Прочитај ми чланак

УЕФА укинула фудбалско правило старо 56 година

0

Европска кућа фудбала решила је да повуче револуционаран потез. Наиме, једно од најпознатијих правила у овом спорту више неће важити: Правило о већој важности гола датог у гостима, ако тимови двапут међусобно играју у нокаут фази неког евро-надметања.

Овај чувени фудбалски пропис на снази је од 1965, односно пуних 56 година, а данас је УЕФА на својим налозима на друштвеним мрежама поручила да се оно – укида

И то да се укине „одмах“, односно да се без тог прописа играју предстојећи евро-купови, почев од сезоне 2021/2022 која је пред нама.

Ово ће утицати на све будуће мечеве Лиге шампиона, Лиге Европе, као и новоустановљеног, трећег по рангу европског клупског надметања, Лиге конференција.

Према Правилима фудбалске игре, ако у нокаут фази европских клупских надметања резултат буде нерешен после 180 минута игре (по 90 у оба међусобна меча), у даљу фазу такмичења пролази екипа која је дала више погодака на гостујућем терену. До сада је, ако је резултат после двомеча изједначен, даље пролазио тим који је дао више голова у гостима. Али, то више не важи.

УЕФА је истакла да је „од средине 70-их година прошлог века уочен тренд смањења разлике између процента победа домаћих и гостујућих тимова, са 61% – 19%, на 47% – 30%), као и да је све мања разлика у броју датих голова (било је просечно 2,02 према 0,95 за домаћине, а сада „само“ 1,58 према 1,15).

После укидања овог правила, укупан резултат ће, ако је нерешено после 180 минута, бити само увод у додатних 30 минута игре (два продужетка по 15), а ако и тада остане нерешено, без обзира да ли тимови дају голове у продужецима, пенали ће одлучивати о томе ко пролази даље.