Прочитај ми чланак

У САД рекордна незапосленост – 41посто!

0

Иако је Министарство за рад САД објавило да је незапосленост коначно мања, након доста месеци јако лоших података о запосленима, истина која се крије иза овог броја није нимало ведра.

Само четири од десет одраслих Американца је запослено.

Проценат Американаца који подносе захтеве за помоћ због незапослености није висок као током епидемије незапослености која је опустошила земљу у већем делу владавине америчког председника Барака Обаме, jer бројке министарства су увелико „надуване“ с обзиром како оне одређују ко je незапослен

Службено, стопа незапослености у Америци у септембру је била само 7,8 одсто. Али та статистика проистиче само од грађана који активно траже посао. Заправо, влада сматра да је само око 5% одраслог становништва у САД-у незапослено зато јер су предали пријаве током четири недеље пре него што је Министарство за рад извршило истраживање. Додатно, 3% је заинтересовано да нађу посао, али га нису активно тражили у том периоду, тако да је стопа незапослености нешто испод 8%.

Праве бројке показују много страшнију слику
„Однос запосленост-становништво је најбоља мера за услове на тржишту рада и тренутно показује да скоро и да нема напретка у протекле три године,“ написао је Рaul Ashworth, водећи економиста за подручје Северне Америке Капитал Економикс-а, у поруци клијентима коју је објавио СNN. Та бројка, која показује однос Американаца који су запослени и одраслих особа у земљи, је много већа од 8%.

За сада је 58.7 одсто одраслих Американаца запослено, ако се узме у обзир тренутни однос запосленост-становништво, што показује да је 82.000.000, или скоро 41% људи, незапослено. Само 8% је заинтересовано за посао. 33% Американаца не само да немају посао него и немају жељу да раде.

„Однос јасније показује колико људи сматра да је проналазак посла“ добра или атрактивна ствар „, рекао је на СNN-у Tyler Cowen, економиста и директор Меркатус Центра на Универзитету Џорџ Мејсон.

Ако бројке изгледају драстичне, то је зато јер и јесу. У земљи је толика епидемија незаинтересованости за посао да друге управо објављене статистике показују да је финансирање програма социјалне помоћи за америчко становништво била најскупља ставка у целој фискалној години 2011.

 

Републиканци у Комитету за буџет у Сенату су објавили податке овог недеље да је Влада потрошила око 1,03 УСД трилиона на програме социјалне помоћи прошле године, финансирајући 83 различита програма да би пружили помоћ Американцима. Неколико дана раније, посебна студија са Капитол Хила је показала да је број људи који су се пријавили за бонове за храну достигао рекорд, око 47.000.000 становника САД.

„Ове шокантне бројке показују да Сједињене Државе троше више на федералну социјалну помоћ него на било који други програм из федералног буџета“, пише сенатор из Алабаме Џеф Сесионс у писму које је објавио The Daily Caller прошли викенд.

„Време је да се поново успоставе – а не да се од њих удаљава – морални принципи социјалне реформе из 1996. Такве реформе, заједно са мерама за промоцију раста, ће помоћи и Министарству финансија и кориснику помоћи.“

„Не треба више да меримо саосећање по томе колико новца троши Влада него по томе колико људи можемо помоћи да не буду више сиромашни“, додао је Сесионс.

„Социјална помоћ треба се сматрати привременом где год је то могуће, а циљ мора бити помоћ што већем броју наших грађана да пронађу посао и стекну финансијску независност. Овде се не ради само о спасавању наших финансија. Ради се о стварању оптимистичније будућности за милионе Американаца који су у тешкој ситуацији. „

rt.com/usa/news/jobs-us-employment-welfare-749/

 

(РТ)