Прочитај ми чланак

Сепаратисти победили у Каталонији

0

Партије које се залажу за независност Каталоније победиле су на данашњим изборима у тој североисточној области Шпаније, показују први излазни резултати, по затварању бирачких места.

Према тим резултатима, партија ЦиУ регионалног премијера Артура Маса освојила је између 54 и 57 места у 135-чланом регионалном парламенту, што значи да неће имати апсолутну већину.

Партија ЕРЦ, која заступа радикалнији сепаратистички став, биће вероватно друга странка по јачини у парламенту.

Уочи избора се нагађало да би, уколико победе сепаратисти, могао бити организован референдум о отцепљењу Каталоније од Шпаније. Влада Шпаније је саопштила да ће спречити одржавања референдума, тврдећи да устав не дозвољава да регион сам одлучује о својој независности.

Председник Каталоније, области снажног културног и лингвистичког идентитета, сазвао је превремене локалне изборе у нади да ће освојити већину и на тај начин кренути ка оснивању једне „суверене државе“ која ће бити економски одржива. Иако једна од најмањих територија по површини, Каталонија би била седма у Европској унији по богатству по глави становника.

Каталонија је богати шпански регион који представља покретачки мотор шпанске привреде, јер са бруто домаћим производом од око 200 милијарди евра чини петину националне економије.

Такође, са значајном индустријском базом Каталонија чини 26,5 одсто шпанског извоза од јануара до јула 2012. године, чиме има далеко већи удео од било ког другог региона.

Каталонија има 7,5 милиона становника, што је 16 одсто становништва Шпанија, а чини 19 одсто националне економије.

Међутим, тек понеко схвата да би за овај регион, познат по трговини и туризму, отцепљење од Шпаније значило искључење из Европске уније, а тиме и препреку пословању с најзначајнијим трговинским партнерима.

(Вести он лајн)