• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 10.09.2012. Одржана јубиларна ,,Београдска ролеријада“
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 10.09.2012. Одржана јубиларна ,,Београдска ролеријада“

0

Петнаеста „Београдска ролеријада“ одржана је јуче на потезу од Славије до Етнографског музеја, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда. Више од две хиљаде учесника, у свим старосним категоријама, возило је на ролерима кроз град читав дан промовишући чари спорта који као светски тренд све више постаје популаран и код нас.

 Традиционално сјајан дан у Београду, како за децу и родитеље-ролерољупце, тако и за љуте професионалце. Што је у старту и била жеља те, данас једне од навољенијих и најмасовнијих београдских спортских манифестација. Седам трка за све старосне групе.

 – Велики је успех 15 година за редом организовати овако велику манифестацију. Град Београд је покровитељ јако великог броја манифестација, али је уз Маратон ово једна од најпрепознатљивијих, велики број деце, то је свима нама циљ – истакао је Немања Радовић, помоћник градског секретара за спорт и омладину.

 Роберт Пристовшек, председник Удружења Београдска ролеријада рекао је да је сваке год све већи број заљубљеника и да су ролери постали један позитиван тренд у Београду и Србији.

 

Афирмација женског спорта у престоници
Град Београд и Секретаријат за спорт и омладину настављају с подршком престоничким спортским организацијама у циљу афирмације женског спорта. На овај начин помоћ ће бити упућена у више од 60 спортских клубова, који окупљају на десетине српских спортисткиња у свим категоријама, истакао је ресорни секретар Аца Ковачевић.

 Он је за Беоинфо рекао да је то наставак јасне стратегије града у побољшању услова за тренирање организација које окупљају женску популацију.

 – Континуираном подршком женским београдским клубовима, град жели да помогне стварање нових српских шампионки, како у колективним тако и индивидуалним спортовима. Циљ је да се у наредном периоду изнедри још неколико шампионки попут Милице Мандић, Иване Максимовић и сестара Молдован, које су на Олимпијади у Лондону сјајно репрезентовале Србију и град Београд. Такође, поред стандарних спортова (кошарка, рукомет, одбојка), овом подршком обухваћени су и клубови који се баве мање популарним спортовима, као и организације које окупљају спортисткиње са инвалидитетом, попут Београдског атлетског клуба „Погледи” – истакао је Ковачевић.

 Директор ватерполо клуба за даме „Таш 2000” Милош Брадић рекао је да је тај клуб за кратко време успео да постане један од водећих клубова у нашој земљи, као и да достојно представља град и Србију у иностранству.

 Он је за Беоинфо указао на велику подршку коју тај клуб има од града и Секретаријата за спорт и омладину, што је резултирало све већим бројем полазница.

 – Захваљујући редовним програмима које ресорни секретаријат током распуста организује за ученике београдских школа, наш клуб је окупио на десетине нових чланица, које су наставиле да се баве ватерполом. Овакав однос града обећава да ће српски женски ватерполо за кратко време достићи светски ниво – закључио је саговорник Беоинфа.

 Подршка града у афирмацији женског спорта обухватила је, између осталих, и Женски фудбалски клуб „Ласк – Црвена звезда” , Хокеј клуб „Баск”, Атлетски клуб „Нови Београд”, Београдски пливачки клуб, Карате клуб „Кобра”, Клуб за уметничко и синхроно пливање „Врачар”, Београдски скијашки клуб, Кајак кану клуб „БСК Борча”, Гимнастички клуб „Београд”, Боксерски клуб „Земун”, Бадминтон клуб „Београд”, Теквондо клуб „Галеб” и Стрељачки клуб „Нови Београд – Ушће”.

 

Изложба џиновских инсеката и праисторијских морских немани продужује гостовање у Београду
Због великог интересовања посетилаца, Агенција Севент и ЈП „Ада Циганлија“ су одлучили да продуже трајање изложбе „Џиновски инсекти и праисторијске морске немани“ до 8. октобра 2012, како би што већем броју малишана омогућили да је посете.

 Изложба је лоцирана на Макишкој страни Аде Циганлије, после паркинга, где је на површини од 7.000 м2 изложено преко 40 експоната. Састављена је из две тематске целине и осим забавног има и едукативни карактер. Реализована је у сарадњи са неколико утицајних немачких института и музеја, попут Покраинског музеја у Хановеру.

