Прочитај ми чланак

15 НАЈБОЉИХ руских комедија

0

Можда добро знате совјетску класику, комедије Данелијe, Гајдаја и Рјазанова (ако не знате, топло вам препоручујемо њихова ремек-дела). А овде ћете наћи списак нешто свежијих филмова пуних руског хумора.

1. Особине националног лова (1995)

Финац долази у Русију да би сазнао нешто више о руским традицијама и добија праву прилику да их се насити: друштво наоружано гајбама вотке креће у лов! У стању сталне опијености дешавају се многе комичне ситуације, а лов је на последњем месту. Можда се лова сећа само још странац, коме се привиђају сцене из прошлих векова када су руски племићи ишли у лов.

2. Ширли-мирли (Каква збрка!) (1995)

Глумац Валериј Гаркалин игра истовремено две улоге: браће близанце које су раздвојили у детињству. Један је постао успешан музичар, а други преварант. Они се мењају местима и лопов диригује оркестром, а музичар покушава да се оправда пред милицијом да ништа лоше није урадио. Права фарса, пуно смешних реплика које су постале крилатице и генијална глума.

3. Жмурке (2005)

Замислите филм Квентина Тарантина (гангстери, дуги дијалози и море крви) али у руској провинцији 90-их, у време познато по организованом криминалу. Алексеј Пањин и Дмитриј Дјужев играју двојицу бандита који наилазе само на проблеме.

„За оне који су преживели деведесете”, гласио је рекламни слоган за овај филм. „Жмурке“ су смешан, циничан и антиинтелектуалан филм, и очигледна друштвена сатира која изазива смех.

4. Дан избора (2007)

Неки олигарх пожелео да изборе у провинцији добије његов човек, и скроз непознат лик у крају. У ту сврху богаташ шаље групу креативних људи који ће радити на кампањи. Они путују паробродом, посећују различита места и покушавају да реше све проблеме који искрсавају. А проблема је напретек…

На најпопуларнијем руској веб сајту о филмовима Кинопоиск.ру „Дан избора“ је прва на списку руска комедија.

5. Руска коцка (2007)

Русија, 19. век. Италијански коцкар преварант долази у провинцију надајући се да ће лако опељешити Русе и обогатити се. Његов план је идеалан. Али испоставља се да Руси и нису тако глупи…

То је екранизација мало познате драме Николаја Гогоља „Коцкари“ са добро познатим глумцима (Сергеј Гармаш, Сергеј Маковецки и Андреј Мерзликин). Улогу преваранта игра Италијан Ђулијано Ди Капуа који већ пола живота живи и ради у Русији.

6. Најбољи филм (2008)

Вадик пуши траву на сопственој свадби и одједном се суочава са Богом. Они заједно почињу да вагају да ли му је место у рају или у паклу, сећају се како је траћио свој живот и како је дошло до познанства са тако фином девојком из угледне породице.

7. Одмор повишене безбедности (2009)

Два робијаша (један је и бивши полицајац) беже из затвора захваљујући утицајном човеку којем треба њихова помоћ. Доспевају у пионирски камп као васпитачи, али начелница кампа је строга као затворски чувари. Заиста добар филм о томе како сваки одрастао човек у души остаје дете.

8. О чему разговарају мушкарци (2010)

Стари добри другови се ослобађају посла, жена, љубавница и крећу на пут из Москве у Одесу. Читаво време разговарају о односима, женама, дечијим страховима и другим „мушким“ темама.

Сижеа као таквог фактички и нема. Филм је пун животних запажања у којима сваки гледалац налази и себе. Снимила га је иста екипа одговорна за „Дан избора“, познати у русији хумористични Квартет И.

9. Јелке чупаве (2010)

Филм већ познатог и у Холивуду редитеља и продуцента Тимура Бекмамбетова садржи неколико прича о томе како се уочи Нове године захваљујући теорији „шест познанстава“ могу остварити и највеће маште.

После легендарне „Ироније судбине“ Елдара Рјазанова ово је најбољи руски новогодишњи филм.

10. Романса на послу. Наше време (2011)

Скромном и неприметном службенику велике фирме другови саветују да почне да се удвара шефици, безосећајној жени којој је у мислима само посао. Бар се тако чини. Његови покушају су јадни и смешни, али у њеном животу настају тектонске промене…

Претходно обавезно погледајте оригиналну „Романсу на послу“ Рјазанова.

11. Љубав са акцентом (2012)

Акценат је грузински. У филму ћете видети раскошне планине, седељке, пијанке, море, лепоте Тбилисија… И љубав овде увек побеђује.

Филм редитеља грузинског порекла Резе Гигинеишвилија се састоји од пет љубавних прича.

12. Горко (2013)

Младенци желе „савремену“ свадбу, без традиционалних ритуала, али родитељи имају друго мишљење о томе како изгледа право славље. Корак по корак свадба се претвара у тотални хаос.

У филму можете видети све стереотипе о провинцијалним руским свадбама и апсурду.

13. Кухиња у Паризу (2014)

Талентовани али импулсивни главни кувар познатог ресторана је права ноћна мора за своје сараднике, а воли и да попије. Да ли ће овај тим кувара и конобара успети да се организује и не обрука се пред председницима Русије и Француске који су договорили сусрет управо у њиховом ресторану?!

14. Живели једном… (2018)

Филм о малом селу у ком живе веома симпатични људи. Два стара пријатеља се боре за наклоност једне жене. Погледајте такође совјетски филм са сличном атмосфером и љубавним троуглом „Љубав и голубови“.

15. Желим да смршам (2018)

Ања ради као посластичар и не може да се држи даље од својих торти и колача. Испаштају њих двоје – Ањин стас и њен момак. Спортиста Жења је напушта, а Ања налази човека који јој помаже да промени свој живот. Због главне улоге у комедији „Желим да смршам“ 23-годишња глумица Саша Бортич се угојила невероватних 20 килограма. А затим и смршала још невероватнијих 20 килограмам!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!