Прочитај ми чланак

Ко су легенде Зимских олимпијских игара?

0

OI

До званичног отварања Зимских олимпијских игара у Сочију остало је још неколико сати, па је дошло право време да се подсетимо легенди претходних Игара.

Прве Зимске олимпијске игре одржане су у Шамонију 1924. године па до данас видели смо велики број спортиста који су нас одушевили својим резултатима, а неки својом појавом.

На Играма у Сочију видећемо и неке спортисте који су већ олимпијске легенде, пре свих Марит Бјерген, Симона Амана и Олеа Ејнара Бјерндалена.

Очекивано, највише легенди је из алпског скијања, па су тако место у нашој рубрици ’Легенде’ заслужили Жан-Клод Кили, Франц Кламер, Ингемар Стенмарк, Јуре Франко, Тони Зајлер, Херман Мајер, Јуре Франко, Ћетил Андре Омот, Алберто Томба и Јаница Костелић.

Многи и даље препричавају ’лудост’ Матија Никенена, скокове Казујошија Фунакија, болера Џејн Торвил и Кристофера Дина и како је клизала Катарина Вит. Исто тако многи сматрају да се скоро неће појавити неко ко би могао да приђе Бјорну Делију, али и Владиславу Третјаку, као и да понови хокејашка чуда из 1960. и 1980. године,

Не треба заборавити ни старије легенде, међу којима су Соња Хени и Иван Балангурд, као и новије, којима припадају Данијел Бег-Смит, Магдалена Нојнер и Аполо Андре Оно.

У санкању није се појавио бољи од Георга Хакла, док су највеће легенде боба сигурно Андре Ланге и Кевин Куске. Од свих легенди брзог клизања издвајају се и Бони Блер, Ерик Хејден и Ден Џенсен, а уметничког клизања Дороти Хемил, Тара Липински и Шизука Аракава.

Од легенди које нису остале упамћене по резултатима издвајају се Еди Едвардс и боб четворосед Јамајке, који су својом појавом одушевили све.

Надамо се да ће неки од спортиста који учествовати на Играма у Сочију од суботе до 23. фебруара изборити статус олимпијских легенди, а Ви будите уз наш специјал и пратите све резултате до тада.

(Б92)