Прочитај ми чланак

Вимблдон: Ђоковић шампионски у четвртфиналу

0

Nole sklek
Победа Новака Ђоковића и шокантан пораз Серене Вилијамс у осмини финала биланс је седмог дана овогодишњег Вимблдона.

(Б92)
Најбољи светски тенисер наставио је пут ка титули без изгубљеног сета победивши Томија Хаса са 6:1, 6:4, 7:6.

Потпуно неочекиван пораз доживела је најбоља светска тенисерка Серена Вилијамс која је поражена од Немице Забине Лисицки са 2-1.

Ненад Зимоњић и Француз Жилијен Бенето после великог преокрета су победили пакистанско-холандским паром Куреши/Ројер и пласирали се у четвртфинале. Јелена Јанковић је у пару са Хрватицом Мирјаном Лучић-Барони већ прошла даље, а Никола Милојевић је победио на јуниорском турниру.

Будите уз нашу телевизију и сајт, током дана вас очекује доста доброг тениса.

У недељу је био слободан дан на Вимблдону, а пред дуел са Хасом, Новак је рекао да је чудно што у другу недељу трећег Грен слема сезоне нису прошли ни Роџер Федерер, ни Рафаел Надал.

Бари Кауан, бивши тенисер и коментатор Скај спорта, рекао је да не би био шокиран уколико би Новак Ђоковић испао од Томија Хаса у осмини финала Вимблдона.

У понедељак се на Вимблдону играју сви мечеви осмине финала и у мушкој и у женској конкуренцији, па очекујте много квалитетног тениса на Б92. Сигурно је да ћемо добити једног шокантног полуфиналисту, видећемо да ли Јужни може да намучи Марија и колико је озбиљна повреда Дел Потра.

Novak72793193_size3
Ђоковић преко Хаса до четвртфинала

Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале Вимблдона победивши Томија Хаса са 6:1, 6:4, 7:6. Најбољи светски тенисер није блистао као у прошлом колу против Шардија, али је прошао у наредну рунду без изгубљеног сета што је најважније.

Ђоковић је фуриозно почео дуел са три брејка у првом сету, а меч је практично преломио добивши четири везана гема од 2:4 у другом сету.

Ово је шеста Новакова победа у деветом међусобном дуелу са Хасом и 17. узастопно Грен слем четвртфинале, што је други најбољи резултат свих времена. У борби за 13. узастопно Грен слем полуфинале српски тенисер ће у среду играти са Томашом Бердихом који ује у истом тренутку са 3-1 победио Бернанрда Томића.

Дуел је почео веома чудно. Ђоковић је после 15 минута имао дупли брејк и 4:0, а лако је могло да буде и другачије. У другом гему српски тенисер спасао је три брејк шансе Хаса, добијао је све важне поене и због тога је резултат на семафору био у потпуности на његовој страни.

Ту је практично и завршен први сет, ау наставку је Ђоковић направио и трећи брејк добивши први сет са 6:1.

Новак је у првом сету имао приличну помоћ Хаса који је доста грешио у том периоду. У другом сету Немац је заиграо знатно боље, па су прва четири гема другог сета трајала више него цео први. У петом гему Новак је направио неколико неочекиваних грешака, па је Хас направио први брејк на мечу (3:2). То је био први изгубљен сервис гем Ђоковића на турниру.

Успео је Немац и да без већих проблема потврди брејк, али након тога Ђоковић је консолидовао своју игру. У наставку другог сета Ђоковићж је добио сва четири гема, вратио је сигурност са основне линије, а скоро све сервисе Немца је враћао и тако га терао да игра увек ударац више. Други сет српски тенисер је окончао направивши још један брејк прелепом форхенд дијагоналом.

16.18 Лисицки избацила Серену!
Најбоља тенисерка света Серена Вилијамс као фавориткиња је ушла у дуел са Сабином Лисицки, али је већ после неколико гемова било јасно да ће Американка имати тежак посао у осмини финала.

