Прочитај ми чланак

Карикатуре Мухамеда у инат француским муслиманима

0

Уредник недељника, првобитно карикатуриста који користи име Шарб, рекао је да ће те карикатуре „шокирати оне који желе да буду шокирани“

Француски сатирични недељник „Шарли Ебдо“ саопштио је да ће у најновијем издању објавити неколико карикатура пророка Мухамеда.

Уредник недељника, првобитно карикатуриста који користи име Шарб, рекао је да ће те карикатуре „шокирати оне који желе да буду шокирани“.

Карикатуре ће се појавити у издању које ће се у среду наћи у продаји, пренела је агенција АФП.

Одлука сатиричног листа да објави карикатуре, дошла је усред великих протеста у муслиманском свету због филма снимљеног у САД у којем се исмева пророк Мухамед а муслимани карактеришу као насилни.

Поводом намера француског недељника, одмах су се огласили француски политички и верски лидери који су позвали на одговорно понашање.

Премијер Француске Жан-Марк Еро саопштио је да неће одобрити никакве претеране реакције.

Савет муслимана у Француској, главно представничко тело исламске популације која у тој земљи износи четири милиона, саопштио је да „најоштрије осуђује овај нови чин исламофобије“.

„Хитно апелујемо на муслимане у Француској да не реагују на ту провокацију“, наведено је у саопштењу Савета муслимана.

Највиши представник париске највеће џамије, Далил Бубакер, рекао је да је запрепашћујућа одлука да се објаве карикатуре пророка Мухамеда.

Он је изразио забринутост због тога и додао да постоји могућност да најављене карикатуре додатно повећају бес широм муслиманског света.

Бубакер је француским муслиманима поручио да остану мирни.

 

 ( Танјуг )