 Изложба Џиновски инсекти садржи 18 експоната, и показује нам врсте које углавном сви познајемо (осе, буве, крпеље и сл), али у величини која нам омогућава да их много лакше посматрамо и видимо детаље које никада не бисмо били у могућности да опазимо у природи. С друге стране изложба Праисторијске морске немани са више од 20 експоната, који су приказани у њиговој реалној величини, омогућује свеобухватну слику о овим формама живота које су некада испуњавале наша мора.

 Цена улазница је спуштена на 300 динара за све посетиоце, а цена породичне карте биће 900 динара. Радно време је од 10 до 19 часова.

 

Град и ове године сноси део трошкова за екскурзије и рекреативне наставе деце самохраних родитеља
Град Београд и ове школске године обезбедио је помоћ за самохране родитеље ученика завршних година средњих школа, тако што ће сносити 25 одсто укупних трошкова за матурске екскурзије. Ово право, самохрани родитељи такође могу да остваре и за регресирање рекреативних настава за ученике од првог до четвртог разреда, као и за екскурзије основаца од петог до осмог разреда.

 –Будући да у септембру месецу највећи број београдских основних и средњих школа са саветима родитеља договара ученичке екскурзије и рекреативне наставе, Секретаријат за образовање и дечју заштиту упутио је допис директорима свих школа, како и на који начин родитељи могу да остваре право на регрес. Директори су дужни да поменуто обавештење проследе учитељима и разредним старешинама, како би родитељи благовремено били информисани на који начин да поднесу захтев нашем Секретаријату– каже за Беоинфо Љиљана Јовчић, градски секретар за образовање и дечју заштиту.

 Јовчић истиче да је регресирање матурских екскурзија и рекреативне наставе, само једна у низу мера које град Београд предузима у циљу подршке деци и њиховим родитељима.

 – Рекреативне наставе, а нарочито матурске екскурије представљају највеће задовољство за ученике, али истовремено и бригу за већину родитеља, нарочито за оне родтеље који су из било ког разлога суочени са додатним проблемима током одрастања детета, који нису само финансијске природе, будући да често сами одгајају децу, брину о њиховом здрављу, вођењу и одвођењу у школу или у вртић, додатним активностима, а неретки су и проблеми са нередовним примањем алиментације. Отуда оваква инцијатива и брига града београда као још једна у низу мера које су усмерене на подршку деци и породици – истиче градска секретарка Љиљана Јовчић.

 Ово право су протекле године у највећем броју искористили матуранти Прве београдске гимназије, Средње медицинске школе, Друге економске школе и Дванаесте београдске гимназије. Према речима Александра Андрејића, директора Прве београдске гимназије, прошлогодишња матурска екскурзија коштала је 444 евра, а право на регрес у износу од 11.436 динара остварило је 12 ученика.

 –Наши матуранти провели су седам дана у Италији, од тога су три дана боравили у Риму и такође се упознали са знаменитостима Фиренце, Венеције и других значајних градова. Реч је о одличној и садржјаној екскурзији, а родитељима који су остварили право на регрес је итекако значило што су платитли за четвртину мање од укупне цене – каже Андрејић и додаје да ће овогодишњи матуранти 3. новембра такође путовати у Италију.

 Иначе, град Београд већ годинама уназад, регресира трошкове летовања изимовања деце која похађају неку од предшколских установа у главном граду, а од 1. јуна 2011. године сви самохрани родитељи остварују и попуст од 50 одсто на утврђену цену вртића. Тренутно ово право остварује 3.885 родитеља.

 

 „Тобоган” у Радничкој се отвара данас
Надвожњак у Радничкој улици затвoрен је за саобраћај од суботе до понедељка у 4 сата, због изградње саобраћајница у оквиру петље „Радничка”, услед чега је дошло до измена у саобраћају, најављено је из Секретаријата за саобраћај.

 Због затварања надвожњака („Тобоган”) возила која се крећу из смера центра града ка Бановом брду и Обреновцу, преусмеравају се у подвожњак у зони хале XIV Београдског сајма, а код „Југопетрола” се враћају у саобраћајне траке намењене овом смеру кретања. За саобраћај се затвара део Радничке улице, у смеру од Бановог брда (Обреновца) ка центру града (Београдском сајму) и то у делу од Паштровићеве до подвожњака у Радничкој улици. Возила која долазе из смера Обреновца крећу се Радничком до раскрснице са Паштровићевом, преусмеравају се у Паштровићеву до саобраћајне петље код Хиподрома, где ће моћи лево да скрену према Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 Возила која се крећу из смера Бановог брда према Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи код Хиподрома. Паштровићева улица у наведеним периодима једносмерна је у смеру од Радничке ка саобраћајној петљи „Хиподром”. Возила која се крећу из Кировљеве улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи „Хиподром”.

