• Почетна
  • СПОРТ
  • СРПСКИ ФУДБАЛ: Вечити заборавили на обећање, ништа од хуманитарног дербија у Бечу?
Прочитај ми чланак

СРПСКИ ФУДБАЛ: Вечити заборавили на обећање, ништа од хуманитарног дербија у Бечу?

0

srpski fudbal veciti derbi a

Пре само неколико месеци челни људи два највећа српска клуба изразили жељу да одиграју пријатељски меч у Бечу у хуманитарне сврхе, за помоћ поплављеним подручјима.

– Несрећа која је задесила наш народ представља обавезу спортистима и клубовима да помогну.. Као потпредседник Црвене звезде, предложићу руководству Партизана да наша два тима одиграју пријатељску утакмицу почетком јула у Бечу – рекао је неколико дана после катастрофалних поплава у Србији Славиша Кокеза.

Из Партизана је уследио брз одговор, оличен у изјави председника клуба Драгана Ђурића:

– Подржавам идеју, зашто да не? Требало би да будемо уједињени у овом тренутку и помогнемо људима који су погођени поплавама. Претпостављам да би било огромно интересовање у главном граду Аустрије.

Идеја је била да се меч одигра док су оба тима на припремама у Словенији. Ипак, очигледно да је пут од идеје до реализације био прилично дугачак, иако је овај меч најављиван у свим медијима тих дана.

Ништа ни од дуела вечитих у Аустралији

Црвена звезда и Партизан имали су отворен позив за турнеју по Аустралији, где је такође требало да одиграју међусобно пријатељски меч. Не треба да подсећамо на огроман број српских исељеника на овом континенту.

Није дошло ни до реализације те идеје, која је остављена за нека боља времена. И вероватно боље односе међу вечитим ривалима. Питање је кад ће до тога уопште доћи.

Са друге стране, не треба заборавити да су и Звезда и Партизан дали свој допринос у прикупљању помоћи угроженима од поплава.

Ипак, обећање би требало испунити, не само због хуманитарног карактера утакмице, већ и због жеље огромног броја људи из Беча да гледају вечити дерби у њиховом граду. Не треба заборавити да, према проценама, у престоници Аустрије живи око 100.000 Срба.

(Спортски журнал)