• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 11.09.2012. Десети дечји сајам од 12. до 14. октобра на Београдском сајму
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 11.09.2012. Десети дечји сајам од 12. до 14. октобра на Београдском сајму

0

Јубиларни, десети по реду, „Campina puddis” дечји сајам одржаће се у хали три Београдског сајма од 12. до 14. октобра. За све посетиоце припрема се низ изненађења.
Велики број излагача из Србије и иностранства представиће своје производе и услуге намењене како најмлађима тако и целој породици. Као и сваке године, сви они који одлуче да посете Дечји сајам моћи ће од излагача да добију све информације о њиховим брендовима, бесплатне узорке, као и специјалне попусте, који ће бити само на предстојећој манифестацији.

Непрекидан програм на бини и спортском терену, као и дружење са кловновима и ликовима из цртаних филмова, привлачи велику пажњу деце и одраслих. Посетиоци ће моћи да се упознају и са часописима и књигама за децу и родитеље, радио и ТВ програмима за најмлађе, вртићима, школама страних језика, хоровима, драмским групама, спортским и рекреативним програмима. Велико интересовање претходних година изазвали су бесплатни едукативни програми и предавања стручњака из различитих области везаних за правилан раст и развој деце. 

Oрганизатори ове манифестације припремају одличну забаву свима који већ традиционално у великом броју посећују ову манифестацију, уз бесплатан улазак за све. Генерални спонзор сајма је „Campina Puddis”, спонзори манифестације „Фриком” и „Алкалоид”, док су Дечји сајам подржали Министарство омладине и спорта, Секретаријат за образовање и дечју заштиту, Скупштина града Београда и Привредна комора Србије.

 

Продужен привремени режим рада трамвајских линија 7, 9 и 13
На деоници између Улице Јурија Гагарина и Булевара Милутина Миланковића и даље важи привремени режим рада трамваја на линијама 7, 9 и 13. Привремени режим ће важити до 15. октобра.

Како наводе у Секретаријату за саобраћај, ова измена је уведена због постављања вијадукта преко Улице антифашистичке борбе.

 

Измењен режим саобраћаја у Вишњичкој улици због радова на „Интерцептору”
Режим саобраћаја у Вишњичкој улици, на делу између станица градског превоза „Спорт” и „Козара”, биће измењен током ове седмице, а потом и до краја године, због изградње канализационе шахте колектора „Интерцептор”, саопштила је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Саобраћај у овом делу Вишњичке улице одвијаће се двосмерно једном коловозном траком, тако да ће возила из правца града према Вишњици бити преусмерена преко зеленог појаса у супротну коловозну траку.

Због припрема за овакву измену у режиму саобраћаја, од сутра ће за саобраћај бити затворене брзе траке у оба смера Вишњичке улице у дужини од 200 метара. До понедељка, 17. септембра, биће асфалтиран прелаз преко разделног појаса између коловозних трака, када ће саобраћај и бити преусмерен у једну коловозну траку. Из дирекције апелују на возаче да прате саобраћајну сигнализацију и прилагоде брзину кретања возила у зони радова.

Оваквe изменe неопходнe су како би се изградила шахта, величине 13 пута 20 метара, кроз коју ће бити изнета машина која је копала 6.772 метра дугачак тунел „Вишњица”, у оквиру изградње пете деонице колектора „Интерцептор”. Колектор je капитални објекат београдске канализације, који ће за наредних педесет година решити одвођење отпадних вода до будућег постројења за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу. Изградњом „Интерцептора” биће решен проблем прикупљања свих отпадних и дела атмосферских вода централног слива београдске канализације, који је и по површини и по броју житеља највећи канализациони слив у Београду, од пет постојећих, наводи се у саопштењу

 

Радови на водоводној мрежи на општини Нови Београд
Због планираних радова на водоводној мрежи на општини Нови Београд у четвртак,  13. септембра, од 8.30 до 14.30 сати без воде ће остати потрошачи у Улици ушће. За најнужније потребе обезбеђена је аутоцистерна с водом за пиће, саопштавају из „Београдског водовода и канализације”

Све додатне информације могу се добити у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на телефон 3606-606, као и на адреси www.bvk.rs .

 

Почело пријављивање за програм „Буди херој” у Обреновцу
У општини Обреновац у току је пријављивање волонтера за нови циклус програма Волонтерског сервиса ове општине у области социјалне заштите „Буди херој”, који се спроводи у партнерству са Дневним боравком за децу и омладину ометену у развоју. Пријаве се шаљу на [email protected], а информације о програму могу се добити и у Клубу за младе  (Краља Александра Првог 5).Пријављивање траје до 24. септембра.

„Буди херој” својим програмским активностима подстиче социјализацију и интеграцију особа са сметњама у менталном развоју и њихових породица, доприноси бољем информисању и едукацији друштвене заједнице, иницира и развија отворене облике заштите и партнерства са другим организацијама и установама, у складу са реформом социјалне политике.

