Прочитај ми чланак

Новаков нови ударац АТП, уз њега стао и амерички милијардер

0

Асоцијација професионалних тенисера (ПТПА), коју су основали Новак Ђоковић и Васек Поспишил, именовала је људе који ће бити на челу ово удружења.

Тако ће извршни директор асоцијације бити Адам Лери, човек са дугогодишњим искуством рада у асоцијацији НХЛ играча.

Кери Герлак Сесил ће водити бренд и односе са јавношћу, док ће у Саветодавном одбору бити Бил Ејкман, Мајкл Хиршфелд, Ребека Мекдоналд, Катарина Пијетловић и Антон Раби. Седиште удружења ће бити у Канади.

Највише пажње привукао је Ејкман, амерички милијардер чије се богатство процењује на три милијарде долара, а он је оснивач и генерални директор „Першинг сквер капитал менаџмента“.

Новак је истакао шта је циљ овог покрета.

„Захвалан сам нашем ПТПА тиму и свим играчима који су пришли нашем тиму, како би учинили све да нам свима буде боље у овом нашем дивном спорту. Желимо да помогнемо свим играчима, не само онима који су међу 100 најбољих, како би пристојно живели и како би њихова права била заштићена и на терену и ван њега. Од врха до дна, морамо да имамо заједнички глас, који ће помоћи играчима и данас и у будућности“, рекао је Ђоковић.

Поспишил је био подједнако одушевљен формирањем тима који ће водити ПТПА.

„Са Адамом на челу и са свим овим дивним људима направили смо огроман корак напред ка нашем циљу, а то је да створимо фер услове и пристојно окружење за све професионалне тенисере“, истакао је Поспишил.

„Прво и најважније ПТПА је покрет играча. ПТПА жели да ради са свим тениским телима да инспирише колективну реформу спорта. Мисија нашег тима је да се обезбеди играчима да буду фер заступани у сваком тренутку и у свим стварима које утичу њихову способност да се такмиче, да имају адекватне плате, и да буде укључен у здравље и добробит играча. Велика је част бити део тако иноватине групе вођа који су посвећени да ураде праву ствар“, рекао је Адам Лери.

АТП је већ неколико пута негодовао због ПТПА и повлачио потезе који су имали за циљ да умање значај ове асоцијације. Тако је Ђоковић остао без прилике да буде део Савета играча АТП јер су правила промењена непосредно пре гласања, а по новом правилу Новак није могао да истовремено буде члан два оваква удружења.

ПТПА се залаже за промене у тениском свету како би сви играчи и играчице имали једнака права, али и већа примања чак и у ранијим колима. Они желе да промене устаљену праксу да 50 одсто новца иде турнирима, а 50 играчима и играчицама. То се никако не допада челницима АТП који су одбили да сарађују са ПТПА.

ПТПА је објавио и видео снимак који ближе објашњава на чему ће радити.