Прочитај ми чланак

КФОР одбио да помогне Горанцима да угасе пожар

0

Горанци узалуд молили Кфор
Гора на Косову и Метохији захваћена је јаким пожарима. На Коритнику је до сада је изгорело око 3.000 хектара густе борове шуме, а пожар тиња на прагу села Горњи Крстац, пар стотина метара од прве куће, где мештани даноноћно покушавају да сузбију ватрену стихију.

Експлозије касетних бомби

Пожар букти тачно на пограничном делу са Албанијом на некадашњој караули Војске Србије где је, према причи мештана, накнадно експлодирало пет, највероватније, касетних бомби.

  – Неколико пута су се чули одјеци експлозије од бомби, које су се вероватно током пада заглавиле у изузетно густој боровој шуми, и тек сада од пожара експлодирале – закључио је Хамза.

У ноћи између суботе и недеље је, кажу било најгоре, јер је постајала могућност да се запале далеководи.

Локални представници су још у четвртак затражили помоћ немачког Кфора, јер је по њиховом искуству, за гашење оваквих пожара због неприступачног терена и надморске висине од око 2.300 метара једино могуће ватру сузбијати из ваздуха. Међутим, Немци се нису појавили у помоћ, јер према једном објашњењу „немају балоне за воду“.

У Директорату за шумарство и пољопривреду у општини Драгаш пак, кажу: „У Кфору су нам рекли да не могу да интевренишу док се пожар не прошири на насеље.“

 “Ватру смо до јуче гасили ми мештани, уз помоћ двадесетак ватрогасаца из наше општине. А, онда нам је стигла помоћ и из других ватрогасних јединица, а очекујемо и безбедносне снаге. Али, бојим се да је касно. Пожар је готово немогуће контролисати“, каже Узаир Хамза, локални координатор за права заједница и представник села Горњи Крстац.

 Пожар је до Горе дошао 21. августа из Албаније, где је почео да тиња око 6. августа. Тамошњи ватрогасци су га сузбили, па је прешао преко Коритника. Мештани претпостављају да је тада уследила погрешна процена шумара колике би размере могла да досегне ватрена стихија.

 

(Вести он лајн)