• Почетна
  • СВЕТ
  • Мевлут Чавушоглу: Русија треба да ревидира свој емотиван став, ми позивамо на здрав разум
Прочитај ми чланак

Мевлут Чавушоглу: Русија треба да ревидира свој емотиван став, ми позивамо на здрав разум

0

Cavusoglu

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да се Анкара залаже за наставак дијалога са Русијом како би се смириле тензије због обарања руског авиона прошлог месеца.

„Сви лидери позивају на смиривање кризе у турско-руским односима, јер природно, нико не жели тензије,“ рекао је Чавушоглу у интервјуу телевизији НТВ.

„Русија треба да ревидира свој емотиван став. Ми позивамо на здрав разум,“ додао је турски министар, а преноси Тас.

Чавушоглу је нагласио да је су турске ваздухопловне снаге у складу са међународним прописима срушиле руски авион који је нарушио њихов ваздушни простор инсистирајући да Анкара „у том тренутку није знала да је реч о руском авиону.“

Чавушоглу је напоменуо да је убрзо после инцидента разговарао са руским колегом Сергејом Лавровом.

„Разговарали смо око сат времена. Потом смо се састали у Београду. Руска страна је рекла да не жели ескалацију. И рекли смо да треба да држимо канале комуникације отвореним. Лавров није био против тога“, навео је Чавушоглу.

Односи између Русије и Турске пали су на најнижу тачку након што је турски ловац Ф-16 оборио руски Сухој СУ-25 бомбардер на сиријској граници.

Турска тврди да је авион ушао у турски простор а руско министарство одбране тврди да је авион летео изнад Сирије и да ни у једном тренутку није нарушио турски ваздушни простор.

Руски председник Владимир Путин је упозорио да ће турски напад имати „озбиљне последице по односе две земље.“

(РТС)