Прочитај ми чланак

Вујошевић: Вучићева кампања усред короне је за Уставни суд!

0

Александар Вучић се понаша распојасано, прекршио је Устав увођењем ванредног стања, моћ му је ударила у главу, није свестан залудности величине. Мислим да откад је проглашена епидемија у Србији он ради са максималном енергијом, али нажалост није у питању тимски играч, већ наставља са диктатуром која прелази у тиранију - каже за Директно.рс прослављени кошаркашки тренер Душко Вујошевић.

Дулета смо добили у Клужу, где је саветник у истоименом клубу. Каже да су и код Румуна на снази мере против коронавируса, али без хистеричних претњи нацији, да је доброг здравља, али да ретко излази из свог дома. Навикао је да се у ово време играју одлучујуће утакмице и то му највише недостаје, као и шетња поред расцветалих трешања и кафа с пријатељима уз чашу лековитог разговора.

Да ли пратите тренутну ситуацију у Србији?

– Свакодневно пратим шта се дешава у Србији. Помало се глупо осећам да коментаришем ствари које сам препознао у најави и о којима сам причао пре шест, седам година, када нисам имао подршку, мислим пре свега на нарцистичке и диктаторске особине врха власти. Чудим се што већи број мојих колега из кошарке, али и из других спортова ћуте. Изузетак је Милан Минић, популарни Словенац, који је велики опозиционар. Нажалост, због својих болести знам како је било стање здравства пре пандемије. И поред велике захвалности и поштовања према неким лекарима захваљујући којима сам сад у животу, стање здравственог система Србије било је веома лоше и пре ове болести. Људи који су за то надлежни нису на време препознали опасност од пандемије, а велику грешку направила је и Светска здравствена организација и светска фармацеутска индустрија – каже Вујошевић за Директно.

Велики је број инфицираних и преминулих од Цовида-19?

– Почело је од др Несторовића који је тврдио да је вирус смешан и да треба ићи у Милано у шопинг, а то је подржао и председник Вучић. С обзиром на природу болести о којој се не зна превише, физичка дистанца је била основни предуслов да се спречи ширење болести и већина од мера које су предузете је вероватно требало да буде донесена, поготово што би се бржем ширењу болести показала сва слабост и лоша логистика здравственог система. Али, начин на који су те мере доношене и саопштаване сигурно није било нешто што је рађено адекватно. Хистерија и претње упућиване народу, као да је народ крив што не постоји вакцина, биле су гажење достојанства сваког човека који има понос. Кад је растао број заражених крив је био народ, а кад би се тај број смањивао биле су заслужне од Кризног штаба донешене мере.

Може ли Србија да добије ову “утакмицу”?

– Ово није утакмица, а још мање рат, како то често председник и свита око њега називају. Болест је глобална, и биће побеђена оног момента када се пронађе вакцина.

Изгледа да нам све зависи од селектора, селектора који не седи на клупи него игра и плеја и бека и крило и четворку и петицу, а по потреби замењује и чирлидерсицу. Како је то могуће, каква је то игра? Наравно да мислим на Александра Вучића.

– Он није селектор, он је председник који је одавно изашао из својих уставних овлашћења. Сад је та кризна ситуација због болести и ја бих желео да будем умерен у критикама. Али мора да се каже да је он одавно укинуо институције, да се понаша распојасано, да је прекршио Устав увођењем ванредног стања без одлуке скупштине над којом има потпуну контролу. Моћ му је ударила у главу, није свестан залудности величине. Мислим да откад је проглашена епидемија у Србији да он ради са максималном енергијом, али нажалост није у питању тимски играч, већ наставља са диктатуром која је у појединим моментима прелазила у тиранију.

Захваљујући таквој игри први смо у региону по броју заражених и преминулих у односу на број становника?

– Питање је да ли је та статистика која се појављује код нас и код других тачна. И Хрватска има интерес да јој летос не пропадне потпуно туристичка сезона, а и друге земље можда имају неке своје интересе да не приказују тачну статистику. Не знам због чега је код нас таква ситуација, претпостављам да је то због стања у коме је био здравствени систем пре почетка пандемије. Споро смо реаговали кад се епидемија појавила у Кини, и уместо да се набавља неопходна опрема време је трошено у прикупљању потписа за изборне листе СНС и њених сателита и организовање политичких митинга као што је било у ваљевском „Крушику“. Срећа што је у последњем моменту избегнута прослава 75 година постојања Црвене звезде. Не знам да ли ми имамо респираторе или вентилаторе, али видим да велика већина лекара и осталог медицинског особља ризикује своје животе и даје свој максимум. Неки су то и главом платили, али кад смо имали ситуацију да период великих економских тешкоћа називамо златним добом Србије, по том истом методу се и овај моменат када има доста заражених и преминулих назива великим успехом.

Да ли је струка, мислим на Кризни штаб, на висини задатка?

