Прочитај ми чланак

САД распоређују маринце у арапским државама

0

САД размештају своје снаге како би могле истовремено да реагују на нереде и нападе на дипломатска представништва на 17 или 18 локација у исламском свету саопштио је амерички секретар одбране Леон Панета.

„Морамо да будемо спремни за могућност да се отму контроли протести“, изазван емитовањем антимуслиманског филма „Невиност муслимана“, казао је Панета касно синоћ магазину Форин полиси.

Панета није изнео детаље о размештању безбедносних снага, али Форин полиси наводи да Пентагон тренутно разматра слање педесетак маринаца ради заштите америчке амбасаде у Судану. Једна особа погинула је у петак у нападу на америчку амбасаду у Картуму, где су нападнуте и британска и немачка амбасада.

САД су већ послале 100 маринаца у Либију и Јемен.

Десетине хиљада муслимана протестовале су у петак у арапском свету због филма снимљеног у САД који извргава руглу ислам и пророка Мухамеда. У сукобима демонстраната и снага безбедности погинуло је шест особа у Тунису, Судану, Либану и Египту.

Филм, чији су делови постављени на сајт Јутјуб, најпре је подстакао протесте у Египту и Либији, где је у Бенгазију убијен амерички амбасадор, а потом су нереди избили и у другим земљама на Блиском истоку.

 

( Србел.нет )