Прочитај ми чланак

СВЕТ СЕ КЛAЊA НОВAКУ: Ђоковић је јединствен, говори чак 11 светских језика

0

Српски, енглески, француски, немачки, италијански, шпански, арапски, руски, јапански, португалски, кинески. Ово су језици којима се служи Новак Ђоковић.

Српски ас није шампион у тенису само на терену, већ и ван њега. За разлику од осталих врхунских тенисера који се служе са два, највише три светска језика, та бројка у случају Ђоковића је импозантна – чак 11 језика.

Новакови фанови су из тог разлога направили видео клип у којима су издвојени његови говори на свих 11 језика.

Тениски свет је задивљен, јер за разлику од Роџера Федерера који је одрастао у држави која је окружена земљама, лингвистичким гигантима, попут Француске, Немачке или Италије, а говори само три језика, енглески, француски и немачки, Ђоковић долази из Србије која не може да се подичи таквим податком. Сам Новак је у неким ранијим интервјуима појаснио откуд његова љубав према страним језицима.

„У основним школама смо имали два језика који смо морали да учимо. Енглески је био обавезан, а други је био изборни. Изабрао сам немачки, јер сам после тога провео неко време тамо у тениском кампу. Има једна изрека у српском језику, „колико језика знаш толико људи вредиш“. Волим да разумем шта људи говоре, где год да сам. Барем да покупим неколико фраза на тим језицима“, рекао је Ђоковић.

Од врхунских тенисера, поред Федерера који се служи са три језика, Рафаел Надал говори два, шпански и енглески, док Енди Мареј, осим матерњег енглеског, не може да се подичи знањем осталих језика.