– Поједини чланови Кризног штаба све више и више заузимају неке политичке ставове, на питања председника одговарају са “апсолутно да”. У почетку ми се чинило да др Предраг Кон има дигнитет, али кад је почео удворички да прича да ништа од овога не би било да нема Александра Вучића, потпуно сам се разочарао. Само не знам да ли мисли да не би било овако лоше или овако добро да нема Вучића. Сигурно да они знају више од свих нас о коронавирусу, али о неком другом вирусу који одавно влада Србијом чини ми се да не знају довољно. Ја нисам ни лекар ни политичар, али се разумем у људску природу. Уосталом од свог лекарског еснафа чини ми се да се начину владања Александра Вучића супротставио једино др Бошко Ђукановић и то је скупо платио.

Коју игру игра струка?

– Ставили су се у функцију политике која је на власти. Још једном наглашавам да Вучић улаже 100 одсто своје енергије, али му то не даје за право да крши Устав и законе, да излази из ингеренција своје функције и да својим бахатим понашањем угрожава достојанство људи.

Како су дозволили да се на стотине медицинског особља зарази у болницама? Да старачки домови постану жаришта? Да се зарази на десетине војника и полицајаца само зато што нису имали адекватну заштитну опрему?

– Кадровска политика у којој се на руководећа места постављају верни војници партије, а не стручњаци даје овакав ефекат. И за то директну одговорност има не само тај директор дома или болнице, већ изведену одговорност имају сви у том ланцу који су учествовали у међусобном постављењу некомпетентних људи на одговорним финкцијама.

Пре два дана су јавно признали да су лагали народ. Признали су да смо потпуно неспремни дочекали епидемију коронавируса. Многе је то коштало живота. Какво је то друштво у коме лекари лажу зарад нечијих политичких интереса?

– Србија није озбиљна држава са овом влашћу. И то се наравно нарочито види у ванредним ситуацијама.

Нису изрекли ни једну реч самокритике ни критике на рачун власти, али су зато жестоко оплели по Новаку Ђоковићу зато што је рекао да има дилему да ли би примио вакцину против Цовида 19?

– Новак је, по мом мишљењу, нешто најбоље што Србија овог момента има. Ради се о човеку који није доктор медицине, али је доктор чојства и јунаштва. Посматрајте само овај његов потез кад он даје помоћ Бергаму, какав је то осећај племића за моменат и за чин. Знам да се много бави истраживањем здравог начина живота и да то примењује. Сећам се кад је мени слао телефонске поруке када сам био први пут у болници због проблема са бубрезима. Он је био на турниру у Аустралији, а мени је слао поруке с предлозима дијете која би могла да ми помогне. И сада такав човек не може да каже шта мисли о вакцини и да се ставља на стуб срама, а да истовремено др Несторовић који је вирус назвао смешним и креирао једну изузетно погрешну стартну атмосферу иде с телевизије на телевизију као пропагатор политике партије на власти. Ја лично једва чекам да се нађе вакцина и да се вакцинишем, али то нема везе са правом свакога, а поготово врхунског спортисте И човека као што је Новак Ђоковић, да има свој став.

Кад смо код Ђоковића, шта мислите како ће пандемија коронавируса утицати на врхунски спорт?

– Нисам оптимиста док се не пронађе вакцина. Врло тешко је знати параметре будућег живота и ситуацију са спортом у предстојећем периоду. И сад се види колико је спорт важан. Од колико сте само људи који седе код куће као у затвору чули да се жале што нема утакмица. Специфична природа спорта се показује у томе што спортисти неће моћи да наставе да раде свој посао као људи који раде у канцеларији. Спортисти су испали из форме, јер су без тренинга, без утакмица. Играч када изгуби три дана због повреде није више исти, тако да ако се размишља о проналажењу начина за завршетак сезоне то неће више бити исто такмичање. Спорт ће се делимично вратити у нормалу тек кад се пронађе добра вакцина против Цовида-19.

Шта вас је највише погодило у протекла два месеца од како се вирус појавио у Србији?

– Свакодневно непоштовање људског достојанства.

Шта нам је корона избацила на површину?

– Избацила је све негативности које су биле више или мање прикривене. Вода је била мутна и пре овога, а власт је и даље мутила да би изгледала дубља.

Како оцењујете то што у време епидемије заразе и ванредног стања председник републике не прекида политичку кампању?

– То није питање за мене, то је питање за Уставни суд.

Да ли је могуће да су избори важнији од здравља нације?

– Ако су тачне приче да се ванредно стање и друге репресивне мере укидају око Ђурђевдана да би се створили услови за изборе који се планирају на Видовдан, сам тај термин избора показаће да је по среди била политичка одлука чак и у овако деликатном моменту. Ако Вучић закаже изборе за јесен, показаће се да та теза није тачна. Видећемо.

Какав селектор је потребан Србији?

– Србији је потребан председник који би у Устав убацио и поштовао први члан немачког устава који гласи:
Достојанство човека је неприкосновено – закључио је Вујошевић