Прочитај ми чланак

Преминула легенда српске атлетике

0

Некадашњи дворански рекордер Југославије у скоку удаљ Даниал Јахић преминуо је, а трагична вест задесила је српску атлетику у уторак увече.

Јахић је умро од последица борбе са коронавирусом, а имао је супругу и две ћерке. Преминуо је у манастиру Ћелије.

Рођен је 1979. године, а потекао је из спортске породице јер је и отац Фахрудин био атлетски репрезентативац, док је мајка Нада била каратисткиња.

Он је упамћен као други српски атлетичар који је прескочио осам метара и уз Ненада Стекића био доминантан у тој дисциплини. Са 191 центиметром висине и 76 килограма, Јахић је скочио 8,18 метара у грчком Ретимну 28. маја 1999. године.

Стекић је био испред са 8,45 метара. Јахићев дворански рекорд од 8,02 метра стајао је 20 година на снази све док га 2019. године није оборио Страхиња Јованчевић.

На јуниорском Светском првенству из 1998. године Јахић је освојио пето место скочивши 7,89 метара, док је исте године први пут скочио и осам метара.

Био је првак Балкана, двоструки сениорски првак Југославије, али и осмопласирани на Европском првенству у Генту 2000. Клупски је бранио боје Таша, Чукаричког, Звезде и Партизана.

Последњи наступ забележио је 31. јула 2005. године када је у Новом Саду на државном првенству скочио 7,59 метара, чиме се као шампион Србије и Црне Горе опростио од активног бављења атлетике у 26. години.

Сахрана и опело служиће се у четвртак 21. јануара у 11х у манастиру гробља Ћелије