Прочитај ми чланак

„Толеранција, али не дирајте децу“

0

Sochi Olympics Security

Сочи – Заменик руског премијера Дмитри Козак поновио је став Кремља да неће бити дискриминације ЛГБТ особа у Сочију, али је затражио од свих да „оставе децу на миру“.

Русија је усвојила закон којим се забрањује „пропаганда нетрадиционалних сексуалних односа“.

„Сви смо одрасли људи и свако има право на разумевање сексуалних активности. Молим вас, децу не дирајте. То је једино што тражимо. То је забрањено законом у свим земљама, без обзира на то да ли сте геј или стрејт“, рекао је Козак.

Козак је истакао, на данашњој конференцији за штампу, да руски организатори неће дискриминисати посетиоце или такмичаре на Олимпијади због њихове сексуалне оријентације, али је стао уз владину подршку закону о геј пропаганди, пренео је АП.

Козак је изјавио да спортисти имају слободу да изразе своје ставове и разговарају о својој сексуалној оријентацији.

Према контроверзном закону, уколико појединци користе медије или интернет за такву „пропаганду“ биће кажњени новчаном казном до 3.000 долара, док ће организације морати да плате до 30.000 долара и да буду затворене до три месеца.

Странци ће за кршење овог закона плаћати казне у износу до 3.000 долара и могу да буду у притвору до 15 дана или да буду депортовани.

Раније данас, генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун позвао је на заштиту ЛГБТ особа у Сочију.

„Свет да прогласи олимпијско примирје“

Русија је позвала све стране у оружаним конфликтима у свету да прогласе олимпијско примирје, поводом Зимских олимпијских игара, које сутра почињу у Сочију.

„Наш апел је упућен, пре свега, свим странама у крвавом конфликту у Сирији, који има озбиљне дестабилишуће последице не само на ситуацију у тој земљи, већ региону, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије“, преноси Итар-Тас.

Овај корак је у сагласности с Резолуцијом 68/9 Генералне скупштине УН, која је усвојена на иницијативу Русије у новембру прошле године.

Министарство истиче да проглашење олимпијског примирја има историјске корене, који потичу од олимпијске идеје старе Грчке, када су сви ратови и конфликти заустављани за време трајања игара.

Русија очекује да ће идеали олимпијског покрета и његови циљеви бити поштовани.

И генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је на олимпијско примирје у свим земљама света.

Олимпијско примирје требало би да припреми пут за обустављање крвопролића, патње цивила И покрене политички процес у превазилажењу криза на основу принципа Повеље УН, закључило је Министарство спољних послова Русије.

Безбедност испред свега

Зимске олимпијске игре у Сочију, најскупље су у историји, пошто је у њих уложено више од 50 милијарди долара. Почињу сутра, а сви се надају да ће, упркос претњама терориста са Кавказа, протећи без инцидената.

Руске власти, са председником Владимиром Путином на челу, у изградњу олимпијских борилишта уложиле су четири пута више од планираних 12 милијарди долара и тиме обориле рекорд летњих игара у Пекингу 2008. године, које су коштале 44 милијарде долара. Колико је та сума велика најбоље илуструје податак да су претходне Зимске игре у Ванкуверу коштале „само“ осам милијарди долара.

За прве зимске игре на територији Русије, претходно је Москва 1980. године организовала летње игре, укупно је изграђено 11 борилишта подељених у две групе – Олимпијски парк у граду на обалама Црног мора и планински комплекс у Красној пољани.

Према информацијама које долазе са места збивања, безбедност је на највишем могућем нивоу, Сочи се практично налази у „прстену“ више од 40.000 полицајаца и војника, све да би се спортисти из 88 земаља (такође рекорд), међу којима је и Србија, осећали као код куће и да би, како и доликује, победио олимпијски дух.

Ипак, како се ништа не препушта случају, многобројне делегације имају и додатно сопствено обезбеђење, посебно се то односи на Американце и остале западне земље. И у српској делегацији су водили рачуна о безбедности, па су уз српске спортисте и двојица припадника БИА.

(Б92)