Прочитај ми чланак

СРБИН ОБУЧАВА специјалце у 60 држава

0
krav mage Manojlović demonstrira ubojitu borbenu tehniku

Фото: Вечерње новости

Јован Манојловић Камени, експерт у светском штабу „крав маге“, борбене вештине израелских специјалаца. Систем створили стручњаци практичари, од спортиста, преко војника до лекара.

Србија је добила представника у глобалном штабу који планира и усавршава систем тренинга „крав маге“ – борбене вештине која је због своје једноставности и ефикасности ушла у обуку најелитнијих светских војно-полицијских и безбедносних служби. Српски мајстор борилачких вештина и тренер Јован Манојловић Камени постао је први сарадник Ејала Јанилова, јединог мајстора израелског борилачког система који окружује ореол тајновитости.

То је врхунац сарадње која је почела пре десет година, кад је Јанилов на Манојловићев позив одржао у Србији први курс „крав маге“ одабраним припадницима војске, жандармерије, обавештајно-безбедносних служби и полиције.

РЕШЕЊЕ

Рецепт „крав мага“ се може употребити у свакој области живота.
– Решавај проблем здраворазумски, решавај га одмах и не компликуј ништа – основ је ове вештине.

Организација „Крав мага глобал“ (КМГ) у 60 држава света обучава цивиле техникама самоодбране, а Манојловић је учествовао у писању програма обуке. оне су, иначе, само део вештине која је дуго била војна тајна. Њене убојите борбене технике и даље су резервисане за професионалце.

– Не можемо свакоме да предамо знање које је потенцијално опасно – каже Јован Манојловић Камени.

– „Крав мага“ се ради пре свега за самоодбрану и самозаштиту и не може свако да уђе у тренажни процес. У озбиљним организацијама као што је КМГ обуку може да похађа само особа која докаже да није кривично гоњена нити осуђивана и да нема склоности ка насилном понашању.

Саговорник „Новости“ наглашава да у „крав маги“ нема никакве мистике, да не ствара супермене, нити је реч о спорту у коме се бори против замишљеног непријатеља.

– Реч је о практичној борбеној вештини која се бави решавањем конкретних проблема на најједноставнији начин, од спречавања насилника да вам отме мобилни до одбране на бојишту – каже Манојловић.

– „Крав магу“ су створили стручњаци практичари, од спортиста, преко војника до лекара и психолога, кристалишући искуства из реалних окршаја, од уличних до ратних.

instruktor-krav mage

Фото: Вечерње новости

Ова вештина се учи под стресом, јер је уочено да се многи људи не сналазе у реалној проблематичној ситуацији.

СПРЕМНИ ЗА СТРЕС

Мозак увек добро реагује кад су му ствари познате, али ако се појави информација или стресна ситуација која му није позната, он се често „блокира“.
– Зато „крав мага“ стално навикава на стрес, да људи знају да се носе с њим и да покажу своје знање. Не можете да учите кајак на дивљим водама у дечјем базену, ни да препливате реку ако не зароните у њу. Зато је „крав мага“ првенствено развијање способности да се носимо с проблемима под стресом, на било ком пољу. Људи који усвоје њене принципе генерално постају бољи и успешнији у својим областима – каже инструктор Јован Манојловић.

 – Агресија на нас и наше ближње је по дефиницији стресна и циљ „крав маге“ је пре свега стварање способности људи да решавају проблеме под стресом – каже Манојловић.

– Физичка спремност и обука су у другом плану ако нисте способни да је употребите.

„Крав мага“ је основана силом прилика као прилагодљива практична вештина за одбрану од насиља свих врста у време успона нацизма.

Оснивач ове вештине је успешни спортиста и тренер Имре-Ими Лихтенфелд, који је почетком тридесетих година прошлог века био шампион Словачке у пливању, рвању, гимнастици и боксу.

– Нацистичке банде од тридесетих упадају у јеврејска гета и малтретирају становништво, а Лихтенфелд почиње да тренира групе младих Јевреја да бране своје суседство – каже Манојловић.

– Он је морао да обучи за најкраће време људе најразличитијих психофизичких способности за немилосрдну уличну борбу. Схватио је да борилачки спортови сами по себи нису одговор, јер на улици нема фер-плеја, а човек под стресом не може да изводи фине моторичке технике из сале. Лихтенфелд тако ствара „крав магу“, која се своди на усавршене природне одбрамбене реакција које човек инстинктивно изводи у стресној ситуацији.

Лихтенфелд се због свог деловања нашао на нацистичком списку за одстрел, па је 1940. отишао из Европе последњим бродом који је превозио Јевреје.

Пут ка Обећаној земљи, тадашњој британској колонији Палестини, одужио се јер је почео Други светски рат и Лихтенфелд се прикључио британској војсци у северној Африци.

Он 1944. приступа израелском ослободилачком покрету Хагана и обучава техникама блиске борбе стечене на улици и ратишту командосе Палмаха, претече специјалних јединица. По стицању независности Израела он остаје у војсци као главни инструктор борбених вештина.

instruktor-krav mage 3

Фото: Вечерње новости

 – „Крав мага“ је практична јер је настајала на простору где је у сваком тренутку и на сваком месту могао да настане проблем, од разбојништва до тероризма – објашњава Манојловић.

– Вештина се до 1964. учила искључиво у војсци, а кад се Лихтенфелд пензионисао направио је цивилни програм и вратио вештину самоодбране тамо одакле је и потекла, међу грађане, на улицу. Она је створила менталитет људи да посматрају своје окружење, препознају опасност и буду увек спремни за одговор.

„Крав мага“ је посебну популарност стекла међу женама, јер не тражи специјалне способности и кондицију, а брзо учи ефикасној одбрани.

(Вечерње новости – Борис Субашић)