• Почетна
  • СПОРТ
  • Селектор Турске: Србија, као 2009, има да направи дар-мар на ЕП у Словенији
Прочитај ми чланак

Селектор Турске: Србија, као 2009, има да направи дар-мар на ЕП у Словенији

0

sp-tanjevic_620x0

(Вечерње новости)

Поново имате екстра припремљен и веома талентован тим… Као у Пољској када сте узели сребро – каже селектор кошаркаша Турске

Како да улепшаш дан, суморно-спарно-сиви, последњи августовски, када ти је расположење на нивоу водостаја пустињског потока? Решење је у телефону, ако си власник броја човека који има статус тренерске легенде још из дана када смо били браћа са Хрватима и Словенцима… Богдан Тањевић, који, иначе, за себе каже да је Југословен, има невиђен дар, зрачење јачине нуклеарне електране, али позитивно… Чувени Боша би насмејао и Зид плача…

ФАНТАСТИЧНИ НЕДОВИЋ

Ко је од српских репрезентативаца на вас оставио најјачи утисак?

– Не смем превише да се отварам, али мали Немања Недовић је фантастичан европски таленат!
Има невероватне физикалије, брзину, константно игра у четвртој а лако убацује и у пету брзину…
Мали је стварно феноменалан, постао је јако озбиљан играч – хвали Тањевић нашег бека, који је недавно потписао уговор са НБА лигашем Голден Стејт Вориорсима.

– Добро сам, јесам… Идем за ту Словенију сутра, идемо тамо да играмо нешто… – у свом ће стилу Тањевић за “Спорт”, после пар уводних реченица и поздрава, који су, у складу са препознатљивим босанским форама, ипак 18+ и нису за штампу…

Кад је прошао смех, прелазимо на озбиљу причу.

– Ето, приближио се почетак, диже се форма… Биће то много напорно такмичење, до финала има чак 11 утакмица. Некада је четвртфинални меч, који је свима најважнији, био седам утакмица, а сада ће бити девета. И даље ми није јасно ко је и зашто донео ту сулуду одлуку да на европском првенству учествује 24 екипе, када је 16 довољно, права мера – пита се Боша.

И то није све…

– Такође је глупо што немамо право да пријавимо 14 играча, него само 12, а знам се колико је то проблем, да се увек дешавају повреде, ритам утакмица је паклен… Ево, питајте све тренере, мале и велике, шта мисле о таквој одлуци ФИБА Европа. А нико не зна разлог…

Амбиције Турске су јасне.

– И нама ће бити најбитнија та девета утакмица, то четвртфинале, јер са покрићем гајимо амбиције, као и још десетак репрезентација, да се „крљамо” за пласман у полуфинале. Па шта буде!

Разговор прекида Бошина конверзација на турском, пољупци, и громогласан смех неколико особа у позадини. Иде и објашњење:

О СУЂЕЊУ: БИЋЕ ОПЕТ ФРКА

Тањевић се, пред ЕП у Словенији, осврће и на онај сегмент кошарке који је увек споран и под лупом.
– Биће опет фрке са судијама, видећете… Ми смо 2009. године на шампионату у Пољској изгубили у четвртфиналу од Грчке после продужетка захваљујући тешким грешкама арбитара, који су нам отели финале, а могли смо да будемо међу четири, можда и два најбоља тима…
Такве ствари се често дешавају на великим такмичењима.

– Извини, наишао је Хакан Шукур, па смо се поздрављали. Нешто ме је питао, ја сам одговорио, па су се сви смејали. Знаш ко је он, чувени турски фудбалер, много добар тип, вероватно будући министар спорта у неком наредном сазиву Владе. Он је наш велики навијач, прати више кошаркашку него фудбалску репрезентацију.

Ко су фаворити Европског првенства у Словенија?

– У кругу главних кандидата за медаље су Шпанија, па Француска, Грчка, Литванија, Србија је поново екстра припремљена и веома талентована… Ви сте у сличној ситуацији као пред Европски шампионат 2009. године у Пољској, када сте узели сребро. Питање је и како ће екипа Словеније, која је прилично јака, одреаговати, као домаћин. Хрватска такође има велики квалитет, иако у припремним утакмицама ништа није показала од свог тог талента.

Како вас слушају репрезентативци Турске?

– Слушају, чују… Рад са њима је мој живот. Добро смо тренирали током целог првенства и надам се да ће то дати праве резултате.

Како коментаришете долазак најтрофејнијег тренера Старог континента Жељка Обрадовића на клупу вашег бившег клуба Фенербахче Улкера?

– Овом приликом му се извињавам што, поред осталих, нисам успео да му сачувам и Енеса Кантера, Семиха Ердена и Омера Ашика, да га сви сачекају у тиму. Жао ми је што нисам имао материјалних могућности да их сачувам за Жељка… Ха,ха, шалим се, наравно… Сигуран сам да ће Обрадовић, за разлику од Пјаниђанија, са Фенером да направи дар-мар у Евролиги. Он је најбољи тренер, велики радник и зна како се освајају трофеји, има да утегне екипу под конац.

Ангажовао је и једног од носилаца игре нашег националног тима Немању Бјелицу, кога сте и ви често хвалили.

– Бјелица сада коначно игра као сениор! Нема боље школе за пречишћавање талената од оне код наших тренера, док играчима не пусте крв да виде колико су заиста јаки. А Немања је то прошао код Душка Ивановића у Каха лаборалу.

Видећете, биће то права прича… – поручује Богдан Тањевић селектор репрезентације Турске.