Прочитај ми чланак

Спремите се, 2024. је крцата

0

Историјска сезона Новака Ђоковића, сребро кошаркаша на Мундобаскету, прво злато Иване Шпановић на Светским првенствима, прва титула у историји Денвер Нагетса предвођених Николом Јокићем, сребрно одличје одбојкашица на Европском првенству и пласман фудбалера Србије на Европско првентво после 24 године су догађаји који су обележили српски спорт у 2023. години.

Било је ту и других. Макс Ферстапен је још једном доминирао у Формули 1, Манчестер сити је и званично започео нову еру у свету фудбала показавши да улагање огромног новца на крају доведе и до највећих резултата, Партизан је прекинуо Звездину доминацију у АБА лиги и освојио је после 10 година чекања, док су упоредо били на корак од пласмана на Фајнал-фор.

Ватерполисти су освојили четврто место на Светском првенству, што на прву лопту и није успех на који су нас навикли. Ипак, заиста јесте када се у обзир узму слабији резултати који су „делфини“ остваривали у 2022. години. Титула најбољих у српском екипном спорту иде рукометашима Војводине који су у години на измаку освојили чак четири трофеја – Аркус лигу, Куп Србије, ЕХФ купу и напослетку Свесрпски куп.

Није ни све било добро по српски спорт, па су се фудбалски клубови обрукали у европским такмичењима уписавши само једну победу у 28 утакмица. Звезда је у Лиги шампиона са само једним освојеним бодом била најгори тим у том такмичењу.

Нису блистали ни Чукарички ни ТСЦ у друга два такмичења, па ни Партизан који јесте остварио тај једини тријумф, али и то једва против Сабаха у квалификацијама за Лигу конференција до које никада неће доћи после убедљивог пораза против Норсјеланда. Упркос аргументима једних да су играли у елитном такмичењу и других да су остварили једину победу, чињеница је да нико у српском фудбалу нема аргумент за бусање у прса.

Како било, упркос успесима и неуспесима, наш народ је увек у ишчекивању нових спортских догађаја којих у 2024. години неће мањкати.

Јануар

Програм у новој години отварају или боље рећи настављају ски скокови на турнеји „Четири скакаонице“. У Оберстдорфу је већ славио Андреас Велингер, а на том путу су још три станице.

До 6. јануара ће се скијаши надметати у Гармиш-Партенкирхену, пре него што се из Немачке преселе у Аустрију, односно Инсбрук и Бишофсхофен.

У току је и Јунајтед куп у тенису где Србија започиње своје учешће у недељу против Кине.

У Евролиги нас очекује и дерби Црвене звезде и Партизана четвртог дана нове године, а два тима ће још једном играти крајем месеца (27.) у АБА лиги.

Представнике ћемо имати и на Европским првенствима у ватерполу. Са даном размака женска и мушка „А“ репрезентација ће се у надметати у базенима у Загребу, односно Ајндховену.

Први стартују „делфини“ који ће у Далмацији од четвртог до 16. јануара наступати у групи Ц друге дивизије заједно са Немачком, Израелом и Малтом.

Већ сутрадан ће у Холандији стартовати и даме, које ће такође у групи Ц друге дивизије тражити пролаз даље у дуелима против Румунија, Чешке и Турске.

Са тим такмичењима се преплиће и Европско првенство у рукомету за мушкарце, које се игра од 10. до 23. јануара. Играчи Тонија Ђероне крећу из Минхена где ће у групи Ц играти са Исландом, Црном Гором и Мађарском.

Главобоље клупском фудбалу задаће Азијски куп (12. јануар-10. фебруар) и Куп афричких нација (13. јануар-11. фебруар), који ће многе звезде одвојити на дужи временски период и то у преломном делу сезоне.

Пажњу српске јавности ће од средине месеца сигурно преотети дешавања у Мелбурну где ће Новак Ђоковић покушати да 28. јануара на свом конту има прву Гренд слем титулу у сезони и 11. са Аустралијан Опена.

Биће то уједно и повратак Рафаела Надала на највећу сцену, па ће сви тениски сладокусци ставити на чекање нову генерацију у прижељкивању још једног окршаја Новака и Рафе.

