становница Волоса.

„Не можемо ништа да урадимо. Нема хране у фрижидеру, ништа немамо, ни купатила“, истиче један мештанин.

На Скијатосу, ситуација је повољнија. Свих 650 српских туриста, на сигурним су локацијама и настављају са летовањем.