Прочитај ми чланак

Опасно „дисциплиновање“ на стадиону за оне који скандирају против Вучића

0

Да се недељни дерби домаће фудбалске Суперлиге између Војводине и Партизана приказивао у биоскопу вероватно би неко из публике узвикнуо:„Пусти тон!“.

Наиме, редитељ преноса на Арена спорту досетио се како да спречи да се у преносу чује скандирање „Вучићу, педеру“ са источне и западне трибине тако што је микрофоне уклонио са тих делова стадиона Карађорђе. И можда би ова домишљатост постигла свој циљ да не живимо у времену кад се људи, заправо, информишу на друштвеним мрежама.

Ово надмудривање између режимске Арене спорт и навијача Партизана започело је још почетком јуна кад су на полуфиналној утакмици кошаркашке Суперлиге Партизан – Мега у дворани „Ранко Жеравица“ навијачи црно-белих упорно помињали име председника Србије у већ познатом контексту, а реализатор телевизијског преноса невешто смањивао тон.

Чини се да би дерби између Арене и незадовољних навијача црно-белих могао да траје у недоглед, али трећи актер ове утакмице је изгубио стрпљење.

Као и пре неколико година када су улогу у примиривању публике на стадиону Партизана редом обављали Александар Видојевић звани Аца Рошави, затим Александар Станковић познатији под надимком Сале Мутави и, донедавно, Вељко Беливук односно Веља Невоља, режим (председник) је извукао новог кеца из рукава.

Јужну трибину преузео је Ђорђе Прелић, који је почетком месеца изашао на условну слободу после одслужених шест година робије због учешћа у убиству Бриса Татона.

Већ на првој утакмици домаћег шампионата у фудбалу, која је такође одиграна у Новом Саду против Пролетера, са западне трибине зачуло се „Вучићу, педеру“. Иако се радило о само неколико стотина навијача реакција режима и њему оданих медија била је неспретна и претерана.

У низу специјалних емисија дежурни аналитичари подсетили су аудиторијум да је, наводно, Беливук био навијач Партизана а погрдно скандирање председнику окарактерисали су као подршку Вељи Невољи.

У журби да одраде контролу штете, која је у том тренутку била минимална, натерали су и управу Партизана да изда саопштење у којем је навијаче са западне трибине оптужио за политичко манипулисање, напад на институције државе и вређање Александра Вучића. а захвалио се Гробарима са јужне трибине.

Свакоме ко је претходних неколико година мало пажљивије пратио дешавања на трибинама стадиона у Хумској било је јасно шта следи.

Неколико дана пре меча са Дунајском Стредом већ су се могле чути гласине да ће, уколико наставе са погрдним скандирањем на рачун Александра Вучића, навијачи на „истоку“ бити нападнути, а да је припрему и извршење задатка на себе преузео нови вођа јужне трибине.

Оно што се дешавало било је очигледно раније испланирано – момак који је са микрофоном водио навијање на „југу“ одмах по почетку утакмице прозвао је „запад“ и „исток“, на шта је, по очекивању, узвраћено са „Вучићу, педеру“.

И онда је наступила већ раније одабрана екипа за растурање политичких митинга.

Део тих момака, од којих су неки једва стигли до друге границе пунолетства, налазио се на источној трибини, док је други део био у ложи и чекао на знак за напад.

Акцијом је, очигледно, руковођено из новинарске ложе и управо је одатле стигао и знак за почетак, као и одабир мета за напад.

Ипак, догодило се нешто на шта хулигани и њихови руководиоци нису рачунали – публика је пружила отпор.

Људи нису дозволили да их пребијају као стоку и да их дисциплинују клинци у мајицама на којима је, да апсурд буде потпун, писало „Гробари“.

Они којима је управа Партизана само неколико дана раније захваљивала због „спортског навијања“ и у истом саопштењу их хушкала да се обрачунају са „непожељним“ навијачима, необављеног задатка су се пробили до атлетске стазе.

Тамо су стајали неколико десетина секунди, а затим се на нечији знак трчећи запутили тамо одакле су их и послали, ка „југу“. Тек тада је на поприште управо завршене туче стигла и полиција, глумећи да ради свој посао.

С обзиром да је меч са Дунајском Стредом преносио и РТС они који су посматрали пренос на националној телевизији могли су да јасно да чују шта се певало и скандирало.

Међутим, збивања на дуелу у недељу преносила је само Арена, тако да гледаоци нису могли да цују каква је заиста била атмосфера на трибинама.

Као на стадиону Звезде

У исказу који је дао на саслушању у тужилаштву Вељко Беливук је рекао да је његова веза са председником Србије био Александар Видојевић, звани Аца Рошави и да је од њега добио задатак успостави контролу над навијачима Партизна.

– Видојевић ми је рекао да Шеф, тако смо звали Вучића, има велики проблем на Партизановој трибини који је настао услед мог одласка у притвор 2016. године. Да Андреј, брат Александров, има контролу над навијачком групом ‘Алкатраз’, али да они немају снаге да изнесу ништа ту, да контролише и део трибине навијача под називом ‘Кимијевци’, али да они само троше паре и не доприносе ничему, а да заправо немају никакву контролу. Идеја је била да се направи нова навијачка фракција која ће све то ујединити да би ситуација била као на Звездином стадиону. (…) Ми смо то урадили – рекао је Беливук на саслушању