Прочитај ми чланак

СОЧИ: Руски боб двосед за историју, Јуља – мало чудо, нова победа руских хокејаша

0

Rusija bob julija hokej

Руси Алексеј Војевода и Александер Зубков донели су својој земљи историјско злато у бобу двоседу на Зимским олимпијским играма у Сочију. Војевода и Зубков су први руски олимпијски шампиони у бобу, било двоседу или четвороседу.

Њих двојица су важили за главне фаворите пред почетак Игара у Сочију, а на крају су после четири вожње тријумфовали у времену од 3:45.39 минута.

Друго место, са 66 стотинки заостатка, заузела је посада Швајцарске у саставу Алекс Бауман и Беат Хефти, док су трећи, са 88 стотинки слабијим временом од победника, били Американци Стивен Холкомб и Стивен Ленгтон.

Иза освајача медаља следиле су друга посада Русије, прва посада Летоније, трећа и друга Канаде, и прва Немачке.

Српски боб тим, за који су возили Вук Рађеновић и Александар Бундало, повукао се са Игара у Сочију између друге и треће вожње. Наш тим није могао да настави такмичење због повреде колена коју је доживео Бундало.

Такмичење у бобу на Играма у Сочију обележио је и повратак тима Јамајке, који је на крају имао 29. време. После три вожње, пошто у последњу пролази 20 најбољих посада, били су шест и по секунди иза нових олимпијских шампиона.

Војевода И Зубков су, иначе, на трону наследили Немце Кевина Кускеа и Андреа Лангеа, који важе за највеће легенде боба. Куске и Ланге су били неприкосновени на Играма у Ванкуверу и Торину, а Ланге се пре четири године повукао.

Јуља – мало чудо

Руска клизачица Јулија Липницка, освојивши на Играма у Сочију златну медаљу у екипном такмичењу, већ је постала најмлаша олимпијска шампионка у историји уметничког клизања. Она је оборила рекорд Американке Таре Липински која је такође са 15 година победила 1998. на Олимпијади у Нагану. Али Рускиња је неколико месеци млађа.

Репрезентација Русије у хокеју победила екипу Словачкe

Репрезентација Русије у хокеју је остварила другу победу на олимпијским играма у Сочију.
Руси су 16. фебруара после пенала победили репрезентацију Словачке резултатом 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 1:0).
После овог резултата репрезентацији Русије предстоји утакмица 1/8 финала. Противник ће бити екипа Летоније.

Коментатори водећих спортских издања света тек уче да правилно изговоре ово име, које им се чини превише компликованим. Наступ младе Рускиње у екипном турниру Олимпијаде задивио је све. За клизање у кратком програму она је добила највеће оцене судија, претекла другопласирану на Играма у Ванкуверу, двоструку првакињу света Мао Асада из Јапана. После извођења произвољног програма уз дирљиву музику из филма Шиндлерова листа, читава сала је устала – 12 хиљада гледалаца.

Јулија Липницка је буквално направила бум у светским медијима. Спортски коментатори нису штедели похвале и епитете у суперлативу. Неописиви таленат Липницке може да лиши краљицу Јуна Ким њене круне, пише француско издање Екип. Лист Вашингтон пост назвао је Липницку 15-годишњим феноменом и истакао њену гипкост и јединствене пируете које клизачица изводи невероватном брзином. Једна од угледних новинарки које пишу о уметничком клизању Сандра Стивенсон из британског Дејли телеграфа истакла је јасност линија и музичку изражајност младе Рускиње.

Шампионка Европе, победница две етапе Гран-при, освнич сребрне медаље у финалу серије, Јулија, фантастична је девојка и она врло много ради. Немогуће је остати равнодушан када гледаш како она клиза, то је тако лепо! Уз то она поседује јединствени елемент – пируету са шпагом. Не знам ко још у свету може да уради нешто тако. Чуди и њена способност комуницирања са публиком за време наступа. Мислим да је то црта њеног карактера, она је врло отворена и подржава контакт са судијама и салом.

Још једна црта карактера младе Липницке је невероватан рад. Независно од тога шта је мучи, како је расположена, она ради. Нико је не тера, сама хоће да постигне резултат и она га постиже, каже тренер.

Са 15 година Јулија Липницка је првакиња Европе, освајач сребрне медаље у финалу Гран-при, раније је била првакиња света међу јуниорима. Победа у екипном турниру у Сочију ће јој дати сигурност за даље наступе, уверена је сама клизачица.

Да ли ће Јулија Липницка успети да освоји индивидуални турнир и да постане двострука олимпијска шампионка, данас нико не може да предвиди. Женско индивидуално клизање остаје један од најнепредвидивијих видова, и много решава не физичка припрема, већ психолошка спремност. Мада Јулија је више пута доказивала ове сезоне да у такмичењу нерава нема премца.

(Б92, Глас Русије)