• Почетна
  • СПОРТ
  • Нова нада нашег тениса: „Српски пит бул“ првак света у конкуренцији 14-годишњака
Прочитај ми чланак

Нова нада нашег тениса: „Српски пит бул“ првак света у конкуренцији 14-годишњака

0

miomir-kecmanovic

Некако смо се лако навикли на велике тениске успехе, што и не чуди, имајући у виду да су на врху светских листа били и Новак Ђоковић и Ана Ивановић и Јелена Јанковић. Али, до успеха се не стиже лако. У елитној конкуренцији нема превише младих тенисера и тенисерки из Србије, а освежење стиже из Флориде, где је на незваничном шампионату света за играче до 14 година старости тријумфовао наш Миомир Кецмановић.

Овај дечак из Србије је тенисом почео да се бави пре осам година, а пре два месеца стигао је у чувену академију Ника Болитијерија, сада „ИМГ академију“. Управо је на њој тријумфовао у „Еди Хер међународном јуниорском шампионату“, декласиравши у финалу Патрика Кипсона са 6:2, 6:1.

На целом турниру, Кецмановић је изгубио само 14 гемова. Није изгубио ни један сет. А једино је у финалу морао да проведе на терену више од сат времена, и то незнатно дуже – меч за трофеј трајао је 63 минута.

„Стварно сам напредовао за ова два месеца колико сам овде. Мислим да сам одиграо добро овај турнир“, каже наша нова тениска нада, додајући да је на почетку тениске каријере био прилично збуњен:

„Нисам знао шта да радим. Био сам мали. Али, помислио сам, што да не пробам? И, почело јое да ми се свиђа. Рекли су ми још на самом почетку да су у мени препознали таленат, па сам решио да наставим са тенисом“.

Људи из ИМГ-а пришли су му после наступа у Москви и сарадња је убрзо успостављена. Један од тренера у ИМГ академији, Чип Брукс, који тамо ради од оснивајна, 1978. године, сматра да Кецмановић практично нема видљиве слабости.

„У том узрасту, а то је важно, јер обично постоје слабости, било да се ради о кретању, форхенду или бекхенду, битно је да играчи знају како да нападно. А његов сервис је добар, његове реакције на сервисе ривала су више него добре, било да се ради о форхенду или бекхенду. Притом, иако понекад може да му се деси да реагује бурно, да баци ту и тамо рекет, не допушта много тога супарницима. Понекад се изнервира после (изгубљеног) поена, али се прибере, настави где је стао и почне да се надмеће. Психички посматрано, он је пит бул“, рекао је Брукс.

(Блиц)