Прочитај ми чланак

Новакова прва победа у два сета на шљаци!

0

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале Мастерса у Мадриду победом над Фелисијаном Лопесом – 6:4, 7:5.

Ђоковић је за разлику од првог меча са Николасом Алмагром одиграо одличан меч, без већих осцилација, и славио после нешто више од 75 минута игре.

Новак је подсетио на најбоље партије из прошле сезоне и тек у четвртом сусрету остварио први максималан тријумф на шљаци у 2017. години.

Меч у ’Магичној кутији’ имао је занимљиву увертиру, пошто је киша направила проблем – организатори су се понели поприлично аматерски, па су се двојица тенисера враћала у свлачионицу, упркос томе што је било падавина и пре почетка.

Ипак, то уопште није утицало на квалитет тениса јер су и Ђоковић и Лопес пружили сјајну партију. У неким тренуцима деловало је као да су заменили места, пошто је Србин погађао невероватне волеје, а Шпанац се још боље бранио у дугим разменама.

Једна необична ситуација можда је и решила питање победника у првом сету, када је Новак дошао до шансе јер је његов супарник стао, да би у другом делу игре виђена малтене пресликана ситуација из првог – с тим да је Ђоковић овога пута до кључног брејка дошао у 12. гему.

Ово је био јубиларни, 10. међусобни дуел Новака и Фелисијана, и девети тријумф другог играча на АТП листи. Он ће се за полуфинале Мадрида борити са са Кеијем Нишикоријем који је избацио Давида Ферера.

Мастерс у престоници Шпаније игра се за наградни фонд од 5.439.350 евра.

Тенисери су изашли на терен и завршили загревање, али је онда киша, која је падала током читавог дана у Мадриду, појачала и организатори су решили да затворе кров. Сишао је и Јан Цирјак, власник Мастерса у престоници Шпаније, како би попричао са Ђоковићем и Лопесом и објаснио им одлуку. Када је он отишао, Шпанац је питао Србина да ли ће чекати на терену или отићи у свлачионицу, после чега су се обојица упутила ка просторијама за играче.

Нешто дужа пауза није утицала на српског играча, који је одлично отворио меч на свој сервис и изгубио само један поен. Форхендом је диктирао темпо и освојио четири поена, али је истом мером узвратио и Лопес. Почетним ударцем је отварао терен и изједначио на 1:1.

Новак је, логично, форсирао бекхенд ривала који је у ретким случајевима бирао спин уместо слајса. Таква игра се исплаћивала на почетку, па је након само нешто мање од 10 минута повео 2:1.

С друге стране, домаћи тенисер је покушавао да скраћује поене и да често позива ривала на мрежу. Успевао је да добија надмудривања на мрежи и изједначи на 2:2.

Ђоковић је био изузетно разигран на почетку – лагано је уписао и трећи гем, а онда први пут освојио два поена на сервис противника. Сјајан волеј, онда деликатан ударац на мрежи, да би феноменалним ритерном дошао до прве брејк лопте. Ипак, у следећем поену није имао среће јер је лопта пре његовог слајса проклизала и он је погодио мрежу. Шпанац је то казнио и изјендачио на 3:3.


Наставили су Ђоковић и Лопес одлично да сервирају, а у неким случајевима се чинило као да су заменили места – Србин је излазио на мрежу, док је Шпанац одличном дефанзивом добио неколико поена. Држао се до 5:4, када је направио две грешке за 0:30.

Сервисима је добио следећа два поена, али је Новак стигао лош дроп шот и изборио сет лопту. Фелисијано је спасао, али је следећи поен донео поламо контроверзну ситуацију. Слајс Лопеса пао је иза основне линије, Ђоковић је стао и ударио лоптицу ради реда, а противник, када је видео шта се дешава, није стигао да је врати у терен.

Судија Демијен Думусоа је само потврдио да је лоптица била у ван терена, а такав развој утицао је на Лопеса који већ следећи форхенд избацује у аут и Србин осваја први сет – 6:4.

И у другом сету настављен је веома леп и квалитетан меч у ’Магичној кутији’. Тај део игре Београђанин је отворио својим сервисом, али је играч из Толеда изузетно ритернирао. Посебно добро га је служио бекхен, па је након фантастичне размене изборио прилику. Новак је и даље форсирао бекхенд ривала, то му се исплатило и извукао се на 1:0.

За разлику од њега, 35-годишњак је експресно уписао први гем у другом сету и изједначио на 1:1.

Опет се ушло у нешто мирнији ритам сусрета, иако је тренутно 38. играч на АТП листи играо максимално агресивно. Сервери су сигурно освајали гемове, па је после једног таквог Новаковог резултат био 3:2.

Апсолутно ништа се није мењало на терену – Ђоковићу је помало опао квалитет удараца са форхенд стране, али му ни то није сметало да неокрзнут осваја гемове. Шта рећи за Фелисијана, који је до самог финиша изгубио само два поена када је имао почетни ударац – 5:5.

Први пад у Новаковој игри догодио се у незгодном тренутку, па је Фелисијано убрзо имао 0:30. Међутим, Ђоковић је везао три дивна поена, посебно је сјајан био други, када је из клизања решио ситуацију на мрежи, да би после грешке још два везана поена решио у своју корист за, барем, тај-брејк – 6:5.