Прочитај ми чланак

СРБИН У РУСИЈИ: Урош Спајић – Красно (искоришћен) дар

0

Урош Спајић има фантастичну сезону у Краснодару, а ненаметљиво и из другог плана пробио се и до стартне поставе репрезентације Србије. Шансу је апсолутно заслужио јер већ шест година игра на високом нивоу у квалитетним лигама.

Црвену звезду је напустио после једне полусезоне у првом тиму и свега 18 одиграних утакмица, што је било довољно да се препозна потенцијал који има. Уследиле су три године у Тулузу, где је играо стандардно, посебно у дебитантској сезони. Француску је заменио Белгијом, где је наредне две године наступао за Андерлехт са којим је освојио шампионат и афирмисао се на великој сцени сјајним играма у Лиги Европе, посебно против Манчестер Јунајтеда у реваншу четврфинала.

https://twitter.com/rfpl/status/1115186163386650625

Тада је и запао за око неким енглеским екипама, али се после две добре године у Бриселу преселио у Русију и почетком сезоне потписао за амбициозни Краснодар, који се полако пробија у сам врх руског фудбала. У разговору за Спорт Клуб 26-годишњи дефанзивац истиче да је, колико год некима деловала чудно, одлука да дође у Русију апсолутно исправна.

„Ово је корак напред. Дошао сам у озбиљно организован и притом амбициозан клуб. Лига је квалитетна, сигурно испред белгијске. Нисам очекивао да је толико уједначена и неизвесна. Мале ствари праве разлику. Квалитет је на високом нивоу. Првих пет тимова који су се издвојили имају и завидне буџете. То су све озбиљни клубови који раде плански и ништа није случајно. Лига константно напредује“, сумира Спајић утиске о клубу и лиги.

Краснодар ове сезоне игра најатрактивнији фудбал у Русији и тренутно је најближи пратилац водећег Зенита са реалним шансама да се бори, ако не за титулу, онда за пласман у Лигу шампиона. У Лиги Европе је несрећно елиминисан од Валенсије у осмини финала. Екипа је постигла највише голова у шампионату, а Спајић, који у континуитету игра одлично, предводи трећу најбољу одбрану лиге.

„Задовољан сам играма на личном плану и генерално наступима тима. Имамо квалитет и мислим да је врло реално да се боримо за Лигу шампиона. У неким тренуцима ове сезоне нисмо имали ни среће. Не желим да звучи као оправдање, али готово ниједну утакмицу нисмо одиграли комплетни. За сада су резултати врло добри и верујем да ћемо и до краја сезоне бити бар на овом нивоу и остварити добар пласман. Имамо и добар распоред и много тога зависи од нас“, наглашава Спајић.

Краснодар – клуб који расте

Краснодар је клуб који постоји тек нешто више од деценије, а основао га је богати бизнисмен Сергеј Галицки који је награђен од стране Фудбалског савеза Русије за посвећеност у развоју фудбала. Захваљујући њему Краснодар има један од најбољих стадиона у Русији, а у целој регији постоји велики број изграђених терена и дворана где тренира на хиљаде деце.

Уз Галицког, творац Краснодарове академије је српски стручњак професор Александар Марјановић, који има велико искуство у раду са млађим категоријама, а дуго је радио и као професор на Вишој тренерској школи за фудбал у Београду и асистент на факултету на предмету фудбал. Неколико играча пониклих у клупској академији већ сада су важан део првог тима и представљају будућност клуба и руског фудбала, а Спајић истиче чувену генерацију момака рођених 1999. године.

„Много се улаже у омладинску школу. Председник је направио фантастичан комплекс. ’Генерација 99’ је била доминантна у свом узрасту у млађим категоријама. Сулејманов, Игњатев Голубјев и голман Сафонов су велики потенцијал и већ сада неки преузимају лидерску улогу у првој екипи. Остали из те генерације често тренирају са нама. Ради се плански и на крају све то и доноси резултат. Њих је водио Мурад Мусаев, који је сада тренер првог тима. Он је врло млад, има 35 година, али је посвећен послу. Успоставио је другарски однос са играчима, али наравно да га поштујемо као шефа. Функционишемо сјајно као група и то је једна од наших главних карактеристика и наша снага“, каже Спасић.

Славољуб Муслин, накадашњи селектор Србије, радио је у Краснодару три године и може се рећи да је поставио темељ модела игре коју и сада форсира тим, а то је лопта у поседу, нападачки фудбал и доминација игром. Дугогодишњи коментатор руске Премијер лиге и новинар Спорт Клуба Предраг Јуришевић истиче уједначеност лиге и издваја нове тенденције међу руским клубовима.

