Прочитај ми чланак

Скандал: Српски фудбалери осуђени на годину дана затвора – условно! (ВИДЕО)

0

Serbia England Disorder

(Танјуг)
КРУШЕВАЦ – Виши суд у Крушевцу прогласио је данас младе српске фудбалере Горана Чаушића, Огњена Мудринског, Александра Кировског и Ђорђа Деспотовица, као и помоћног тренера Андреју Милутиновића кривим за насилничко понашање после утакмице са Енглеском и осудио их условно на годину дана затвора.

У случају да у наведеном периоду понове дело играчима прети казна до три, а тренеру Милутиновићу до пет месеци затвора. Уједно, сви су кажњени новчано са по 100.000 динара, као и забраном играња утакмица за младу репрезентацију у периоду условне казне.

Пресуда није коначна и адвокати имају право жалбе Апелационом суду.

Судија Драгана Максимовић изјавила је да је детаљно прегледала снимке и да је на основу тога изрекла казне.

„Желим да нагласим да су изречене казне минималне за ово дело“, рекла је Максимовићева.

Ненад Буља, адвокат Кировског, рекао је да је веома разочаран пресудом, да је сматра незаконитом и да ће се сигурно жалити Апелационом суду.

„Пресуда не одговара изведеним доказима и судској пракси која постоји у нашој земљи. Не одговара ни европској конвенцији о кажњанавњу нереда на спортским стадионима и чини ми се да је суд по сваку цену хтео данас да донесе пресуду, да ли да се додвори УЕФА или неком другом, али на погрешан начин. Надам се да ће апелациони суд показати зрелост и храброст и ослободити Кировског и остале невине момке“, изјавио је Буља.

Драгослав Отасевић, адвокат Мудринског, истакао је да му је жао што је Србија после пораза на фудбалском терену доживела још један.

„Жао ми је што смо након пораза на фудбалском терену доживели и пораз насег судства“, рекао је Оташевић и изразио сумњу да су постојали притисци на Суд.

На данашњем главном претерсу нису присуствовали Мудрински и Кировски, који се налазе на припремама са Црвеном звездом у Словенији, као ни Милутиновић, који је такође у иностранству, али јесу Деспотовић и Чаушић, који су се изјаснили да нису криви и да не виде зашто се води поступак због кошкања које је уобичајено на фудбалским теренима.

На претресу није било ни енглеских фудбалера, који су примили позив, али је њихова Фудбалска асоцијација обавестила јавност да се они нису придружили гоњењу против српских фудбалера.

Инцидент се догодио прошле године, 16. октобра у Крушевцу по завршетку утакмице младих селекција Србије и Енглеске, у квалификацијама за Европско првенство.

Неколицина играча и чланова стручног штаба сукобили су се са фудбалерима Енглеске после примљеног гола. Енглеска је у оба меча победила са по 1:0 и пласирала се на завршни турнир у Израелу.