• Почетна
  • СПОРТ
  • ВЕЛИКА ПОБЕДА: Српски спортски вођа по укусу САД и Русије
Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ПОБЕДА: Српски спортски вођа по укусу САД и Русије

0

nenad-lalovic

(Политика.рс)

За одлуку МОК да остави рвање у олимпијској породици највеће заслуге се приписују председнику Светске рвачке федерације Ненаду Лаловићу.

Две водеће светске спортске суперсиле Америка и Русија биле су јединствене у једном пре састанка Извршног комитета Међународног олимпијског комитета (МОК) у Буенос Ајресу: А то је да својим ауторитетом по сваку цену задрже рвање у олимпијској породици. И то се обистинило…

Табачки: Није случајно

Један од најбољих светских судија у рвању Војислав Табачки, који је недавно завршио успешну каријеру на струњачи, поводом успеха рвања у Буенос Ајресу каже:
– Дефинитивно господин Лаловић има визију. Он је овим тријумфом загарантовао своју позицију пред Конгрес Филе који ће се идуће године одржати у Ташкенту.
Рвачки свет је добио новог владара, победа није случајна већ је то плод дугог и систематског рада.

Нови председник Светске рвачке федерације (ФИЛА) Србин Ненад Лаловић је, сматрају многи, најзаслужнији за велики тријумф у Аргентини. Међу рвачким посленицима поново влада уверење да ће улога Србије у креирању нове светске рвачке политике, поново бити значајна као некада.

Нажалост, наш спорт у међународним оквирима нема више истакнуте спортске дипломате. Ипак, сви се слажу у једном да су Милан Ерцеган, Артур Такач, Борислав Станковић и Анте Ламбаша оставили снажан печат. Данас се Србија поноси Александром Боричићем који има значајну улогу у светској одбојци, Александром Шоштаром који је од пролетос у борду светског ватерпола, и наравно новим председником Филе Ненадом Лаловићем.

– Ова победа у Буенос Ајресу је само потврда да олимпијски покрет није био спреман да се тако лако одрекне најстаријег спорта. Рвање је данас као спорт распрострањено на свим континентима. Русија и Америка као велике спортске силе одиграле су значајну улогу пре одлуке Извршног комитета МОК.

Мислим да је данас рвачки свет уједињенији него икада а велику заслугу за то свакако има председник Ненад Лаловић – каже почасни председник Рвачког клуба Партизан, Радмило Јевтовић.

Недавно је у Београду одржан Изборни конгрес Медитеранских земаља. Директор Партизана Рајко Балтић изабран је за потпредседника те федерације. Јевтовић и Балтић представљају нови тандем у рвању. Свакако важну улогу одиграо је и председник РСС Жељко Трајковић.

Сада се од председника Лаловића очекује да успостави сарадњу на највишем нивоу са новим председником МОК Немцем Томасом Бахом, као и са утицајним члановима Извршног комитета МОК . Главни посао је успешно обављен, сада остаје да се рвање избори за још бољу позицију на мапи светског спорта.