„Руска лига је постала једна од најинтересантнијих лига у Европи. У Русији је после Светског првенства порасла популарност лиге. И даље руски клубови умеју да одвоје огроман новац за скупоцена појачања, али сада је то у мањој мери и предњачи Зенит. Циљ је афирмисати што више младих домаћих играча и лига је врло изједначена. Донекле је слична Премијер лиги Енглеске. Зна се ко су фаворити, али они врло тешко долазе до бодова. Зенит, ЦСКА, Спартак и Локомотива добили су озбиљне конкуренте у Ростову, којег са клупе води Валери Карпин, и Краснодару. Не тако давно имали смо Рубин из Казања, који је освојио две титуле“. каже Јуришевић и издваја једну ствар која недостаје Краснодару, „Краснодар је растао тако што је у почетку имао циљ да привуче оне играче који нису били довољно добри за највеће клубове у земљи, а опет су доносили квалитет, па је почео да развија и своје играче. Фјодор Смолов је био лидер, али су га препустили Локомотиви. Клуб је остао из без Павела Мамаева који је и даље члан клуба, али је због глупости коју је направио са Кокорином сада у затвору. Неки нови клинци су ту уз добра појачања, пре свега из Скандинавије. Сезона ће бити занимљива. Зенит се издвојио, али не треба отписати никога. Краснодар игра најтрактивнији фудбал, али још увек довољан ауторитет, али се развија на прави начин“.

Краснодаров стил игре и улога Спајића на терену

Спајић је ове сезоне међу најстандарднијим играчима Краснодара и врло је важан у њиховој дефанзивној игри, која је по свим параметрима изнад просека, каже новинар Небојша Марковић.

„Краснодар игра тако да не допушта много удараца ка свом голу, а пред противничким голом су најактивнији и највише шутирају. То им дозвољава да њихови штопери у добром систему морају мање да раде. Разни ’xГ’ модели говоре да је одбрана Краснодара уз одбрану ЦСКА не само најбоља у лиги, већ и да у највећој мери примају мање голова него што би се очекивало. Спајићев квалитет ове сезоне је мирна игра у поседу, не прави грешке и уме да варира у игри једноставним кратким додавањима и прецизним дугим лоптама, које су за данашње штопере све важније. Његова игра у скоку је прилично добра, што је и у нападу неколико пута користио да буде опасан, иако није успео да постигне гол. Генерално, игра поприлично чисто, прави тек 1.1 фаул по мечу, што је за штопера изузетно мали број, наравно, то му дозвољава стил игре Краснодара, имајући у виду да имају далеко највећи посед у просеку и да су врло сређена и дотерана екипа где се јасно зна ко шта ради“, анализира игру Спајића и Краснодара Марковић.

https://twitter.com/Uros5Spajic/status/1016770518979051521

Спајић и Црвена звезда, можда опет једног дана

Спајић је поникао у омладинској школи Црвене звезде, а за први тим је дебитовао са 17 година на мечу Купа Србије са Борцем из Чачка. Када је на место тренера дошао Роберт Просинечки Спајић је позајмљен Сопоту, да би следеће сезоне код Александра Јанковића добио значајнију улогу у тиму, и потпуно се афирмисао. Ипак, „Маракану“ је напустио после само једне полусезоне.

„Искрено, остаје жал. Са једне стране ми је жао, са друге стране тако се наместила прича да је клубу био неопходан новац за евролиценцу. Са једне стране ми је срце на месту јер сам помогао свом клубу, иако ме мало људи запамтило јер сам одиграо само полусезону. Неко одозго види све и вуче конце и вероватно је морало тако да буде. У том тренутку то је било најбоље за мене. Не могу да жалим због те одлуке, али ми је криво што нисам освојио титулу, као што јесам у омладиснкој селекцији, а то је жеља свакога ко игра у првом тиму. Пратим шта се дешава и даље имам велики број пријатеља који играју у првом тиму и срећан сам због резултата“, поручује Спајић и не одбацује могућност да једног дана опет обуче црвено бели дрес.

Спајић је срећан у Краснодару, али не крије да има амбицију да се једног дана опроба и некој од водећих европксих лига.

„Свако ко се бави спортом увек тежи нечем већем и бољем. У фудбалу је све могуће. У Краснодару се тренутно осећам одлично и потрудићу се да будем део неке историјке приче каква се овде ствара. Имам још четири године уговора и тренутно сам задовољан овде и максимално фокусиран, али свакако постоји амбиција“, наглашава српски фудбалер.

Србија има квалитет

Урош је за репрезентацију Србије дебитовао пре три и по године, био део тима на Светском првенству у Русији, али је све утакмице одгледао са клупе за резерве. У Лиги нација прошле јесени једном је био стартер, да би шансу коначно добио на пријатељској утакмици са Немачком где је оставио врло добар утисак. Наступом на мечу са Португалом на старту квалификационог циклуса показао је да би могао да представља дугорочно решење на позицији другог штопера поред Николе Миленковића.

„Морамо да верујемо да је пласман на завршни турнир једини адекватан резултат за репрезентацију Србије. Имамо квалитет, уз дужно поштовање ривала, да будемо конкурентни у борби за прво место. Одличан резултат против Португала мења комплетан поглед на групу. Сви смо свесни тога, а имајући у виду велику жељу играча да се пласирамо на Европско првентсво, сигуран сам да ћемо сви играти са великим мотивом у наставку квалификација“, закључио је Спајић у разговору за Спорт Клуб.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!