Прочитај ми чланак

САД: Руска агресија нас натерала да ојачамо

0

americka vojska 34

Амерички министар одбране Ештон Картер изјавио је да САД првенствено раде на одвраћању руске агресије тако да ће своје оперативне планове прилагодити новом понашању Русије.

– Прилагођавамо своје оперативне и планове за ванредне ситуације док, сами или са савезницима, радимо на одвраћању руске агресије и помажемо у смањењу рањивости наших савезника и партнера – рекао је Картер на безбедносном форуму у Калифорнији. 

Како је пренео АФП, он је додао да САД модернизују свој нуклеарни арсенал, улажу у нове технологије, као што су дронови и бомбардери дугог домета, и као што су ласери, електромагнетски ласери и нови систем електронског ратовања. Он је поменуо да би та нова оружја могла бити „изненађујућа на начин који не могу овде да опишем“.

Поред тога, „иновирамо и унапређујемо наше оперативне планове за одвраћање и одбрану, с обзиром на промењено понашање Русије. Коначно, јачамо остале способности америчке владе у које укључујемо информативне кампање да бисмо обезбедили да се истина пробије, као и санкције које су имале последице по Русију“, рекао је Картер.

„Време и хороскоп су нам сад наклоњени – појачаћемо напада на ИД“

Командант америчких снага на Блиском истоку генерал-потпуковник Чарлс Браун објаснио да су разлози за смањење обима коалиционе ваздушне кампање против припадника Исламске државе у последња два месеца били лоши временски услови и недостак кретања снага ИД на терену.

Браун је изјавио да ће се број америчких ваздушних напада на циљеве Исламске државе у Сирији и Ираку по свему судећи повећати наредних недеља, после затишја у септембру и октобру, пренео је Глас Америке. Он је такође додао да званичници почињу да примећују више покрета екстремистичких снага. 

Извор: Танјуг