• Почетна
  • СВЕТ
  • Зидојче цајтунг: Арапско пролеће је прецветало
Прочитај ми чланак

Зидојче цајтунг: Арапско пролеће је прецветало

0

Насиље против западних институција показује: Арапско пролеће је прецветало. А за то су криве и САД са својим савезницима, пише за Зидојче цајтунг Бенџамин Барбер, професор за цивилно друштво на Универзитету у Мериленду.

Насиље против западних институција показује: Арапско пролеће је прецветало. А за то су криве и САД са својим савезницима, пише за Зидојче цајтунг као гост у рубрици “Поглед споља” Бенџамин Барбер, професор за цивилно друштво на Универзитету у Мериленду. “Напад на амерички конзулат у Бенгазију који се завршио убиством америчког амбасадора Криса Стивенса и тројице његових сарадника, као и напади на дипломатска заступништва САД у Јемену, Египту, Тунису и другде, знак су да је Арапско пролеће – прецветало. За то Запад сноси позамашну одговорност – због свог нестрпљења, због веровања да демократија може да се наметне споља, и инсистирања на томе да отпор демократији може да се сведе само на неколико заблуделих актера и појединачне терористе.

 

Вашингтон вози цик-цак

“Хилари Клинтон је рекла праву ствар када је констатовала да је свет компликован. За те компликације је у историји било примера који су до сада углавном игнорисани. Најважнија лекција гласи: пад тираније још не значи да ће бити уведена демократија – много чешће следи анархија. А из анархије и нереда наново настаје тиранија. Француска револуција је довела до Наполеона и поновног увођења монархије. Руска револуција је довела дотле да су бољшевици – назовимо их секуларним салафистима свог времена – уништили конкурентске странке. Пад персијског шаха се завршио владавином мула. Када погледамо фигуре које су у игри у Сирији, поставља се питање: сматра ли неко да ће, уколико Башар ал Асад буде свргнут, резултат бити демократија?”

“Вашингтон и његови савезници возе цик-цак курсом, тако што најпре свргавају диктатуру, чије опасности су потценили, да би слепо помогли револуцију чије последице су погрешно проценили. Сада САД желе да пошаљу беспилотне летилице, специјалце и ратне бродове, да би сузбили хаос коме су саме допринеле – и који су морале да предвиде (…) Ако не успемо да се дубље посветимо компликацијама демократске револуције, ако се не позабавимо озбиљније тешком стварношћу револуција у којима је процветало Арапско пролеће, и ако и даље будемо мислили да преко ноћи можемо да донесемо демократију и слободу – уместо да пустимо да се демократија сама оствари у дугом, спором и болном, процесу који ће трајати деценијама а не месецима, беспилотне летилице и ратни бродови ће имати нове и непредвидљиве последице које ће нас потресати у наредним месецима”, пише Бенџамин Барбер за Зидојче цајтунг.

Припремио: Саша Бојић

 

(Дојче веле)