Овај програм Волонтерског сервиса општине Обреновац младима допушта да своје слободно време потроше на дружење са једном или више особа са интелектуалним, физичким или социјалним тешкоћама. Програм својом структуром нуди менторство, обуку, подршку и континуитет.

Програм се реализује у партнерству између Волонтерског сервиса Србије, Младих истраживача Србије и општине Обреновац, а подржао га је Савез за ментално недовољно развијене особе Републике Србије. Финансирају га Министарство рада и социјалне политике и Министарство омладине и спорта.

 

Хуманитарни концерт „Млади за Анђелу” у петак у Раковици
У Центру за културу Раковице (Мишка Крањца 7) у петак, 14. септембра, од 20 часова одржаће се хуманитарни концерт „Млади за Анђелу”. Наступиће Игор Лугоњић, певачко друштво „Прело”, КУД „Младост – Авала”, плесна група „Беонис”, Марија Мара Јовичић и гости изненађења. Цена улазнице је 200 динара. Организатор је Канцеларија за младе општине Раковица.

Сав прикупљени новац биће уручен деветогодишњој Анђели Јанковић, која се бори за живот. За њену операцију у Истанбулу, која може да јој спасе живот, потребно је прикупити 38.000 долара. Зато млади Раковице позивају све људе добре воље да се придруже овом хуманитарном догађају и помогну малој Анђели.

 

Враћена имовина старим власницима на Звездари
Први случај враћања национализоване имовине старим власницима на општини Звездара одиграо се данас у 13 сати када су наследнику породице Петровић уручени кључеви простора у Булевару краља Александра 147. Власништво над простором предато је у присуству Едипа Шерифова, председника општине Звездара, и Јована Алексића, директора ЈП „Пословни простор Звездара”.

Услов за враћање два пословна простора, површине 52 и 40 квадратних метара, у приземљу стамбене зграде, којима је до сада управљало ЈП „Пословни простор Звездара” стекао се решењем Агенције за реституцију.

Наследник власника имовине, која је национализована 1960. године, приликом примања кључева два пословна простора, изразио је задовољство што је почело враћање приватне имовине, чиме држава даје добар сигнал да поштује неприкосновеност приватне својине.

 

Изложба „Врата Београда” на Београдској тврђави
На Београдској тврђави, код Гробнице народних хероја, у петак, 14. септембра, у 13 часова биће отворена изложба „Врата Београда”. Организатор је Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Изложба „Врата Београда” има за циљ да презентује врата на грађевинама главног града као део архитектонско-стилског концепта споменика културе и подсети на вредне примерке занатско-уметничке продукције 18, 19. и 20. века. Својим стилским изразом врата допуњују изглед и доприносе лепоти архитектонског дела.

Аутор изложбе је Александра Дабижић, фотографије Снежана Неговановић, а дизајна Лука Прокић.

 

Књижевно вече „Кућа на равном брегу” у ДОБ-у
Књижевно вече „Кућа на равном брегу” биће одржана у  четвртак, 13. септембра, у 20 часова у Великој сали Дома омладине (ДОБ), најављено је данас из те установе културе.

Предвиђен је наступ седам писаца и шест земаља југоисточне Европе, првих учесника  једномесечног пројекта „Кућа на Равном Брегу”, који се одржава у Мокрину.

Београдској публици, где ће бити и једини јавни наступ учесника пројекта, обратиће се актуелна добитница Европске награде за књижевност Јелена Ленголд, као и читани хрватски писац Анте Томић, чије су поједине књиге преточене у познате филмове. Такође, представиће се и један од најзначајнијих словеначких писаца средње генерације Душан Чатер, познати писци из Босне и Херцеговине Ненад Величковић и Мухарем Баздуљ, представник нове мађарске књижевности Ђерђ Сербхорват, као и Александар Прокопиев, један од најпревођенијих савремених македонских писаца.

„Кућа на Равном Брегу” представља јединствен пројекат у оквиру кога позвани писци пишу приче које ће бити обједињене у заједничком издању, са циљем профилисања и међународног промовисања књижевности из овог региона.

Српско издање књиге ових прича објавиће издавачка кућа „Архипелаг” почетком 2013. године, наводи се у саопштењу.

 

Нови савремени интернет-портал Туристичке организације Београда
Туристичка организација Београда (ТОБ) представила је данас нови интернет-портал за јавно оглашавање и претрагу актуелне туристичке понуде српске престонице под називом „Истражите Београд”, иначе први такве врсте у региону.

Сврха портала је побољшање видљивости туристичке понуде Београда, добијање ажурних и поузданих информација о целокупној понуди туристичке привреде на једном месту, истакао је директор ТОБ-а Дејан Веселинов.

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини града истакао да се новим, савременим порталом излази у сусрет специфичним захтевима туристичких агенција, туроператора, организација, страних и домаћих туриста.

– Портал ће омогућити да се на брз и лак начин представи понуда и привуче већи број туриста. Такође портал „Истражите Београд” има велики потенцијал, будући да нуди важне информације, које ће нам помоћи у плановима за развој туризма на територији Београда – истакао је Веселинов.