Остало: Зимски класик у НХЛ (1. јануар), Дакар рели (5-19.), Светско дворанско првенство у куглању (5-21.), Европско првенство у уметничком клизању (8-14.), Азијско првенство у рукомету за мушкарце (11-25.), Афричко првенство у рукомету за мушкарце (19-29.), Зимске Олимпијске игре младих (19. јануар-2.фебруар), УФЦ 297 (20. јануар), Првенство у рукомету Јужне и Централне Америке (23-27.), Светско првенство у релију, прва трка у Монте Карлу (25-28.)

Фебруар/Март

Европским првенством у дворанском хокеју започиње фебруар.

Другог дана другог месеца нове године у Дохи почиње Светско првенство у воденим спортовима и трајаће до 18. фебруара.

Иако далеко растерећенији месец у погледу спортских дешавања у односу на јануар, у фебруару ће бити одигране две Ол-стар утакмице и Супербоул у три највећа спорта у Сједињеним Америчким Државама (са изузетком бејзбола).

Први је на програму 3. фебруара утакмица највећих звезда у НХЛ лиги, а потом 11. у месецу следи Супербоул, 58. по реду, у Невади. Ол-стар меч НБА лиге је заказан за 18. фебруар и по други пут у историји ће град домаћин бити Индијанаполис.

Далеко да је ту крај за овај изузетно плодоносан месец за Американце. Чувена Наскар трка Дејтона 500 ће бити одржана кад и меч у дому кошаркаша Пејсерса, а два дана касније почиње и Голд куп за жене који ће трајати до 10. марта и на ком титулу бране управо САД.

Ко више воли, од 7. фебруара у Чешкој почиње Светски шампионат у биатлону, а од 15. Светско првенство у фудбалу на песку које се одржава у Уједињеним Арапским Емиратима.

У Евролиги нас очекује двонедељна пауза, како би се национални купови одиграли, међу њима и Куп Радивоја Кораћа. Наредна, 26. рунда континтенталног такмичења ће бити одиграна 22. и 23. фебруара.

Фебруар ће нам донети и нокаут фазе у УЕФА такмичењима. Лига шампиона 13. у месецу, а Лига Европе и Лига конференција два дана касније.

Биће и тениса. Репрезентацију Србије очекује први тест у новој години. Другог и трећег фебруара ће играти у квалификацијама за Дејвис куп против Словачке у Краљеву у дворани „Ибар“.

Један од „тањих“ месеци у години ће бити март, колико год да је то могуће рећи када је нешто разноврсно попут спортких дешавања у питању. Тек, главни ће бити други „вечити“ дерби који ће се играти деветог марта на стадиону „Рајко Митић“.

Осим лигашких и европских такмичења, фудбалом ћемо се бавити и када је репрезентација Србије до 19 година у питању. Млади репрезентативци ће покушати да освоје прво место у групи са Португалијом, Грчком и Данском и пласирају се на У19 Европско првенство које се у јулу игра у Северној Ирској. Прва утакмица квалификација је заказана за 20. март, а потом се игра на три дана прво против Португалије, а потом против Грчке.

Светско дворанско првенство у атлетици стартује првог дана марта у Глазгову и трајаће три дана.

У међувремену почиње и нова сезона Формуле 1 трком за Велику награду Бахреина која почиње 2. марта. У овом месецу ће се возити и још две трке у том шампионату – у Саудијској Арабији (9. март) и Аустралији (24. март). Почиње и такмичење у Мото ГП класи, трком у Дохи 10. марта.

Кад смо већ код Аустралије, са тамошњег бетона се пребацујемо на амерички где ће се одржати Индијан Велс (6-17.) и Мајами Опен (17-31.).

После Европског у марту добијамо и Светско првенство у уметничком клизању у Канади од 18. до 24. марта.

Како и само име каже „Мартовско лудило“ односно завршни турнир у НЦАА кошарци почиње 19. марта и трајаће све до 8. априла.

У САД крајем тог месеца почиње и бејзбол сезона која се завршава крајем септембра.

