• Почетна
  • СПОРТ
  • Светско првенство: Јуниори Србије у финалу где их чека САД ( ток меча)
Прочитај ми чланак

Светско првенство: Јуниори Србије у финалу где их чека САД ( ток меча)

0

Srpski kosarkasi U198d6477699161_orig(Б92,фото: Бојан Брезовац)
Јуниорска кошаркашка репрезентација Србије победила је Аустралију са 63:58 у полуфиналу Светског првенства у Прагу. У другом полуфиналу састали су се селекције Литваније и САД – 60:100.

У завршници је важну тројки погодио Новак, а Мицић је био прецизан са линије пенала. Ипак, најбољи појединац меча био је Никола Јанковић са 20 поена (9-13 из игре) и 16 скокова. Василије Мицић имао је 13 поена (5-14 из игре) и 8 асистенција, а Пот је дао 9 поена.

Егзум је предводио Аустралијанце са 21 поеном (7-19 из игре, 4-10 пенали), али је у финишу био трагичар. Данкан и Ван Хоф уписали су по 12 поена. Финале је на програму у недељу од 20.15х.

Аустралија је боље почела меч – Данкан је погодио тројку, а ’кенгури’ су ускоро водили са 7:0. После скоро три и по минута наши су се уписали на семафор, Пот је погодио тројку.

Играло се у серијама, напад Србије деловао је течније у наредна два-три минута и резултат је гласио 7:7. Ипак, са друге стране сјајан је био Егзум (осам поена) и Аустралија је повела 15:8.

Милутинов је узвратио са четири поена, али је Аустралија после десет минута водила 18:11.

Друга деоница донела је потпуно другачију слику – Србија је заиграла много боље у одбрани, а Мицић је поенима и асистенцијама покренуо напад нашег тима.

Јанковић, који је бриљирао и у скоку, заокружио је серију 13-0 за вођство 24:18 средином другог периода. Орлиће је са трибина бодрио и најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић, а они су до краја сачували вођство – Пот је погодио после улаза за 32:25.

На почетку другог полувремена одлични Јанковић убацио је првих девет поена за Србију, која је средином трећег периода стекла двоцифрену предност (41:31).

Међутим, две тројке покренуле су Аустралију и ривали су брзо ухватили прикључак и пришли на -2. Ипак, у последњој секунди погодио је Пот, па је Србија после 30 минута водила са 47:43.

Statistika510450_orig
Обе екипе мучиле су се да дођу до поена, али Србија је некако чувала предност. Наше никако није ишао шут за три, али на пет минута до краја Андрић је погодио преко руке за 52:46. Била је то тек друга тројка Србије из 11 покушаја.

Обе екипе биле су врло незвозне у завршници, губиле су се лопте на обе стране, а после још једне у низу грешака Србије супарници су из контре смањили на -2 (54:52) на нешто више од минут до краја.

Јанковић се изборио за позицију под кошем и погодио за +4. Ван Хоф је погодио тројку на другој страни, али Јован Новак узвратио је истом мером – били су то његови први поени на мечу за 59:55 на 32 секунде до краја.

После тајм аута Ван Хоф је погодио нову тројку, а Мицић је био половично прецизан са пенала. Наши су решили да праве фаул, а Егзум је постао трагичар и промашио је оба пенала на 13 секунди до краја.

Мицић је затим био прецизан оба пута са линије слободних бацања, Егзум је промашио тројку и тада је меч био решен.

САД ‘стотком’ до Србије
Јуниорска кошаркашка репрезентација САД биће противник Србији у финалу Светског првенства, пошто је у полуфиналу декласирала Литванију са 100:60.

Финале је на програму у недељу од 20.15х, а у првој фази Сједињене Америчке Државе савладале су Србију са 71:62.

Најефикаснији у победничком тиму био је Смарт са 18 поена, Винслоу је дао 15, а Гордон 14 поена. Код Литванаца су Таролис и Димса уписали по 9 поена.