Прочитај ми чланак

ЖИВОТНА ПРИЧА ХРВАТСКОГ СЕЛЕКТОРА Играо за Звезду, обожава Савића

0

Селектор ватерполо репрезентације Хрватске Ивица Туцак је као играч две године носио капицу Црвене звезде, велики је пријатељ са Дејаном Савићем, а током рата деведесетих је носио пушку код Шибеника

Животни пут новог светског првака је препун великих успеха и горких падова у ватерполо каријери. Ивица Туцак је рођен 1970. године и био је велика нада југословенскго ватерпола.


Пре избијања рата почетком деведесетих година прошлог века играо је две сезоне за Црвену звезду. Можда и у томе лежи један од разлога зашто је од првог до последњег дана изузетно срдачан у односима према Дејану Савићу и српским ватерполистима.

Како пише хрватски Тпортал, чињеница да је носио капицу Звезде је утицала да Туцак не добије позив у репрезентацију Хрватске за Европско првенство 1993. године.

За време рата у Хрватској Ивица Туцак је био у строју у околини Шибеника, али никада није желео да о томе говори у медијима. Све што је рекао на ту тему било је:

– Пустите рат, далеко је то… Сећамо се свега, прошло је. Било би пожељно да напокон престанемо да се враћамо у прошлост. Домовински се рат, свакако, не сме заборавити као важан део наше историје.

Међутим, дошло је време да толико година након рата људи живе свој живот, раде свој посао, за добробит једног и другог народа. Ја волим Хрватску више од свега на свету. Вероватно сличан осећај има и Дејан Савић према Србији. Али, то није разлог да се међусобно понашамо непријатељски – причао је Туцак.

Догађај који је променио живот данашњем селектору Хрватске догодио се 2005. године. Тада му је настрадала троипогодишња ћерка Тена. Живот је изгубила тако што је пред очима родитеља пао на њу на тераси једног кафића у Шибенику аутомат са играчкама.

Тада је Ивица Туцак престао да игра ватерполо и окренуо се тренерским водама. Велики узлет доживео је у – Црној Гори. Три године је водио Јадран из Херцег Новог са којим је два пута освојио регионалну лигу.

Као селектор Хрватске годинама је скупљао сребрне медаље после пораза од Србије у финалима великих такмичења. И увек је долазио да срдачно честита Дејану Савићу, српском селектору, на тим победама.

Коло среће се окренуло, овог пута је Туцак био на највишем постољу, а руку је пружио Савић.
– Отворићемо Савић и ја флашу вина после финала – рекао је Ивица Туцак после победе на Србијом.
Остаје да одржи реч…