За крај марта је заказано Светско првенство у кросу, а организатор ће бити град Београд. Након организације Европског првенства у кросу 2013. године, Европског првенства у дворани 2017. године, потом и Светског атлетског првенства у дворани 2022. године, Србији ће 30. марта нове године поново бити указано поверење у организацији такмичења „краљице спортова“.

Април/мај

Два месеца која су резервисана за крај клупских такмичења.

Кренимо од Евролиге у којој ће последњи мечеви регуларне сезоне бити одиграни 12. априла, а између 16. и 19. је заказан плеј-ин турнир.

Плеј-оф почиње 23. априла и трајаће најдаље до 8. маја, док ће Фајнал-фор бити одигран између 24. и 26. маја.

Кад смо већ код кошарке, отприлике у исто време ћемо добити и расплет у АБА лиги. Регуларни део се завршава петог априла, плеј-оф почиње дванаестог, а финална серија ће трајати у периоду од 19. до најдаље 29. маја.

Почиње и плеј-оф у НБА лиги од 20. априла, а као и у Евролиги од ове сезоне, претходиће му плеј-ин турнир од 16. до 19. априла који стартује два дана по званичном окончању регуларног дела сезоне.

У та два месеца се завршавају и шампионати у фудбалу. У Србији ће 26. маја бити одиграна последња утакмица Суперлиге, а три дана раније и финала Купа Србије.

Премијерлигаши на одмор иду од 19. маја, у Немачкој дан раније, док ће Италијани и Шпанци играти све до 26. маја.

Добићемо и новог шампиона Лиге Европе 22. маја у Даблину, као и у Лиги конференција 29. маја у Атини. Између та два је и финале ФА купа 25. маја.

У овом периоду се захуктава и тениска сезона. Редом иду турнири из серије 1000 у Монте Карлу, Мадриду и Риму пред главни догађај – Ролан Гарос. Отворено првенство Француске се игра од 26. маја до деветог јуна и титулу брани Новак Ђоковић.

У априлу ће се возити и Велика награда Јапана у Ф1 шампионату (7.), биће одржани Бостонски (15.) односно Лондонски маратон (21.), као и НФЛ драфт.

Такмичење у Формули 1 се наставља и на мај са тркама за Велику награду САД (5.) и Италије (19.), док ће на Апенинском полуострву између четвртог и 26. у месецу бити одржана чувено бициклистичко такмичене Ђиро Д‘Италија. Возиће се и чувена трка Инди 500 26. маја.

Од дугометражних треба истаћи и Светски шампионат у хокеју на леду који се од 10. до 26. маја игра у Острави и Прагу. У кини 20. априла стартује и Дијамантска лига.

Јун

Шести месец у години је крцат, пре свега фудбалом па ћемо од њега и кренути.

Већ првог јуна је финале Лиге шампиона које ће се играти на „Вемблију“, а фудбалери Манчестер ситија ће тако потенцијално имати прилику да на тлу своје земље одбране прву титулу континенталног шампиона коју су освојили прошле сезоне.

Уследиће пауза до 14. јуна, али у исти тај дан почињу два велика такмичења која ће трајати до 13. јула када је Копа Америка у питању, односно до 14. јула када говоримо о Европском првенству.

Као и увек сезона Новака Ђоковића, ЕУРО и потом Олимпијске игре које ће уследити ће бити најпраћенији догађаји у Србији. Како и не би, поготово када је реч о Европском првенству на ком ћемо играти после четврт века.

„Орлови“ крећу из Гелзенкирхена где ће први меч играти 16. јуна против Енглеске у оквиру групе Ц, потом се селе у Минхен и „Алијанц арену“ на дуел са Словенијом 20. јуна, а ту ће остати и пет дана касније када када ће завршити групну фазу утакмицом са Данском.

Освајач тог турнира ће 2025. године играти против репрезентације која тријумфује на 48. по реду Копа Америци која ће се у исто време играти у САД.

Можда квантитативно мало, тек ова два такмичења и финале највећег клупског такмичења ће бити главна дешавања у јуну, али не и једина.

Завеса ће пасти и на још једну НБА сезону, а видећемо да ли ће Денвер предвођен Николом Јокићем успети да дода још по један шампионски прстен између 6. па најдаље до 23. јуна за када је заказана евентуална седма утакмица.

