Прочитај ми чланак

Вук Рашовић: Знам како треба са Звездом

0

vuk ra

(Mozzart.sport)
С поруком ‘шанса не бира време, али воли спремне’, млади стручњак из клупске филијале Телеоптика прихватио се вађења Парног ваљка из живог блата и неизвесне вожње до шесте рекордне титуле. Нови тренер Партизана одазвао се нашој молби за први интервју од преузимања сениорске секције црно”белих, направили смо га 48 часова пре његовог дебија у мечу с Радничким из Ниша.

Само за слепе поред очију шокантан реми Партизана с Новим Пазаром донео је више пута одлагану смену тренера Владимира Вермезовића, на чију је ужарену клупу сео, на истом месту више пута виђени Вук Рашовић. С поруком „шанса не бира време, али воли спремне“, млади стручњак из клупске филијале Телеоптика прихватио се вађења Парног ваљка из живог блата и неизвесне вожње до шесте рекордне титуле.

Она се до губитка девет бодова за само месец и по дана чинила као готова ствар…

„Нисам чекао Вермезовићев кикс. До Партизанове утакмице с Новим Пазаром, односно позива људи из Управе дан после, само навијачки сам пратио први тим. Једина преокупација били су ми тренинзи, мечеви и борба за опстанак с мојим Телеоптиком. Моја изјава с прве конференције за медије у новој улози и на новом задатку односила се на спремност да се озбиљно и на највишем нивоу бавим тренерским послом. У том смислу, нисам затечен унапређењем. Тачно знам шта желим и морам“, каже Вук Рашовић на почетку разговора за Моззарт Спорт, направљеног 48 сати пре његовог дебија у мечу с Радничким из Ниша.

Заиста сте без имало премишљања прихватили позив који је дошао у најгорем могућем тренутку?

„Нисам имао ни најмању дилему. Вредан сам и амбициозан човек, позитивно размишљам и не бојим се изазова. Да нисам искрен у вери у себе, не бих сада с вама разговарао као Партизанов тренер. Није најбољи тренутак, али није ни најгори. Погубљени су многи бодови, али и даље смо у плусу, а вероватни меч одлуке с Црвеном звездом игра се у Хумској. На првом састанку с играчима подсетио сам их да је још све у нашим рукама и да само од нас зависи да ли ћемо одбранити титулу“.

Верујете у нови трофеј чак и ако је он наводним договором ван терена већ обећан, препуштен или продат вечитом ривалу, о чему недељама бруји (не само) фудбалска чаршија?

„Не осврћем се на такве гласине, нисам присталица теорија завере. И не видим ко то и на који начин може да нам одузме титулу ако је заслужимо на терену. Опет кажем, Партизан сам одлучује о својој судбини“.

Свима је јасно да ће дуел с Црвеном звездом 18. маја одлучити о шампиону?

„Имам богато искуство из вечитих дербија. И као фудбалер и као помоћник Јокановићу, Стевановићу и Станојевићу који је био мајстор за њих. Знам како треба са Звездом, првенствено на психолошком и мотивационом плану. Али о томе ћу размишљати и причати тек после гостовања у Крагујевцу“.

Онда се слажете с тврдњом селектора Синише Михајловића да Звезда не може да освоји титулу, већ само Партизан може да је изгуби?

„Сигурно је алудирао на ремије и пораз који су „појели“ добар део наше предности над комшијама. Учинићу буквално све што је у мојој моћи да с екипом која је ту предност и стекла, наставимо доминацију српским фудбалом“.

Зашто је шампион упао у „црну рупу“ и никако да се извуче из ње?

„Шта је било – било је. Нека се људи из клуба, задужени за то, на крају сезоне баве анализом кризног периода. Не желим да се осврћем на прошло време, мој једини задатак је да ствари експресно вратим у нормалу. Даћу целог себе да заједно с момцима који су ми поверени сачувам прво место и титулу. Проблема је доста и морамо да их решавамо у ходу, али битно је да нису нерешиви“.

Шта кажу ваши први утисци – да ли је екипи потребна „чвршћа рука“ или дупла доза самопоуздања?

„Потребно је да буду свеснији свог квалитета који је без премца у земљи. Да више верују у оно што раде. Такође, морају да изађу из грча и ослободе се страха од грешке који их често наводи на паничне реакције. Обавеза ми је да напумпам самопоуздање момцима који су не тако давно деловали надмоћно на терену. Поделићемо тај велики притисак“.

У Новом Пазару екипа је личила на разбијену банду. Како мислите да од ње направите војску?

„Инсистираћу на хомогености и заједништву. Нећу толерисати незалагање, никакав облик недисциплине на терену, свађу и међусобно псовање. Отворен сам за сваку врсту разговора и договора, али мора да се зна ред. И важи за све“.

Иначе, спадате ли у тренере чврсте руке или толерантне педагоге?