У прва четири гема обе тенисерке су биле сигурне на својим сервисима, да би потом наступио шоу немачке тенисерке. Брзо и лако је дошла до брејка, мучила је Серену, да би потом наставила низ и освојила први сет доминантно са 6:2.

У другом сету, уследило је Серенино буђење, али пошто је Лисицки наставила низ освојених гемова до 5:0. Американка је тада одиграла сигуран сервис гем, а потом захваљујући свом првом брејку на мечу повела са 2:1. Захваљујући поенима у гему који је следио, а и наредном, Серена је направила низ од 14 освојених поена заредом, а новим брејком лако је дошла до предности од 4:1. У истом ритму наставила је до краја сета, који је добила са 6:1 за изједначење.

На старту трећег сета Серена је освојила свој сервис, а затим после велике борбе направила брејк за 2:0.

Американка је водила 3:0, али је Лисицки најпре освојила свој сервис, па направила брејк и потпуно отворила меч. То није омело најбољу светску тенисерку, која је одмах направила рибрејк и повела 4:2.

Испоставило се да Американка више од тога није могла. Лисицки је одмах узвратила још једним брејком, који је био увод у фантастичан финиш немачке тенисерке и историјску победу.

Серена је претпрошле године такође испала у четвртој рунди од Марион Бартоли (једини пораз на Вимблдону од 2008. године), која је последња победила и ове године, још у фебруару, пре 34 меча и пет освојених турнира.

Американка је овим поразом изгубила 1720 бодова, али јој чело WТА листе није угрожено.

Лисицки је постала једна од само три тенисерке које су у више наврата побеђивале првог носиоца на Вимблдону – Венус Вилијамс то је радила трипут, Били Џин Кинг двапут, а Забине је то први пут учинила прошле године против Шарапове.

16.12 Пољски Вимблдон
Пољски имигранти најбројнији су у овом веку на британском тлу, а пољски тенис проживљава сјајне дане, после дупле победе у четвртом колу мушког тунрира. Пошто се у четвртфиналу састају Лукаш Кубот и Јержи Јанович, извесно је да ће Пољска имати једног играча у полуфиналу.

Претходни пољски четвртфиналиста мушког грен слема био је Војтек Фибак 1980. на УС Опену.

Победу код мушкараца забележио је и Давид Ферер, који је Додигу дозволио „приступни“ сет.

У женској конкуренцији Италијанке су испадале на све стране, а срца домаће публике сломила је Каја Канпеи, победивши Лору Робсон.
15.54 Милојевић брзо до друге рунде

Најбољи српски јуниор Никола Милојевић успешно је стартовао на јуниорском турниру Вимблдона.

Момак који је 2012. завршио као први на светској листи најбољих јуниора савладао је у првом колу Британца Џејмија Малика 6:4, 6:2.

Милојевић ће у другом колу играти са Данилом Медведевим из Русије, који је у два сета победио Корејца Сеунг Чанг Хонга.

Офанизвна игра Милојевићу је донела велику предност, јер Малик није могао да се носи са њим. Српски тенисер је 20 пута изашао на мрежу, а притисак на ривалов сервис донео му је чак четири брејка током меча, који је потрајао 58 минута.

Србију жће у другом колу представљати и други носилац Ласло Ђере, његов противник биће Рус Карен Качанов.

Лучић-Барони у четвртфиналу
Српска тенисерка Јелена Јанковић и Мирјана Лучић-Барони пласирале су се у четвртфинале такмичења у дублу на Вимблдону.

Јанковићева и Лучић-Барони су до места међу осам најбољих дублова на трећем Грен слему сезоне дошле тријумфом над Рускињама Јекатерином Макаровом и Јеленом Веснином са 3:3, 6:2 после само 56 минута игре.

У борби за место у полуфиналу, српско-хрватска комбинација ће играти са Кинескињом Шуаи Пенг и Су-Веи Хсијех из Кинеског Тајпеха. Њих две су постављене за осме носиоце, а у трећем колу су елиминисале Хрватицу Дарију Јурак и Тамарин Танасугарн са Тајланда.