Ни за Американце ту није крај, па ће се са НБА финалом преплитати Стенли куп који ће нам донети шампиона НХЛ лиге. То такмичење је на програму од 3. па до 19. јуна.

Имаћемо чак два драфта, прво у НБА 27. јуна а потом и у НХЛ између 27. и 28. Три трке Формуле 1 за Велике награде Канаде (9.), Шпаније (23.) и Аустрије (30.), док ће поменути Ђоковић имати нешто растерећенији месец и питање је да ли ће уопште играти с обзиром на само два турнира из серије 500 – Хале и Квинс. Ако и буде играо, биће то само у својству припреме за сезону на трави и Вимблдон.

Јун је и месец када ће се играти УС Опен у голфу, када ће се суочити 20 најбољих крикет репрезентација, возити култна трка 24 часа у Ле Ману (15. и 16. јун), а почиње и Тур Д‘Франс (29. јун до 21. јула). Добићемо и новог шампиона света за кошаркаше до 17 година, али Србије неће бити од 29. јуна до 7. јула у Турској.

Јул/Август

На сваке четири године се чека једно те исто. Овога пута, чекање је било само три. Награђени смо за оних претходних пет које смо због пандемије коронавируса морали да истрпимо како бисмо на једном месту гледали најбоље спортисте света.

Од 26. јула ћемо их у Паризу коначно гледати све до 11. августа у оквиру летњих Олимпијских игара. Француска престоница ће тако по трећи пут бити организатор тог такмичења, нешто што је претходно успело само Лондону.

Ко је од српских такмичара за сада изборио олимпијску визу, можете погледати овде.

О каквом је такмичењу реч довољно говори да нам је оно прво у прегледу ова два месеца, испред Вимблдона који почиње првог и траје до 14. јула. То је једини Гренд слем који Ђоковић није освојио прошле године, па ће бити занимљиво видети, под условом да претходно слави у Мелбурну и Паризу, како ће се снаћи када у тако кратком распону буде добио шансу да одржи два сана – о календарском и златном слему.

Наравно, после тога му преостаје и УС Опен који ће се играти од 26. августа до 8. септембра у Њујорку. Од првог јула до почетка септембра ћемо сведочити врхунцу Ђоковићеве сезоне и потенцијалном исписивању наново тениске историје.

Да се не залећемо превише, јер још ни са јулом нисмо завршили. Осим турнира у Лондону и Олимпијских игара, спортски програм ће попунити три трке у Формули 1. Возиће се за Велику награду Британије (7. јул), Мађарске (19.) и Белгије (28.).

После УС Опена у голфу играће се и Отворено првенство Велике Британије (18-21.), а за љубитеље бејзбола ту је и Ол-стар меч МЛБ лиге 16. јула.

Фудбал ћемо, осим на Олимпијским играма, гледати и на Европском првенству за играче до 19 година од 15. до 28. јула. Видећемо да ли ће ту бити места и за омладинску репрезентацију Србије. На финални турнир ће само први из квалификационе групе четири, а ривали нису лаки – Португалија, Данска и Грчка. Утакмице против тих ривала се играју још у марту, између 20. и 26. тог месеца.

Није ни шљака у Паризу нити трава у Лондону једина која ће гледати најбоље тенисере света. Иако не сви, добар део ће играти на турнирима серије 500 у Хамбургу (15. јул) и Вашингтону (29. јул), односно оном у Монтреалу (5. август) из серије 1000.

Одмах по завршетку Олимпијских игара играће се и у Синсинатију од 12. августа, па ће то бити добра прилика за тенисере да се са шљаке пребаце на бетон и припреме за изазове који их очекују на Флешинг Медоузу.

Осим тениса и већег дела Игара, у августу нас очекује и повратак клупских такмичења, Параолимпијске игре од 28. августа до 8. септембра, као и још једна трка Формуле 1 у Холандији (25. август).

Септембар/Октобар

Завршница УС Опена, трка за Велику награду Италије (1. септембар) и почетак НФЛ сезоне (5.) ће обележити старт деветог месеца у години.