„Ја сам првенствено тренер чврстих уверења, јасних метода и циљева. Код мене се тачно зна како почиње напад, где се завршава одбрана, зашто се где стоји, ко је коме прва испомоћ, због чега се нешто мора или не сме. Свако на време добије потребну информацију. Нисам роб тактике, али не волим често да импровизујем“.

Најавили сте офанзивни фудбал. У којој формацији?

„Јесам бивши штопер, али волим нападачки фудбал, а у Партизану имам довољно играча за такву концепцију. Јурићемо гол с два шпица, некада и са три. Битна ми је и игра по боковима, доста понављања, дуплирање бекова и центаршутева“.

С играчима који су до сада били најстандарднији или с неким новим кадровским решењима у првих 11?

„Мени су рад и понашање најбитнији критеријум у одабиру играча. Свако ко је вредан, дисциплинован и гине за лопту на тренинзима, а не само на утакмицама, добиће својих пет минута. Међутим, немам времена да мењам ствари. Имам костур тима од 15”16 играча који ћу у ово мало кола до краја по потреби допуњавати и освежавати“.

Хоћете ли користити и Лазара Марковића који се тек вратио у такмичарски погон?

„Обавезно. Маркец је потребан Партизану и права је срећа што нам се сада вратио. Добиће улогу коју заслужује. И, верујем, узвратити на прави начин“.

Од кога очекујете да вам буде највећа подршка и сарадник на терену? Да ли је то најискуснији Саша Илић којем сте некада били капитен?

„Наравно, баш као и свим тренерима пре мене. Његово знање, одговорност и искуство су од непроцењивог значаја. Очекујем да Сале, Смиљанић, Стојковић и Иванов повуку и понесу највећи терет у финишу првенства. Неопходни су и млађим саиграчима и мени. Знам да су свесни њихових улога и да ће бити прави“.

Клинци из првог тима су вам се баш обрадовали. Сматрате ли олакшавајућом околношћу то што ћете опет радити с онима које сте лансирали из Телеоптика?

„Сигурно ће ми користити то што их је доста, па не морамо да губимо време на упознавање. Од раније знају моје методе рада и правила понашања, тако да ћемо само наставити тамо где смо стали. С неким корекцијама, јер клупска филијала прави играче, а Партизан мора резултате. Неће, наравно, имати никакве повластице“.

Који профил играче бисте више волели у тиму – уметнике, раднике или ратнике?

„Волим играче с вицом у игри, непредвидљиве у дриблингу, маштовите у пасу и незадрживе у дуелима један на један. Али не одричем се радника и ратника. Као што је немогуће направити екипу само од младих или само од искусних фудбалера. Најбољи је микс, здрава равнотежа. Такав бих спој волео и у следећој сезони“.

Не осећате се као привремени или принудни шеф струке? Зашто нисте потписали уговор?

„Већ сам под уговором с Партизаном, не рамишљам о потписивању новог. Није време за то. Папир и паре су ми у овом тренутку секундарни, не у другом него у трећем плану. Моји приоритети су игра, резултати и титула. Само о томе мислим“.

Мало је несмењивих тренера попут Алекса Фергусона и Арсена Венгера, па сте и ви сигурно спремни на одлазак сваког часа. Оптерећује ли вас, ипак, чињеница да тренерима у Хумској чак ни врхунски резултати нису гаранција мирног рада и трајања?

„Не знам шта ће бити на крају сезоне. Не размишљам да ли ће ме оставити ако успешно обавим мисију или ћемо се разићи после само пет утакмица ако не урадим посао због којег сам доведен. Сигуран сам једино да ћу се и после овог искуства, колико год оно потрајало, озбиљно бавити тренерским послом“, самоуверен је Рашовић.

ГРОБАРИ, ХВАЛА ВАМ

Да ли због тога што су већински хтели да виде леђа Владимиру Вермезовићу или зато што је Рашовић близак њиховом хероју Александру Станојевићу, тек Вук је добио готово плебисцитарну подршку навијача.

„Гробари, хвала вам на свим порукама, мејловима и коментарима подршке. Потребни су вам ваша енергија и подршка у одбрани титуле. Обећавам нашим навијачима да ћемо на свакој утакмици учинити све да одиграмо тако да и у следећој утакмици имају разлога да дођу“.

НЕВЕРОВАТНИ НАСТАСИЋ

Матија Настасић је само један од многих младих играча, са стажом у Телеоптику, који у суперлативима причају о нашем саговорнику. Бивши шеф суперстара Манчестер Ситија увраћа комплиментима.

„Матија је сјајан дечко и феноменалан фудбалер, о којем ће свет тек да прича. Сви све знате о његовим играчким квалитетима, карактеру и професионализму, па ћу вам рећи само једну занимљивост у вези Настасића. Он је један од ретких, ако не и једини играч којем сам само једном нешто морао да објашњавам. Чим му се укаже на неку грешку никада је више не понови“.