Прочитај ми чланак

Тукли га шипкама, дошао у Србију и донео јој медаљу

0

Херојски пут имао је Зураби Датунашвили до олимпијске бронзе под заставом Србије, после тужног одласка из своје Грузије. Зураби Датунашвили је 29-годишњак који је пре преласка у српски национални тим освојио три европске медаље за Грузију, а сада је донео олимпијску бронзу са 6:1.

Датунашвили је у фебруару 2020. постао репрезентативац Србије у рвању грчко-римским стилом. Нешто више год годину дана касније, након злата на Европском првенству уследила је и олимпијска виза.

– Након инцидента у Грузији, разговарао сам са Михаилом Каџајом такође рвачем из Грузије који наступа за Србију, и рекао сам му да желим да напустим Грузију. Он ми је тад открио да би можда Србија била заинтересована за мене. Контактирао ме је председник Рвачког савеза Жељко Трајковић, и тако сам се нашао ту где сам и сад.

Њега су у Грузији напали шипкама, у јануару 2019. догодио се велики инцидент након ког је Грузин донео одлуку да се више не такмичи под заставом земље у којој је рођен.

Датум је био 11. јануар, а Палата спорта у Тбилисију била је поприште националног шампионата Грузије у рвању грчко-римским стилом. У финалу су се нашли Датунашвили и Роберт Коблијашвили, вишеструки првак Европе и света. Судијска одлука је била таква да је Коблијашвили добио меч, што је изазвало велили револт и протесте, потом вербални обрачун, након чега је уследила и права гужва.

Ситуација је измакла контроли када је председник рвачког савеза Грузије Гега Гегешидзе улетео међу завађене стране и Датунашвилија ударио гвозденим предметом у главу. Гегешидзе је ухапшен и убрзо после тога пуштен уз плаћену казну, док је Датунашвили донео одлуку да напусти своју земљу.

За Нова.рс, говорио је и о Србији.

– Осећам се веома пријатно овде, људи су сјајни. Имам и занимљиву причу. Након Европског пвенства у Варшави један човек са бензинске пумпе у Београду ме је препознао и замолио ме је за фотографију, након чега ме је питао какав је осећај бити првак Европе. Изненадило ме је то што је знао ко сам. Посебно ми се свиђа ваша храна, и морам да кажем да баш волим лесковачки роштиљ. А и девојке у Србији су међу најлепшима на свету.

Зураб има европско злато у грчко римском стилу до 87 килограма из 2021. године, под заставом Србије, као грузијски такмичар, освојио је два европска злата и једно сребро, а у Токију, у репасажу победио је Алжирца Башира Сида Азара са 5:1.

После прве рунде ривал је водио са 1:0, а на почетку друге рунде ударио је у нос Датунашвилија, па је лекар морао да интервенише због крварења. Убрзо је српски репрезентативац изједначио, а затим је бацио свог противника и повео са 5:1, да би затим у борби за бронзу победио Ивана Хуклека.