Прочитај ми чланак

ПАРТИЗАНОВЕ БЕБЕ Kлинци због којих је блистава будућност црно-белих – већ почела?

0

Да у зидинама „Земунела“ млади, талентовани играчи ничу као печурке, то одавно зна фудбалска Европа. Штавише, центар за спортске студије (ЦИЕС) пре две године израчунао је да широм Старог континента има највише играча који су потекли баш у Партизану, њих чак 78, те је црно-белу школу сврстао на прво место, испред Ајаксове и Барселонине. Зашто је то тако, ове сезоне можда и најбоље можемо да се уверимо.

Прекоманда штопера Светозара Марковића, везисте Армина Ђерлека и десног бека Луке Цуцина у први тим најбољи је доказ да је „Земунело“ и данас попут кошнице препуне даровитих момака који се, ако наставе да се развијају на прави начин, постати играчи светског формата. Али и да Партизан не мора да брине за будућност.

Лука Цуцин и Светозар Марковић (Фото: Промо – ФК Партизан)

Ко су ови момци, какве су им особине, како је текао њихов развојни пут и шта од њих тек треба очекивати, причао нам је Жарко Лазетић, бивши ас Партизана и тренер који је радио са њима у омладинском тиму и који их познаје у душу.

Светозар Марковић је откровење ове сезоне. Суперталентовани штопер, иначе капитен омладинске репрезентације, полако постаје важан шраф првог тима. О каквом се потенцијалу ради, довољно говори то што је је на њега око бацио Манчестер јунајтед, те да ће њихов скаут Будимир Вујачић убудуће пратити његов развој.

– Ја чим сам га упознао, рекао сам да се после дуго времена појавио играч који подсећа на Зорана Бату Мирковића – почиње причу за Блицспорт Жарко Лазетић – Зашто баш на Бату? Зато што је то рођени вођа на терену. Он препознаје игру, зна да подвикне саиграчима, а има и ту црту команданта, некога ко носи групу и који је продужена рука тренера на терену. Одавно смо му утувили у главу да је он дете Партизана и да у тренинге са првим тимом уђе одлучан да се докаже, а не неко за кога има времена. Његове игре за мене нису изненађење.

Лазетић објашњава зашто не постоји шанса да Света неће направити велику каријеру.

– Пазите, он већ шест месеци тренира са сениорима, али сваки пут када није играо, он је сам нас звао и инсистирао да игра или тренира код нас у омладинском тиму. Е, то је прави пут. Верујте, већина оних који су прекомандовани код нас дођу и просто тренирају с пола гаса, као да им је то мало и испод части, а он чак и сам позове! Па још гризе, као да му је задња утакмица или тренинг у животу. Зато га често и узимам као најбољи пример испред групе омладинаца, да је глава та која прави разлику, и да само тако можеш да извучеш сав свој потенцијал. Тај момак је решен да успе! А тек је постао пунолетан.

Марковић је у Партизан дошао са 12 година из Бијељине.

– Први пут сам с њим разговарао пре две године, и одмах сам видео невероватну озбиљност и посвећеност. Не знам да ли сам то некад осетио. Већ на првом тренингу, видео сам да има и ауторитет, став, да га саиграчи већ поштују. Када га виде како одрађује и најосновнију вежбу, све им је јасно. Поред њега екипа нема луксуз да буде на 99 одсто. Намерно сам га једну полусезону ставио на левог штопера, иако је десни, јер кад уђеш у први тим – нема бирања, играш где се отвори место, И ето, наместило се да баш сада игра на том левом штоперу. Сигуран сам да му је то значило. Пратите тог момка, тешко ћете у ово доба менаџера наћи неког ко је толико на земљи и ко је толико фокусиран да напредује.

Дуги низ година Партизан виртуоза који ће фудбалским знањем и талентом једног дана заменити легендарног Сашу Илића. И ниједан, чини се, није имао то нешто у себи, све док се није појавио Армин Ђерлек, момак из Новог Пазара који је 2017. стигао из ОФК-Београда. И кога је угледни “Гардијан” недавно сврстао међу 60 најталентованијих младих фудбалера Европе!

– То што он има се не виђа се често, и то не само у Србији, већ на европском нивоу. Армин има један ненормалан смисао за фудбал, иако има тек 17 година. Не бих да претерам, али верујте, то је потенцијал Инијесте или Ћавија! Има ненормално предвиђање, види унапред два-ти потеза, осећа фудбал. То је нешто најсличније Саши Илићу што се појавило после 20 и кусур година! – тврди Лазетић, али потом причу враћа на почетак и његов долазак у Хумску…

– Када је дошао код нас, био је потпуно запуштен и у кризи, дуго није играо и тренирао је сам. Морали смо да направимо план. Звао сам га на разговор и објаснио му да смо у клубу донели одлуку да наредних шест месеци, односно до јануара 2018, нећемо да га оцењујемо. Ни да је добар или лош, ни да је чудо или не. Да просто игра са омладинцима без оптерећења, да врати физичку спрему и доведе у ред своје тело. Да професионално живи и да се тако и понаша, да ће играти све пријатељске утакмице, те да ће доћи време да покаже тај свој лудачки потенцијал! Разумео је јер је интелигентан.

Та одлука била је пун погодак.

– У почетку, није правио разлику, али на то смо и били спремни. Ипак, у питању је васпитано, фино и културно дете које хоће да ради на себи и зато је и превазишао кризу. После тих шест месеци је отишао на припреме са првим тимом и показао све што уствари има. Верујте, прошлог лета, он није био ни близу овог нивоа на ком је сад. Са тим карактером и тим радним навикама и одлучношћу Партизан и српски фудбал ће од њега имати пуно користи.

Трећи Партизанов бисер је Лука Цуцин. Момак рођен у Београду пре 19 година озбиљно се намеће на позицији десног бека. У одсуству Мирослава Вулићевића, добио је шансу на три утакмице ове сезоне, али од њега прави бум треба очекивати тек наредне сезоне.

– Цуцина најмање познајем, кратко смо радили заједно, али сам га гледао као омладинца и искрено – одушевљен сам његовим квалитетима. Види се да је пуно напредовао у последњих годину дана кроз Телеоптик. Имао је најбољи, најисправнији пут који један играч Партизана може да прође. Прошао је годину дана каљења у Телеоптику, а то свим младим фудбалерима треба да буде циљ. Он је типичан пример колико годину дана сениорског фудбала на мало нижем нивоу од првог тима може младом играчу да значи. Да тамо ради на себи, исправља грешке. Напредовао је у сваком смислу, и физички и тактички, а у јануару је прошао друге припреме и са првим тимом и ето, наметнуо се.

Лазетић у њему види све карактеристике модерног бека.

– Краси га сјајна фудбалска спрема, та могућност понављања, центаршут. Сигурно је да се ради о модерном беку који ће у будућности достићи озбиљан ниво и бити озбиљан играч за Партизан. Треба да сакупља и користи сваки минут, а има и ту срећу што му је тренер Мирослав Ђукић, који и сам каже да је као отворена књига за младе играче и да се не либи да им да шансу. Има ту још младих који ће тек скренути пажњу, попут Кокира, Јанковића, Милосављевића, Шеховића… Сјајно је видети колико су ти момци талентовани.