За 15. и 22. су заказане још две трке Формуле 1 у Азербејџану и Сингапуру, а од 14. септембра па до 6. октобра ће у Ташкенту бити одржано Светско првенство у футсалу. Србија неће играти, пошто су у квалификационој групи испред ње завршили Пољска и Украјина која се директно пласирала на Завршни турнир у Узбекистану.

За 22. септембар је заказан Берлински маратон, биће доста рагбија за љубитеље тог спорта, али квантитативно највише има тениса у оба месеца.

Осим последњег Гренд слема у сезони, септембар је месец у ком расплет почиње и у Дејвис купу где ће 16 тимова покушати да нађе место у четвртфиналу. Међу њима и Србија уколико у фебруару елиминише Словачку.

После тога следи Лејвер куп, мада је тешко очекивати, као и ове године што је био случај, да ће се највеће звезде одазвати позиву Роџера Федерера услед згуснутог расопореда.

Тенис се потом сели на азијску турнеју и турнире у Пекингу (23. септембар), Токију (23. септембар) и на крају онај највећи у Шангају (30. септембар). Ђоковић је ове сезоне правио паузу баш у том периоду, а Карлос Алкарас упркос томе није тријумфовао и тако пропустио шансу да годину заврши као први на АТП листи.

Није Новака било ни у Базелу и Бечу, турнирима који се играју у октобру, али се зато вратио у Паризу и тријумфовао у Берсију. Видећемо од 28. октобра да ли ће титулу и одбранити.

Поред тениса, у октобру ће бити организован маратон у Чикагу, шестог у месецу, док ће се 20. и 27. возити у Формула 1 шампионату у САД и Мексику. Између 12. и 20. ће бити организована чувена међународна једриличарска трка Куп Америке у Барселони, а од 25. октобра почиње и Светска серија у МЛБ лиги. Добићемо и завршницу Дијамантске лиге 13. и 14. у Бриселу.

Новембар/Децембар

Како се ближимо крају године, тако је великих дешавања све мање. Међутим, тенис је и даље доминантан.

У женској конкуренцији ће почети Завршни WТА Мастерс који ће се играти од 3. до 10. новембра, а даме ће добити и наследнице репрезентације Канаде које су у години за нама освојиле Били Џин Кинг куп. Нове шампионке ћемо добити у Севиљи између 12. и 17. новембра.

Распоред је идентичан и за мушкарце. Најпре АТП Финале од 10. до 17. новембра у Торину, а потом и завршница Дејвис купа која ће се поново играти у Малаги. Своје место су на том турниру већ обезбедили овогодишњи финалисти Италија и Аустралија, односно Шпанија и Велика Британија које су добиле специјалну позивницу.

Као и ове године, тачку на тениску сезону ће у децембру ставити НеxтГен турнир у Џеди, на ком титулу брани српски тенисер Хамад Међедовић.

У ова два месеца добијамо и завршницу Формула 1 шампионата. Најпре ће се у новембру возити у Бразилу (3.), а потом после Мајамија и Остина на ред у САД долази и трка у Лас Вегасу (23.). Последњи пут ће болиди на стазу изаћи у Катару првог и у Абу Дабију 8. децембра.

Завршиће се и Мото ГП сезона трком у Валенсији, 22. по реду, 17. новембра.

За 3. новембар је заказан мартон у Њујорку, а крајем тог месеца почиње и Европско првенство у рукомету за жене. Од 28. новембра до 15. децембра ће се играти у Аустрији, Швајцарској и Мађарској, а Србија има своје шансе да се нађе на тој смотри. Наше рукометашице су после два кола у квалификацијама уписале победу и реми, а до краја истих је остало још четири кола.

То би уједно требало да буде и последње велико екипно такмичење, уколико не рачунамо Заливски куп у фудбалу који ће се играти у децембру, али који нама и није толико значајан.

Наравно, колико год да има набројаних ствари изнад, то је тек део онога што нас очекује у спортској 2024. години.

У првој половини године нас очекује и завршница како националних, тако и континенталних такмичењима у спортовима који нису фудбал или кошарка. Биће занимљиво видети колико може Војводина у рукометној Лиги Европе или ватерполисти Новог Београда у другој фази Лиге шампиона.