 Возила која се крећу из Пожешке улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се право ка Паштровићевој улици до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 Возила јавног градског превоза у поменутом периоду кретаће се на следећи начин: возила са линија 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88, минибус линија Е2, Е5 и ноћних линија 37, 51 и 56, у смеру ка центру града, од раскрснице Пожешке и Кировљеве кретаће се Пожешком преко петље „Хиподром” и Булеваром војводе Мишића до редовне трасе. На измењеном делу трасе користе се постојећа стајалишта.

 Возила са линија 56, 89, 91, 92, 511, 551 и 552 од раскрснице Паштровићеве и Радничке улице преусмеравају се у Паштровићеву улицу до петље „Хиподром” и Булевара војводе Мишића до редовне трасе у Радничкој улици. У смеру ка Бановом брду поменуте линије ће саобраћати редовним трасама.

 У смеру ка центру града биће привремено укинута следећа аутобуска стајалишта: „Биоскоп Шумадија”, „Фабрика шећера”, „Југопетрол” и „Господарска механа”.

 Возила са линије 87 од раскрснице Зрмањске и Кировљеве крећу се улицама Зрмањском, Пожешком, Ђорђа Огњановића и Лазаревачким друмом до Чукаричке падине.

 

Радови на водоводној мрежи на Новом Београду
Потрошачи у насељу Старо сајмиште у уторак, 11. септембра, биће без воде од 8 до 17 сати због радова на водоводној мрежи на општини Нови Београд, најављено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”.

Због радова на водоводној мрежи на тој општини у среду, 12. септембра, од 8.30 до 14.30 сати без воде ће остати потрошачи у Зеленгорској улици.

За најнужније потребе обезбеђене су аутоцистерне с водом за пиће.

Све додатне информације могу се добити у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на телефон 3606-606, као и на адреси www.bvk.rs .

 

Продужен привремени режим рада трамвајских линија 7, 9 и 13
На деоници између Улице Јурија Гагарина и Булевара Милутина Миланковића наставља да важи привремени режим рада трамваја на линијама 7, 9 и 13. Привремени режим ће важити до 15. октобра.

Како наводе у Секретаријату за саобраћај, ова измена је уведена због постављања вијадукта преко Улице антифашистичке борбе.

 

Јавни увид у регулациони план саобраћајница на Дорћолу
Комисија за планове Скупштине града Београда огласила је јавни увид у Нацрт плана детаљне регулације Дунавске, Тадеуша Кошћушка и Дубровачке улице на Дорћолу, тролејбуски и аутобуски terminus, са Извештајем о стратешкој процени утицаја плана на животну средину.

План ће бити на јавном увиду у згради Градске управе града Београда, 27. марта 43-45 (сала 2 у сутерену), од 5. септембра до 5. октобра и може се погледати сваког радног дана од 9 до 18 часова.

Јавна седница Комисије за планове одржаће се на истом месту 23. октобра, у 13 часова. Сви који су поднели примедбе везане за нацрт плана у писаном облику могу их током јавне седнице образложити пред члановима комисије. Примедбе на планирана решења достављају се Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, 27. марта 43-45, најкасније до 5. октобра.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

 Електродистрибуције Београд.

 Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

 

 Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

 Ми смо надлежни!

 

 

 Град Београд – Градска управа

 Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

 Бео-ком сервис

 

 Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

 ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

 – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

 ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

 – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

 ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

 ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

 – Телеком Србија, 977, 9813

 ГАСОВОД

 – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

 ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

 – Дирекција за јавни превоз, 3309-153

 – ГСП „Београд“, 3664-040

 – СП „Ласта“, 0800-334-334

 – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

 ПАРКИРАЊЕ

 – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

 – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

 ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 – ЈКП „Београд пут“, 3818-101

 – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

 ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 ЧИСТОЋА

 – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

 ЗЕЛЕНИЛО

 – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

 – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

 – Градски завод за јавно здравље, 3237-351

 – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

 СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

 – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

 ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

 – „Димничар“ АД, 2646-355

 ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

 – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

 УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

 – Урбанистички завод Београда, 3331-500

 ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

 ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

 НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

 – ЈКП „Инфостан“, 3954-403

 ИНСПЕКЦИЈE

 – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

 – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

 Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

 Београдски комунални сервис

 

Тиршова 1, централа 3605-600

 Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

 факс 3605-811

 e-mail: [email protected]

 

 (Бео.инфо)