Градски секретар за привреду Александар Милошевић додао је градске власти систематски раде на развоју и промоцији туризма, како би се привукао што већи број страних и домаћих гостију.

Портал http://portal.tob.rs/sr постављен је у сарадњи са Универзитетом „Сингидунум” и Електротехничким факултетом, чији су представници истакли да је тај пројект одличан пример добре сарадње државе, науке и приватног сектора, као и да ће од њега поред свих њих и корисници имати велику корист.

Сајт не функционише као резервациони систем, већ пружа могућност самосталног уноса понуде и евидентирања на једном месту за страна и домаћа туристичка предузећа и туристе. Портал се састоји из дела за оглашавање коме могу приступити једино регистровани понуђачи и поставити своју понуду, као и претраживача, који је јавно доступан свим посетиоцима портала.

 

Пројектом „Зелени прстен” град наставља да унапређује производњу воћа и поврћа
Излазећи у сусрет пољопривредницима, град Београд ће пројектом „Зелени прстен” повећати подстицајна средства на 70 одсто за набавку и постављање опреме за заштиту засада воћака и поврћа. За наводњавање град ће и даље субвенционисати 50 одсто потребних средстава, а новина је да од сада и пољопривредници са мањим површинама могу конкурисати, истичу из новоформираног градског Секретаријата за пољопривреду.

Конкурс за доделу подстицајних средстава у области воћарства и повртарства на територији града Београда за 2012. годину – „Зелени прстен” биће сутра објављен у средствима јавног информисања и на сајту града Београда.

Трећу годину заредом град Београд додељује ова подстицајна средства са циљем унапређења производње воћа и поврћа увођењем технолошки напредне производње која утиче на висину и квалитет приноса, изградњу ефикасног сектора производње воћа и поврћа, који је конкурентан на тржишту, а својим квалитетом задовољава потребе потрошача и доприноси расту дохотка.

– Програмом подршке за спровођење политике града Београда за 2012. годину настављен је започети програм развоја пољопривреде и руралног развоја на територији града. Средства су намењена за набавку и постављање опреме за заштиту засада воћака и повртарску производњу у заштићеном простору, а то су пластеници, систем за наводњавање и противградна заштита. Право учешћа на конкурсу имају физичка лица – носиоци пољопривредног газдинства – изјавила је Биљана Чукић, в.д. секретара за пољопривреду, која је нагласила да је из буџета града за ове намене издвојено  20.000.000 динара.

Сутра ће бити објављен и јавни позив за избор добављача од којих ће физичка лица – носиоци пољопривредног газдинства моћи да набаве квалитетне стеоне јунице холштајн-фризијске расе. Секретаријат за пољопривреду ће и ове године омогућити сточарима да набавком квалитетних стеоних јуница повећају производњу крављег млека и бољу снабдевеност тржишта града Београда млеком и млечним производима.

Право учешћа на јавном позиву имају правна лица чија је основна делатност пољопривреда (сточарска производња), а која се баве узгојем квалитетних стеоних јуница, холштајн-фризијске расе. Опредељена средства за ове намене износе  око 17.500.000 динара.

 

Рукометне наде 15. и 16. септембра у Београду
Међународни турнир за младе у рукомету „Трофеј Београда” биће одржан 15. и 16. септембра у Спортском центру „Вождовац” на Бањици, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину.

На такмичењу ће наступити репрезентације градова  Љубљане, Подгорице, Скопља и Београда у женској конкуренцији  (1996. годиште), као и селекције Бањалуке, Подгорице, Новог Сада и Београда у мушкој конкуренцији, такође 1996. годиште.
Први мечеви оба дана викенда почињу у девет сати преподне, док је свечано отварање заказано у суботу 11.30 сати, наводи се у саопштењу.

Манифестација, осма у низу,  одржава се у организацији Рукометног савеза Београда.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

 Електродистрибуције Београд.

 Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

 

 Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

 Ми смо надлежни!

 

 

 Град Београд – Градска управа

 Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

 Бео-ком сервис

 

 Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

 ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

 – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

 ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

 – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

 ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

 ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

 – Телеком Србија, 977, 9813

 ГАСОВОД

 – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

 ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

 – Дирекција за јавни превоз, 3309-153

 – ГСП „Београд“, 3664-040

 – СП „Ласта“, 0800-334-334

 – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

 ПАРКИРАЊЕ

 – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

 – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

 ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 – ЈКП „Београд пут“, 3818-101

 – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

 ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 ЧИСТОЋА

 – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

 ЗЕЛЕНИЛО

 – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

 – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

 – Градски завод за јавно здравље, 3237-351

 – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

 СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

 – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

 ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

 – „Димничар“ АД, 2646-355

 ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

 – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

 УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

 – Урбанистички завод Београда, 3331-500

 ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

 ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

 НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

 – ЈКП „Инфостан“, 3954-403

 ИНСПЕКЦИЈE

 – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

 – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

 Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

 Београдски комунални сервис

 

Тиршова 1, централа 3605-600

 Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

 факс 3605-811

 e-mail: [email protected]

 

 (Бео.инфо)